Κοσμος

Γιατί το συνταξιοδοτικό αποτελεί σημείο πολιτικής ανάφλεξης στη Γαλλία

Oι Ρεπουμπλικάνοι «σώζουν» τον Μακρόν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφίσα με τον Εμανουέλ Μακρόν ως Μάργκαρετ Θάτσερ έξω από το Λούβρο
Αφίσα με τον Εμανουέλ Μακρόν ως Μάργκαρετ Θάτσερ έξω από το Λούβρο | Πηγή ΦΩΤΟ: Twitter

Γαλλία: Γιατί το συνταξιοδοτικό αποτελεί σημείο πολιτικής ανάφλεξης 

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλη τη Γαλλία κατά τη διάρκεια αυθόρμητων διαδηλώσεων κατά της απόφασης του Εμανουέλ Μακρόν να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να επιβάλει αλλαγές στις συντάξεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της επιλέξιμης ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη.

Ο Μακρόν έδωσε εντολή στην πρωθυπουργό, Ελισάβετ Μπορν, να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία, επικαλούμενος τον οικονομικό κίνδυνο για τη χώρα εάν οι βουλευτές καταψήφιζαν το νομοσχέδιο.

Καθώς οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούσαν την κυβέρνηση για βίαιη και αντιδημοκρατική πρακτική διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις. Περίπου 200 διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγο την κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό του Παρισιού νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε για αυτό που αποκάλεσε χάος των τυχαίων, αυθόρμητων διαδηλώσεων στους δρόμους. Εν μέσω διαδηλώσεων σε πόλεις από τη Ρεν έως τη Μασσαλία, 310 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκ των οποίων 258 στο Παρίσι, δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι, ορισμένοι έβαλαν φωτιές σε παράδρομους και προκάλεσαν ζημιές σε προσόψεις καταστημάτων, αφού η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να απομακρύνει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί καθώς είχε ανάψει φωτιά στο κέντρο της Place de la Concorde. Μέχρι τις 11.30 μ.μ., 217 άτομα είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για πρόθεση πρόκλησης ζημιών, ανακοίνωσε η αστυνομία του Παρισιού.

1. Ποιες είναι οι προτεινόμενες συνταξιοδοτικές αλλαγές του Μακρόν;


Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί από τα 62 στα 64 έτη, ορισμένοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα χάσουν προνόμια που απολάμβαναν μέχρι σήμερα ενώ θα αυξηθεί σημαντικά ο χρόνος εργασίας που απαιτείται για όσους θέλουν αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη.

Οι αλλαγές αυτές ήταν μέρος του «μανιφέστου« του Μακρόν για την επανεκλογή του το 2022.

2. Δεν έχει προσπαθήσει ο Μακρόν να κάνει αλλαγές στο συνταξιοδοτικό στο παρελθόν;

Ναι. Το 2019, κατά την πρώτη του θητεία, παρουσίασε ένα διαφορετικό σχέδιο για την ενοποίηση του περίπλοκου γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι, η απαλλαγή από τα 42 ειδικά καθεστώτα για τους τομείς που κυμαίνονται από τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους και την ενέργεια έως τους δικηγόρους, ήταν ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί οικονομικά βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Τότε όμως δεν ήθελε να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης.

Οι διαμαρτυρίες ενάντια σε εκείνες τις προτάσεις, διήρκεσαν περισσότερο από οποιαδήποτε απεργία είχε παραλύσει τη Γαλλία από τον Μάη του 1968. Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό τελικά έμειναν στο «ράφι» στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020.

3. Γιατί ο Μακρόν επέβαλε ειδικές εξουσίες αντί να ζητήσει ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση;

Η Κάτω Βουλή, δηλαδή η Εθνοσυνέλευση, ήταν έτοιμη να ψηφίσει χθες το απόγευμα την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Αλλά ο Μακρόν εξέπληξε τους πάντες καθώς, την τελευταία στιγμή, έκανε χρήση ειδικών συνταγματικών εξουσιών για να επιβάλει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης χωρίς ψηφοφορία, επειδή δεν ήταν σίγουρος ότι θα στήριζαν την πρότασή του αρκετοί βουλευτές.

Το γεγονός ότι έκανε χρήση ειδικών εξουσιών δείχνει επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται σε δεινή θέση στο κοινοβούλιο.

Ο Μακρόν υπονομεύτηκε σοβαρά στην εθνοσυνέλευση αφού η κεντρώα ομάδα του απέτυχε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου εν μέσω σημαντικών κερδών για την ακροδεξιά και τη ριζοσπαστική αριστερά.

Χωρίς πλειοψηφία, ο Μακρόν χρειάστηκε να στηριχθεί σε νομοθέτες των Les Républicains για να υποστηρίξουν τις αλλαγές στις συντάξεις του. Αλλά παρά τις εβδομάδες διαπραγματεύσεων με την Μπορν, οι αριθμοί δεν έβγαιναν και ο πρόεδρος αποφάσισε να μην διακινδυνεύσει μια ψηφοφορία.

4. Tι γίνεται στη συνέχεια; Σανίδα σωτηρίας στους Ρεπουμπλικανούς

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης τη Δευτέρα. Για να περάσει αυτή, θα πρέπει να την υποστηρίξει μεγάλος αριθμός βουλευτών του δεξιού κόμματος Les Républicains.

Το κόμμα έχει δηλώσει ότι δεν θα το πράξει, και η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής επιβιώσει από όλες τις απόπειρες ψήφου δυσπιστίας τους τελευταίους μήνες.

Για να πέσει η κυβέρνηση, μια πρόταση μομφής πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δηλ. 287 ψήφους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.