Κοσμος

Κύμα Αλβανών μεταναστών στη Βρετανία

Συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Σουνάκ και Ράμα για τη μείωση των ροών στο Ντόβερ

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κύμα Αλβανών μεταναστών στη Βρετανία και η συμφωνία Ρίσι Σουνάκ - Έντι Ράμα για τη μείωση των ροών.
© Jenny Matthews/In Pictures via Getty Images

Το κύμα Αλβανών μεταναστών στη Βρετανία και η συμφωνία Ρίσι Σουνάκ - Έντι Ράμα για τη μείωση των ροών.

Η κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ υπέγραψε συμφωνία με την Αλβανία για να συγκρατήσει τον αριθμό των Αλβανών μεταναστών που φτάνουν με μικρά σκάφη στη Βρετανία, αποπλέοντας από το Καλαί. Σε συνέντευξη Τύπου στις 7 Μαρτίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι από την αρχή του 2023 επαναπροωθήθηκαν στην Αλβανία 500 παράτυποι μετανάστες κι ότι αυτή η επαναπροώθηση αναμένεται να αποθαρρύνει όσους σχεδιάζουν να έρθουν μέσω της Μάγχης. Το 2020, είχαν φτάσει μόνο 50 Αλβανοί με μικρά σκάφη· αλλά, το 2021, ο αριθμός αυξήθηκε σε 800 και το 2022 έφτασε τους 12.301: το 28% των αφίξεων με μικρά σκάφη είναι σήμερα Αλβανοί. Πολλοί εξ αυτών είναι άγαμοι, ενήλικοι άνδρες, πράγμα που σημαίνει ότι η Αλβανία χάνει εργατικό δυναμικό - εξού και η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του Έντι Ράμα. Η μαζική έξοδος Αλβανών οφείλεται κυρίως στο ότι αλβανικές εγκληματικές συμμορίες έχουν αποκτήσει ερείσματα στη βόρεια Γαλλία διακινώντας συμπατριώτες τους. Τα περισσότερα μικρά σκάφη φτάνουν στις βρετανικές ακτές μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου.

Why are Albanian migrants coming to the UK? - BBC News

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022, 900 Αλβανοί απομακρύνθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλοι 469 επέστρεψαν οικειοθελώς. Το 2022, το 85% των Αλβανών που έφτασαν με μικρά σκάφη υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου, αν και είναι πολύ δύσκολο να θεωρηθούν πρόσφυγες. Έτσι, μόνο 68 από αυτούς (0,7%) έχουν λάβει απάντηση και σε κανέναν δεν χορηγήθηκε καθεστώς πρόσφυγα ή άδεια παραμονής άλλου τύπου. Πιο γενναιόδωρο είναι το σύστημα για τις γυναίκες και τα παιδιά από την Αλβανία, καθώς και για τα λιγοστά άτομα που μπορούν να αποδείξουν ότι είναι θύματα σωματεμπορίας.

Όσο για τη Γαλλία, τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, διεκπεραίωσε περισσότερες αιτήσεις ασύλου από Αλβανούς από όσες Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά απέρριψε τις περισσότερες από αυτές.

Αν και στην Αλβανία δεν τίθεται ζήτημα διώξεων ή κινδύνων πολέμου, η οικονομική κατάσταση παραμένει αξιοθρήνητη. Μετά από πολλούς κομματικούς κλυδωνισμούς και την επιβάρυνση από πρόσφυγες που εισέρευσαν από το γειτονικό Κόσοβο στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αν και η Αλβανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, το ευρωπαϊκό της μέλλον παραμένει αβέβαιο. Το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωμοδότησε υπέρ της παραχώρησης καθεστώτος υποψήφιας χώρας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο όμως αρνήθηκε ύστερα από πιέσεις της ολλανδικής κυβέρνησης. Πάντως, η χώρα έγινε δεκτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το 2009 προσχώρησε ΝΑΤΟ. Αλλά, το εργατικό δυναμικό της χώρας συνέχισε να μεταναστεύει στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία και στη Βρετανία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.