- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Βασιλιάς Κάρολος Γ': Επισκέπτες θα περπατήσουν στον χώρο της στέψης του για πρώτη φορά, αλλά με κάλτσες - Τι θα περιλαμβάνει η περιήγηση
Οι επισκέπτες του Αβαείου του Γουέστμινστερ θα επιτρέπεται να σταθούν -χωρίς υποδήματα - φορώντας κάλτσες για πρώτη φορά στο σημείο ακριβώς όπου θα στεφθεί βασιλιάς ο Κάρολος Γ' του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ειδικές ξεναγήσεις «μόνο με κάλτσες» για τον εορτασμό της στέψης της 6ης Μαΐου θα περιλαμβάνουν πρόσβαση στο μωσαϊκό Cosmati, έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της μεσαιωνικής τέχνης της Βρετανίας, ο οποίος συνήθως είναι αποκλεισμένος για το κοινό.
Το περίτεχνο μωσαϊκό δάπεδο του 13ου αιώνα - στην καρδιά της αίθουσας με τον θρόνο της στέψης - στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, είναι το σημείο στο οποίο έχουν ορκιστεί να υπηρετούν το στέμμα όλοι Βρετανοί βασιλείς και βασίλισσες εδώ και πάνω από 700 χρόνια με εξαίρεση τους Εδουάρδο Ε΄ και Η.
Το μύρο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου καθαγιάστηκε στα Ιεροσόλυμα
Το μύρο που θα χρησιμοποιηθεί στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Βρετανίας καθαγιάστηκε στα Ιεροσόλυμα, αντικατοπτρίζοντας τους δεσμούς του Βρετανού μονάρχη με τους Αγίους Τόπους, ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ και ο αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Ισραήλ, Χοσάμ Ναούμ, καθαγίασαν το μύρο στον Ναό της Αναστάσεως, αναφέρει η ανακοίνωση. Με το άγιο μύρο ο βασιλιάς Κάρολος θα λάβει το χρίσμα κατά την τελετή στέψης του στο αβαείο του Ουέστμινστερ την 6η Μαΐου. Όπως προβλέπει το τελετουργικό, ο Βρετανός μονάρχης θα αλείψει το μύρο στα χέρια, την κεφαλή και το στήθος του. Για την παρασκευή του μύρου συλλέχθηκαν έλαια από δύο ελαιώνες στο Όρος των Ελαιών: στην Ιερά Μονή της Αναλήψεως και στην Εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής (όπου βρίσκονται τα λείψανα της γιαγιάς του Καρόλου, της πριγκίπισσας Αλίκης).
Ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, που θα χοροστατήσει στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, δήλωσε ότι η προέλευση του μύρου αντικατοπτρίζει τον «ιστορικό δεσμό μεταξύ της τελετής στέψης, της Βίβλου και των Αγίων Τόπων». «Από τους αρχαίους βασιλείς μέχρι σήμερα, οι μονάρχες έλαβαν το χρίσμα με μύρο από τους Αγίους Τόπους», υπογράμμισε.
Το μύρο – με αιθέρια έλαια τριανταφυλλιάς, γιασεμιού, νεραντζιάς, πορτοκαλιάς, μοσχολίβανου, σησαμιού και κανέλας – είναι ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην τελετής στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ πριν από 71 χρόνια.
Με ελληνική μουσική η στέψη του βασιλιά Καρόλου - Τι αποκαλύπτει ο Έλληνας μαέστρος της χορωδίας
Η στέψη του βασιλιά Καρόλου στη Βρετανία είναι προγραμματισμένη στις 6 Μαΐου. Οι προετοιμασίες από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είναι πυρετώδεις.
Ο Αλέξανδρος Λίγκας, καθηγητής λειτουργιολογίας και ορθόδοξης μουσικής στη Θεολογική Ακαδημία του Άγιου Βλαδίμηρου στη Νέα Υόρκη και ιδρυτής της χορωδίας «Cappella Romana», γνωστοποίησε ότι ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε να υπάρχει ελληνορθόδοξη βυζαντινή μουσική κατά τη διάρκεια της στέψης του, ως φόρος τιμής στον πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππο. «Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ορθοδοξία για αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που ήταν και αυτός γεννημένος στην Κέρκυρα. Να τιμήσει τον πατέρα του με ελληνική ψαλμωδία» ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Λίγκας.
Και πρόσθεσε: «Στο Αββαείο του Ουέστμινστερ είχαν αυτήν την εντολή από τον βασιλιά, ότι είχε αυτό το αίτημα που ήθελε ελληνορθόδοξη μουσική, αλλά ήρθαν σε επαφή με μένα σαν ερευνητή της ορθόδοξης μουσικής. Να βρούμε, δηλαδή, κάποιον τρόπο να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα».
Στην ερώτηση για το πώς επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος ψαλμός που θα ακουστεί στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, ο καθηγητής απάντησε: «Βρήκαμε έναν ψαλμό που ταιριάζει με την ακολουθία της στέψης. Είναι μια πολύ παλιά ακολουθία που γράφτηκε στα λατινικά πριν από 8-9 αιώνες, μεταφράστηκε στα αγγλικά με τη μεταρρύθμιση τον 16ο αιώνα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια παράδοση παράλληλη με την ορθόδοξη. Έτσι, βρήκαμε έναν τρόπο να μπει και ένας ορθόδοξος ψαλμός μέσα σε αυτήν την ακολουθία».
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο κ. Λίγκας ανέφερε επίσης ότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα κάνουν ανακοινώσεις για όλα τα μουσικά κομμάτια μία εβδομάδα πριν από τη στέψη.