- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σουηδία: Η κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις από την Ουγγαρία για την καθυστέρηση επικύρωσης της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ
Ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Ουγγαρία εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους το ουγγρικό κοινοβούλιο επέλεξε να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από εκείνην της Σουηδίας.
«Θα ρωτήσω γιατί διαχωρίζουν (την ένταξη) της Σουηδίας από αυτήν της Φινλανδίας. Αυτά είναι μηνύματα που δεν βλέπαμε στο παρελθόν», δήλωσε ο Ουλφ Κρίστερσον στη σουηδική ραδιοφωνία SR, προσθέτοντας ότι σκοπεύει «απολύτως» να μιλήσει με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν γι' αυτό το ζήτημα.
Οι δύο άνδρες συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τη Σουηδία να ασκεί την προεδρία των 27 έως τα τέλη Ιουνίου.
Το ουγγρικό κοινοβούλιο εξέπληξε την περασμένη εβδομάδα ορίζοντας ημερομηνία επικύρωσης για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά όχι για την ένταξη της Σουηδίας που θα γίνει «αργότερα».
Η είδηση προστέθηκε στα προβλήματα της Στοκχόλμης, της οποίας η ιστορική ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία βρίσκει εμπόδια από την Τουρκία, ενώ ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει διάπλατα για την άλλη σκανδιναβική χώρα, τη Φινλανδία.
Μόνο η Άγκυρα και η Βουδαπέστη δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, που ιστορικά ήταν αδέσμευτες. Τα υπόλοιπα 28 μέλη της Συμμαχίας το έχουν πράξει.
Η ουγγρική εθνικιστική κυβέρνηση Όρμπαν ισχυρίζεται ότι στηρίζει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά διατείνεται ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία την ουγγρική Βουλή είναι ρευστή για την επικύρωση της σουηδικής ένταξης.
«Για την περίπτωση της Φινλανδίας φτάσαμε στο σημείο όπου φαίνεται ότι μια ευρεία πλειοψηφία θα τη στηρίξει και ελπίζουμε ότι το ίδιο θα γίνει και για τη Σουηδία το συντομότερο δυνατό», τόνισε σήμερα το πρωί ο επιτελάρχης του Όρμπαν, ο Γκεργκέλι Γκούλιας.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχουν «καλές πιθανότητες» να δοθεί αυτό το πράσινο φως πριν από το τέλος της εαρινής συνόδου στη Βουλή, η οποία ολοκληρώνεται στις 15 Ιουνίου.
Εκτός από το αδιέξοδο με την Τουρκία, η ουγγρική καθυστέρηση ανησυχεί τη Σουηδία, λόγω των δεσμών του Βίκτορ Όρμπαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Υψηλόβαθμος κοινοβουλευτικός αξιωματούχος του κόμματος Fidesz, του κόμματος του Όρμπαν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σουηδία στις αρχές Μαρτίου ζήτησε από τους Σουηδούς πολιτικούς αξιωματούχους να σταματήσουν τα «ψέματα» για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, σε μια υπόθεση μακράς αντιπαράθεσης της Βουδαπέστης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το βασικό εμπόδιο του Ερντογάν
Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τα αιτήματα των δύο σκανδιναβικών χωρών. Για την ένταξη ενός νέου μέλους στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία των 30 κρατών της Συμμαχίας.
Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία ότι αποτελεί καταφύγιο για Κούρδους «τρομοκράτες» μαχητές και ότι αρνείται να εκδώσει άτομα -- σε μια διαδικασία που στην πραγματικότητα τον τελευταίο λόγο έχει η σουηδική δικαιοσύνη.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μετά τη Διάσκεψη Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία στις Βρυξέλλες, ρωτήθηκε για τη στάση της χώρας του απέναντι στη Σουηδία και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας: «Έχουμε κάποιες προσδοκίες από τη Σουηδία, έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα αλλά ακόμη δεν επαρκούν».
Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο τριμερές μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και στην επιτροπή που έχει δημιουργηθεί.
«Βλέπουμε ότι με τη νέα κυβέρνηση, η Σουηδία έχει αρχίσει να σημειώνει πρόοδο. Έχει τροποποιήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, το οποίο είναι ευπρόσδεκτο όπως επίσης έγινε τροποποίηση στο Σύνταγμα, κάτι το οποίο καλωσορίζουμε» επεσήμανε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.