- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ο Μπάιντεν άσκησε το βέτο του για πρώτη φορά και απέρριψε νόμο που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι
Διευκολύνει επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων


ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν άσκησε το βέτο του για πρώτη φορά και απέρριψε νόμο που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι
Ο Τζο Μπάιντεν έκανε για πρώτη φορά σήμερα χρήση του προεδρικού βέτο, απορρίπτοντας νόμο που πρότεινε η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων που περιορίζει τις υπεύθυνες επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου ότι το κείμενο, το οποίο απορρίπτει τον συνυπολογισμό περιβαλλοντικών κριτήριων, κοινωνικών κριτηρίων και κριτηρίων διακυβέρνησης --ή "ESG"-- στις οικονομικές αποφάσεις, απειλούσε "την αποταμίευση για τις συντάξεις καθιστώντας παράνομη την συνεκτίμηση των παραγόντων κινδύνου".
Το νομοσχέδιο έβαζε στο στόχαστρο μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας τον Ιανουάριο και διευκολύνει αυτού του είδους τις επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων. Οι Ρεπουμπλικάνοι καταγγέλλουν πως πρόκειται ιδεολογική στάση.
«Όποιος διαχειρίζεται τη σύνταξή σας θα πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τις οικονομίες σας που κερδίζετε με τον ιδρώτα σας, είτε αυτό αρέσει στη Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, είτε όχι», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος σε πολιτικό της σκληρής πτέρυγας της αμερικανικής δεξιάς.
Οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να υιοθετηθεί αυτός ο νόμος χάρη στην ισχνή τους πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το κείμενο επίσης εγκρίθηκε στη Γερουσία, παρότι ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, χάρη στη συστράτευση δύο γερουσιαστών του κόμματος του προέδρου και της απουσίας τριών άλλων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Ο Ρεπουμπλικάνος Άντι Μπαρ, εισηγητής του νόμου, είχε εκτιμήσει ότι το μέτρο «πολιτικοποιούσε τα συνταξιοδοτικά ταμεία των Αμερικανών και έθετε σε κίνδυνο τις συντάξεις τους».
Ο Λευκός Οίκος είχε ξεκαθαρίσει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ασκούσε βέτο στο νομοσχέδιο αυτό.
Το κείμενο που απορρίφθηκε χθες Δευτέρα είχε επίσης δεχθεί επικρίσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
"Το να εμποδίζονται άνθρωποι να λαμβάνουν υπόψη τους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή (...) θα βλάψει τις αποταμιεύσεις τους", στηλίτευσε μια από αυτές, η Sierra Club.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Όσο μεγαλώνω, τόσο εκτιμώ τις πολεμικές τέχνες», δήλωσε ο 63χρονος ηθοποιός
«Προτεραιότητα αποτελούν οι σύμμαχοί μας και μετά η Κίνα», τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι πρώτες καταγγελίες εις βάρος του ηθοποιού ήρθαν στο «φως» της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο του 2023
Η 27χρονη Γκιουλέρ Ερντογάν ήταν τουλάχιστον τρεις φορές πάνω από το όριο
Ο ιδιοκτήτης της Tesla επιτέθηκε με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά του Πίτερ Ναβάρο
Αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα
Γιατί οι δασμοί στη σόγια αποτελούν νο1 στόχο της ΕΕ
Ο τραγουδιστής Ρούμπι Πέρες μεταξύ των θυμάτων
Γιατί η επιλογή έγινε από 110 πιλότους της πολεμικής αεροπορίας
Τι καταγγέλλει η οργάνωση Save the Children
Ήταν καταδικασμένος στην εσχάτη των ποινών για την απαγωγή και τη δολοφονία γυναίκας
Φόβος και ανασφάλεια ωθούν τους πολίτες σε αγορές πανικού, θυμίζοντας τις πρώτες μέρες της πανδημίας
Τα 4 συμπεράσματα του Κέντρου Ερευνών Pew
Xαρακτήρισε λάθος την απόφαση του αμερικανού προέδρου
Το κλαμπ ήταν γεμάτο όταν κατέρρευσε η στέγη
Σε μεγάλο βαθμό επιβιώνει ως σπόρια που κρύβονται στο έδαφος για χρόνια πριν εισέλθει σε ένα ζώο μέσω της εισπνοής ή ενός κοψίματος
Αφού το Πεκίνο δεν ήρε τους ανταποδοτικούς δασμούς που επέβαλε στις ΗΠΑ
Το Πεκίνο παραμένει αμετακίνητο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν
Η ιστορία της Poppy Beech και οι τρόποι που έχει βρει να προσαρμόζεται όταν είναι μόνη της
Πώς κράτησαν αναμμένα τα φώτα μέχρι τέλους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.