Κοσμος

Κι όμως η πανδημία άφησε ανέπαφη την ανθρώπινη ευτυχία

Η έρευνα της Gallup σε 137 χώρες - Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ευτυχία: Η επιρροή του κορωνοϊού και οι χώρες πρωταθλήτριες - Πώς συνδέεται με την καλοσύνη και την αλληλεγγύη

Ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 6,7 εκατομμύρια ανθρώπους, όμως, -όπως δείχνει μελέτη- δεν κατάφερε να επηρεάσει την ευτυχία των ανθρώπων.

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 100.000 ανθρώπων από 137 χώρες διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα καλοσύνης παγκοσμίως από ό,τι πριν από την πανδημία. Μάλιστα, όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τη ζωή τους σε μια κλίμακα από το ένα έως το 10, οι άνθρωποι κατά μέσο όρο έδωσαν εξίσου υψηλές βαθμολογίες τα έτη Covid 2020-22, όπως και το 2017-19.

Τα πράγματα ήταν ελαφρώς χειρότερα στις δυτικές χώρες και ελαφρώς καλύτερα στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά συνολικά «τα προβλήματα αντισταθμίστηκαν από την αύξηση του βαθμού στον οποίο οι ερωτηθέντες μπόρεσαν να ανακαλύψουν και να μοιραστούν την ικανότητα να φροντίζουν ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές», έδειξε η 10η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας.

«Είναι καταπληκτικό», είπε ο John Helliwell, συνεκδότης της έκθεσης. «Οι άνθρωποι κατέληξαν να ανακαλύψουν τους γείτονές τους. Οι άνθρωποι έκαναν check in πιο τακτικά, έτσι ώστε η αίσθηση της απομόνωσης να μην ήταν τόσο έντονη, όσο θα περίμενε κανείς. Ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ετών, τα θετικά συναισθήματα παρέμειναν δύο φορές πιο διαδεδομένα από τα αρνητικά». Πράξεις καλοσύνης στην καθημερινότητα που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ευτυχία, όπως η βοήθεια σε έναν ξένο, η δωρεά και ο εθελοντισμός είναι πλέον πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η επίδραση της ευτυχίας του «να έχεις κάποιον να βασίζεσαι σε περιόδους προβλημάτων» αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεδομένου ότι το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε κάποιον να βασιστεί. 

Ποιες οι πρωταθλήτριες χώρες στην Ευτυχία

Στη λίστα με τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ευτυχίας, πρώτη για έκτη συνεχόμενη χρονιά έρχεται η Φινλανδία, ενώ στην τελευταία θέση τοποθετείται το Αφγανιστάν. Όπως έδειξε η δημοσκόπηση της Gallup, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Ηνωμένο Βασίλειο μειώνει τις βαθμολογίες ευτυχίας. Συγκεκριμένα, η χώρα βρίσκεται στη 19η θέση, με τη Λιθουανία και την Tσεχία να βρίσκονται στο τοπ 15% των πιο ευτυχισμένων κρατών πριν από τη Γαλλία, αλλά πίσω από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιρλανδία και όλες τις σκανδιναβικές χώρες.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 58 με 5.94. Βρίσκεται δύο θέσεις κάτω από την Πορτογαλία και πάνω από τη Νότια Κορέα. Από την Ευρώπη ακολουθούν μόνο η Αλβανία και η Βουλγαρία. 

Η δημοσκόπηση της Gallup έδειξε ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η ελευθερία επιλογής ζωής, η γενναιοδωρία αποτελούν τους κύριους μοχλούς της ευτυχίας.

Ο πιο πρόσφατος πίνακας με τους «πρωταθλητές της Ευτυχίας» δείχνει μια σαφή αντίθεση μεταξύ της Δύσης και του Νότου. Δεκαπέντε από τις 20 πιο ευτυχισμένες χώρες βρίσκονται στην Ευρώπη. Μαζί τους προστίθενται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ, αν και η έρευνα διεξήχθη πριν από τα τελευταία ξεσπάσματα βίας στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Δεκατρείς από τις 20 λιγότερο ευτυχισμένες χώρες ήταν στην Αφρική, μαζί με το Μπαγκλαντές, την Ινδία και την Ιορδανία.

Στην Ουκρανία τα επίπεδα «καλοσύνης» ανέβηκαν σε επίπεδα ρεκόρ με δωρεές και ανθρωπιστική βοήθεια μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, τα επίπεδα «ευτυχίας», σημείωσαν κατακόρυφη πτώση.  «Η ευημερία στην Ουκρανία μειώθηκε λιγότερο από ό,τι το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, και αυτό οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των συναισθημάτων σε ολόκληρη την Ουκρανία», είπε ο συν-συγγραφέας Jan. -Emmanuel De Neve, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 Με πληροφορίες από Guardian