Κοσμος

Τουρκία: Η κατάσταση για τους δημοσιογράφους έγινε ακόμα χειρότερη μετά τον σεισμό

Ξεκάθαρη χειραγώγηση καταγγέλλει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία: Η κατάσταση για τους δημοσιογράφους έγινε ακόμα χειρότερη μετά τον σεισμό
© EPA/SEDAT SUNA

Τουρκία - Οι δημοσιογράφοι και οι νέες πιέσεις από το καθεστώς Ερντογάν μετά τον καταστροφικό σεισμό

Η κατάσταση των δημοσιογράφων επιδεινώθηκε μετά τον σεισμό στην Τουρκία εξαιτίας της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), οργάνωση για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου, η οποία εκφράζει φόβους για αύξηση των πιέσεων καθώς πλησιάζουν οι εκλογές που θα διεξαχθούν στα μέσα Μαΐου.

«Η ελευθερία της έκφρασης υποβαθμίστηκε με το πέρασμα των χρόνων στην Τουρκία και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρόσθεσε επιπλέον προβλήματα για τους δημοσιογράφους» ανέφερε την Τετάρτη, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του IPI Φράνε Μαρόεβιτς, ο οποίος επισκέπτεται την Άγκυρα.

Δύο ημέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 48.000 ανθρώπους στη νοτιοανατολική Τουρκία, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 10 πληγείσες επαρχίες, με αποτέλεσμα να επιβληθούν περισσότεροι περιορισμοί στον Τύπο. Μια διαπίστευση στην τουρκική προεδρία είναι πλέον υποχρεωτική για να δουλέψει ένας δημοσιογράφος στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Επιπλέον, άρθρα που επέκριναν τη διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνηση του, η οποία θεωρήθηκε καθυστερημένη (όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Ερντογάν), είχαν ως αποτέλεσμα συλλήψεις δημοσιογράφων ενώ τις ημέρες που ακολούθησαν ανεστάλη για σύντομο χρονικό διάστημα και η λειτουργία του Twitter.

«Είναι σαφές ότι οι αρχές εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να εργαστούν με τρόπο ανεξάρτητο επί του πεδίου» δήλωσε ο Μαρόεβιτς, ο οποίος μετέβη στην Αντάκια (Αντιόχεια), που έχει καταστραφεί από τον σεισμό.

Ο Μαρόεβιτς συνάντησε επιτόπου Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι επιμένουν να εργάζονται παρά την «καταστροφική» ανθρωπιστική κατάσταση και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις αρχές.

«Συνεχίζουν επειδή είναι πεπεισμένοι πως είναι σημαντικό να κάνουν να ακουστούν οι φωνές των διασωθέντων» συνεχίζει ο υπεύθυνος αυτής της δημοσιογραφικής οργάνωσης, που έχει την έδρα της στη Βιέννη.

Όπως είπε, οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν να υποστούν «περισσότερες πιέσεις», καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, που είναι
προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος για τα fake news στην Τουρκία και οι τουρκικές εκλογές.

Η Τουρκία υιοθέτησε στα μέσα Οκτωβρίου ένα νόμο για την παραπληροφόρηση, ο οποίος δέχεται πολλές επικρίσεις και τιμωρεί με φυλάκιση έως τριών ετών όποιον κατηγορείται ότι διαδίδει «ψευδείς ή απατηλές πληροφορίες». «Η δαιμονοποίηση των δημοσιογράφων (...) τους θέτει σε κίνδυνο. Δημιουργεί μια ατμόσφαιρα
στην οποία άτομα θεωρούν θεμιτό να τους επιτίθενται» τονίζει ακόμη ο Μαρόεβιτς. Και προειδοποιεί: «Χωρίς ελευθερία της έκφρασης, είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε ελεύθερες εκλογές».

Ο επικεφαλής του IPI εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τις τουρκικές αρχές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, όμως αναφέρει πως το αίτημά του για συνάντηση έμεινε φέτος αναπάντητο, ενώ το IPI είχε μπορέσει στο παρελθόν να κάνει διάλογο με την Άγκυρα, υπενθυμίζει.

Ενώ αρχικά προβλεπόταν η συνάντησή του με τον υποψήφιο της συμμαχίας της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αυτή ματαιώθηκε εξαιτίας των πλημμυρών που είχαν ως αποτέλεσμα σχεδόν 20 νεκρούς και αγνοουμένους στην Τουρκία. Ωστόσο, χαιρέτισε τις «πολυάριθμες δεσμεύσεις υπέρ της ελευθερίας του Τύπου που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της αντιπολίτευσης».

«Όμως θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την εφαρμογή τους, αν (η αντιπολίτευση) έρθει στην
εξουσία» ξεκαθάρισε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου
Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου

Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας

Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;
Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;

Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.