Κοσμος

Nord Stream: Ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονταν κοντά στους αγωγούς 5 ημέρες πριν τη δολιοφθορά

Ανάμεσά τους και ένα υποβρύχιο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νord Stream - Στη Βαλτική πέντε 24ωρα πριν από το σαμποτάζ έξι πολεμικά πλοία της Ρωσίας - Η δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου

Στολίσκος από 6 πολεμικά πλοία της Ρωσίας βρισκόταν στη Βαλτική στις 22 με 23 Σεπτεμβρίου 2022, στην περιοχή που 5 ημέρες μετά σημειώθηκε η δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, σύμφωνα με νέες πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία προέρχονται από τα πληρώματα ενός σκάφους της Δανίας και ενός πολεμικού πλοίου της Σουηδίας.

Ο ρωσικός στόλος αποτελείτο από: Δύο ρωσικά ρυμουλκά, ένα πλοίο παρακολούθησης και ένα πλοίο υποστήριξης υποβρυχίων SS-750, που ναυπηγήθηκε το 1990.

Σημειώνεται ότι το SS-750 διαθέτει δικό του μικρό υποβρύχιο, το Project 1855/AS-26, που μπορεί να φθάσει σε βάθος 80 μ. και να μεταφέρει φορτίο έως και 50 κιλά.

Η Ρωσία αρνείται κάθε ευθύνη για τη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και κάνει λόγο για «κρατική παρέμβαση», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει «αμερικανικός δάκτυλος» ή εμπλοκή της Ουκρανίας, προκειμένου η Δύση να κατηγορήσει για το σαμποτάζ τη Ρωσία.

«Θα ήταν απολύτως λογικό να χρησιμοποιηθεί κάτι σαν το AS-26 για μια τέτοια επίθεση» τόνισε ο Γιοχάνες Ρίμπερ, Δανός κυβερνήτης πολεμικού πλοίου και στρατιωτικός αναλυτής, σε δηλώσεις του στο γερμανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο t-online.

Και πρόσθεσε: «Αυτή θα ήταν η πιο εύλογη εξήγηση μέχρι στιγμής για το τι συνέβη στους αγωγούς Nord Stream».

Έτοιμη η Ρωσία να ζητήσει αποζημιώσεις για τον Nord Stream

Εν τω μεταξύ, Ρώσος διπλωμάτης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti, δήλωσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να ζητήσει αποζημίωση για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream μέσω των οποίων μεταφέρεται ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία.

«Δεν αποκλείουμε αργότερα να τεθεί θέμα αποζημίωσης για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream» σημείωσε ο Ντμίτρι Μπιριχέφσκι, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Και γνωστοποίησε ότι οι δυτικές χώρες αντιτίθενται σε ένα σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ετοίμασε η Ρωσία και το οποίο καλεί να ξεκινήσει ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις στους ρωσικούς αγωγούς.

«Παρ' όλα αυτά, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επιμένουμε σε μια συνολική και ανοιχτή διεθνή έρευνα με την υποχρεωτική συμμετοχή Ρώσων εκπροσώπων» σημείωσε ακόμη.