Κοσμος

Τόκιο, έντιμη πόλη: Οι κάτοικοι παρέδωσαν 27,8 εκατ. χαμένα μετρητά στην αστυνομία

«H ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική» στην Ιαπωνία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι πολίτες του Τόκιο παρέδωσαν χαμένα μετρητά ύψους 27,8 εκατ. ευρώ στην αστυνομία - Πώς η πολιτική της Ιαπωνίας για τα χαμένα αγαθά ανταμείβει την εντιμότητα.
Όποιος βρίσκει χρήματα στην Ιαπωνία μπορεί να ζητήσει ανταμοιβή μεταξύ 5% και 20% © Unsplash

Οι πολίτες του Τόκιο παρέδωσαν χαμένα μετρητά ύψους 27,8 εκατ. ευρώ στην αστυνομία - Πώς η πολιτική της Ιαπωνίας για τα χαμένα αγαθά ανταμείβει την εντιμότητα.

Οι πολίτες του Τόκιο παρέδωσαν πέρυσι στην αστυνομία χαμένα μετρητά ύψους 3,99 δισεκατομμυρίων γιεν, (27,8 εκατ. ευρώ), κατά μέσο όρο πάνω από 76.000 ευρώ την ημέρα.

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανέφερε ότι το ποσό αυξήθηκε κατά 600 εκατομμύρια γιεν σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό των 3,84 δισεκατομμυρίων γιεν, που είχαν δηλωθεί σε αστυνομικά τμήματα σε όλη την πρωτεύουσα το 2019.

Η ανακούφιση ήταν μεγάλη για μερικούς εκείνους που είχαν χάσει τα χρήματά τους. Το γραφείο του αστυνομικού τμήματος είπε ότι είχε επιστρέψει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια γιεν, ενώ 480 εκατομμύρια γιεν δόθηκαν σε όσους είχαν ανακαλύψει τα μετρητά και, αντί να τα οικειοποιηθούν, προτίμησαν την έντιμη χειρονομία.

Συνολικά, 3,43 εκατομμύρια απολεσθέντα αντικείμενα παραδόθηκαν στην αστυνομία το 2022. Οι άδειες οδήγησης και άλλες μορφές ταυτότητας περιλάμβαναν τον μεγαλύτερο αριθμό ακολουθούμενες από 390.000 κάρτες επιβατών και επαναφορτιζόμενων εισιτηρίων μέσων μαζικής μεταφοράς. Η συγκομιδή περιελάμβανε επίσης περίπου 300.000 γάντια και άλλα είδη ένδυσης και παρόμοιο αριθμό πορτοφολιών.

Η νομοθεσία της Ιαπωνίας για τα ανευρεθέντα χρήματα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ιαπωνίας για τα χαμένα αγαθά, όποιος βρει χρήματα πρέπει να τα παραδώσει στην αστυνομία, αλλά μπορεί να ζητήσει ανταμοιβή μεταξύ 5% και 20%, εάν τα ανακτήσει ο ιδιοκτήτης.

Εάν τα μετρητά δεν έχουν διεκδικηθεί μετά από τρεις μήνες, ολόκληρο το ποσό πηγαίνει σε όποιον τα εντοπίζει. Εάν ο ανιχνευτής δεν διεκδικήσει τα χρήματα εντός δύο επιπλέον μηνών, περιέρχονται στην ιδιοκτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η αστυνομία απέδωσε την αύξηση των ευρημάτων σε μετρητά σε ενδείξεις ότι η πανδημία του κορωνοϊού πλησίαζε στο τέλος της.

«Θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της αύξησης των ανθρώπων στους δρόμου μετά τη δραστική χαλάρωση των μέτρων ελέγχου του κορωνοϊού και την επανέναρξη των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων», δήλωσε ένας αξιωματούχος στην εφημερίδα Mainichi Shimbun.

Το μητροπολιτικό αστυνομικό τμήμα του Τόκιο προέτρεψε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά την επερχόμενη περίοδο των ανθισμένων κερασιών, όταν ομάδες συναδέλφων και φίλων γιορτάζουν την εμφάνιση των λουλουδιών με πικνίκ και, συχνό παράγοντα απώλειας περιουσίας, άφθονες ποσότητες αλκοόλ.

Είναι η εντιμότητα η καλύτερη πολιτική;

Ωστόσο, δεν πιστεύουν όλοι ότι η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική. Η αστυνομία στο βόρειο νησί Χοκάιντο προσπαθεί να εντοπίσει τον ιδιοκτήτη 10 εκατομμυρίων γιεν σε μετρητά, που βρήκε ένας εργαζόμενος σε συγκομιδή σκουπιδιών στην πόλη Σαπόρο στα τέλη Ιανουαρίου.

Δεκατρείς άνθρωποι είπαν ότι τα χρήματα ήταν δικά τους από τότε που η αστυνομία ανακοίνωσε το εύρημα τον περασμένο μήνα. Ένας ισχυρίστηκε ότι τα μετρητά «χάθηκαν» από μια τσάντα ενώ έκανε παραδόσεις, ενώ ένας άλλος είπε ότι οι ανήμποροι γονείς του τα πέταξαν κατά λάθος, σύμφωνα με τους Japan Times.

Η αστυνομία έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη Απριλίου για να καθορίσει ποιος – εάν υπάρχει – από τους ενάγοντες λέει την αλήθεια ή τα μετρητά θα γίνουν ιδιοκτησία της κυβέρνησης του Σαπόρο.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.