- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε 121 ηγέτες σε ψηφιακή Σύνοδο για τη Δημοκρατία
Ποιοι δεν έλαβαν πρόσκληση
Τζο Μπάιντεν: Κάλεσε 121 ηγέτες σε ψηφιακή Σύνοδο για τη Δημοκρατία - Ποιοι δεν έλαβαν πρόσκληση
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευθεί να αποκαταστήσει την αμερικανική ηγεμονία μετά την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, διοργανώνει από αύριο, Τρίτη, τη δεύτερη Σύνοδο για τη Δημοκρατία, υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και των ανησυχιών για την ενίσχυση της ισχύος της Κίνας.
Αυτή η δεύτερη σύνοδος, όπως και η πρώτη το 2021, θα πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω διαδικτύου και θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Ο Μπάιντεν έχει καλέσει 121 ηγέτες από όλο τον κόσμο, οκτώ περισσότερους από όσους την προηγούμενη φορά.
Εξάλλου, προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε κατηγορία περί αμερικανικού εγωκεντρισμού, κάλεσε τους ηγέτες της Ζάμπια, της Κόστα Ρίκα, της Νότιας Κορέας και της Ολλανδίας – ως εκπροσώπους ηπείρων-- να είναι συνδιοργανωτές της συνόδου.
Στις εργασίες της θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι και μέλη της κοινωνίας των πολιτών για να μιλήσουν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στον τεχνολογικό τομέα, την ώρα που οι Δυτικοί κατηγορούν το TikTok ότι εξυπηρετεί το Πεκίνο.
Τουρκία και Ουγγαρία
Η σύνοδος θα ξεκινήσει αύριο, Τρίτη, με μια διαδικτυακή συζήτηση για την ειρήνη στην Ουκρανία, στην οποία θα συμμετάσχει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Αν και ο Μπάιντεν τήρησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις για τη διεξαγωγή της συνόδου αυτής και ανανέωσε τους δεσμούς των ΗΠΑ με πολλές χώρες, έχει προκαλέσει και επικρίσεις καθώς εργάστηκε για την προσέγγιση της Ουάσινγκτον με ηγέτες που κατηγορούνται για αυταρχικές τάσεις και έχουν αμφιλεγόμενες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε πέρυσι τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για να συμμετάσχει στην COP27, ενώ προσέγγισε και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Καμία από αυτές τις τρεις χώρες δεν έχει κληθεί να μετάσχει στη σύνοδο, από την οποία έχει αποκλειστεί ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, όπως και οι ηγέτες της Σιγκαπούρης και του Μπανγκλαντές.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να διευκρινίσει τα κριτήρια βάσει των οποίων έγιναν οι προσκλήσεις. «Δεν προσπαθούμε να ορίσουμε ποιες χώρες είναι ή δεν είναι δημοκρατίες», επεσήμανε εκπρόσωπός του.
Αφρική
Πέντε αφρικανικές χώρες που είχαν αποκλειστεί πριν από δύο χρόνια, θα συμμετάσχουν φέτος στη σύνοδο: η Τανζανία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάμπια, η Μαυριτανία και η Μοζαμβίκη.
Η σύνοδος θα αποτελέσει εξάλλου ευκαιρία για τις ΗΠΑ να φλερτάρουν με την Αφρική, σε μια περίοδο κατά την οποία η Κίνα και η Ρωσία ενισχύουν την παρουσία τους εκεί.
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα περιοδεία στην Αφρική και επισκέφθηκε τη Γκάνα, την Τανζανία και τη Ζάμπια με στόχο να προωθήσει το θετικό όραμα της Ουάσινγκτον, η οποία βλέπει στην ήπειρο αυτή «το μέλλον του κόσμου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ερευνάται αν η βόμβα τοποθετήθηκε από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες
Ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης
Η αμερικανική εταιρεία δηλώνει ότι προτίθεται να προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης
Η δημοσιοποίηση του υλικού δικαιώνει καταγγελία που είχε γίνει ήδη από το 1996 από τη Μαρία Φάρμερ
Επικεφαλής της διεύθυνσης εκπαίδευσης του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού
Ποιο εκτιμάται ότι είναι το κίνητρο πίσω από το άγριο έγκλημα
Στις τοπικές εκλογές στην Εξτρεμαδούρα
Η χρόνια θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε μετά το μακελειό
Η ιστορία που εν συνεχεία αποτέλεσε παγκόσμια παράδοση για την εορταστική περίοδο
Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από την έρευνα των αστυνομικών αρχών
Ένας κωμικός πρόλαβε το rebranding του
Τραυματίστηκε και η μητέρα του θύματος
Η υπόθεση έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από τον νόμο αυτοπροσδιορισμού
Το PANG φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Ευρώπη
Είκοσι πέντε χρόνια μετά, το ίδιο κοινό ξεκίνημα θα κατέληγε σε μια ιστορία που μοιάζει αδιανόητη
Μέχρι το 2023, τα χρέη του είχαν φτάσει περίπου τα 155 εκατομμύρια δολάρια
Δεύτερη μαζική επίθεση μέσα στον Δεκέμβριο συγκλονίζει τη χώρα
Δεύτερη επιχείρηση μέσα στον ίδιο μήνα, μετά την εντολή Τραμπ για «ναυτικό αποκλεισμό» της χώρας
Πώς οι Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού μπορούν να αλλάξουν τα ελληνικά πανεπιστήμια
Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του για τη μη παραχώρηση εδαφών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.