Κοσμος

Σθεναρά αντίθετοι οι Κινέζοι στη βεβιασμένη πώληση του Tik Tok

Tην ώρα που ο CEO της εταιρείας καταθέτει στο αμερικανικό Κογκρέσο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tik Tok
Tik Tok © Unsplash / Hello I'm Nik

Kίνα: Αντιτίθεται στην άμεση πώληση του Tik Tok

Η Κίνα διαμηνύει πως είναι αντίθετη σε κάθε σενάριο βεβιασμένης πώλησης του Tik Tok, απαντώντας για πρώτη φορά στην απαίτηση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ να διαχωριστεί η δημοφιλής εφαρμογή από τη μητρική, κινεζική εταιρεία ByteDance Ltd. με έδρα το Πεκίνο.

Tην ίδια ώρα εδώ και ώρες έχει ξεκινήσει η ακρόαση του Σου Τσέου, του διευθύνοντος συμβούλου του TikTok, στο Κογκρέσο.

Όπως και οι περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έτσι και το Tik Tok συλλέγει ένα πλήθος προσωπικών δεδομένων και πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι εκτός των άλλων δεν συλλέγει μόνο δεδομένα που σχετίζονται με την περιήγηση του χρήστη στο Διαδίκτυο αλλά και δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα ακόμη και από την κάρτα SIM των χρηστών που εισέρχονται στην πλατφόρμα από το κινητό τους τηλέφωνο. Το Tik Tok κατηγορείται από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις ότι τα δεδομένα που συλλέγει παραδίδονται στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες της Κίνας για αξιολόγηση και επεξεργασία και με απλά λόγια ότι το Tik Tok ασκεί κατασκοπία.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έστειλε στον Λευκό Οίκο ένα διακομματικό νομοσχέδιο με το οποίο θα εμποδίζεται η λειτουργία του Tik Tok και άλλων ξένων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια.

Σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal αναφέρει ότι με εντολή του Λευκού Οίκου η αρμόδια επιτροπή ξένων επενδύσεων των ΗΠΑ επικοινώνησε με την ByteDance και την ενημέρωσε πώς είτε θα προβεί άμεσα σε πώληση της χρήσης της πλατφόρμας στις ΗΠΑ σε κάποια εταιρεία μη κινεζικών συμφερόντων είτε η πλατφόρμα θα πάψει να λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Η ByteDance από την πλευρά της επιβεβαίωσε αυτή την επικοινωνία και σε πρώτη φάση δεν σχολιάζει το αίτημα αυτό κάθε αυτό, δεν λέει δηλαδή αν θα προχωρήσει στην πώληση ή θα αποχωρήσει από την αμερικανική αγορά, αλλά επισημαίνει πώς ακόμη και αν υπάρξει πώληση αυτό δεν σημαίνει ότι η πλατφόρμα υπό την νέα ιδιοκτησία δεν θα συλλέγει τον ίδιο όγκο δεδομένων. 

Το 2020, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να εμποδίσει νέους χρήστες να κατεβάζουν το Tik Tok και να απαγορεύσει άλλες συναλλαγές που θα είχαν ουσιαστικά εμποδίσει τη χρήση της εφαρμογής στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχασε μια σειρά δικαστικών μαχών για το μέτρο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν τον Ιούνιο του 2021 εγκατέλειψε επισήμως την προσπάθεια αυτή. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο παρουσίασε διακομματική νομοθεσία για την απαγόρευση του Tik Tok, η οποία θα εμπόδιζε επίσης όλες τις συναλλαγές από οποιαδήποτε εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα και τη Ρωσία ή υπό την επιρροή της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.