Κοσμος

Credit Suisse: Ζητά δήλωση στήριξης από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

«Καμπανάκι» στην ΕΚΤ μετά το κραχ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Credit Suisse: Ζητά δήλωση στήριξης από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

H Credit Suisse απηύθυνε έκκληση στην Ελβετική Eθνική Tράπεζα να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση στήριξης της τράπεζας. Το αίτημα της ελβετικής τράπεζας υποβλήθηκε μετά την ελεύθερη πτώση της μετοχής ώς και 25% και την αναστολή της διαπραγμάτευσης της στο ελβετικό χρηματιστήριο, ανέφεραν πηγές στους Financial Times.

H πτώση ξεκίνησε όταν ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αιμοδοτήσει την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενος ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου, οδηγώντας τη μετοχή της ελβετικής τράπεζας σε ιστορικό χαμηλό, με πτώση άνω του 29% και συνεχείς αναστολές διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

H βουτιά της Credit Suisse πλήττει ακόμα και τα μεγαλύτερα ονόματα του τραπεζικού κλάδου στη Wall Street, όπως οι JP Morgan, Wells Fargo και Citigroup.

Στην Ευρώπη, χρειάστηκε να διακοπεί η διαπραγμάτευση σε αρκετές τραπεζικές μετοχές –μεταξύ αυτών βέβαια και η Credit Suisse- λόγω της απότομης πτώσης τους. BNP Paribas, Societe Generale, Commerzbank και Deutsche Bank βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλήσεων.

Παρόμοια στήριξη ζήτησε η Credit Suisse και από την Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA), σημείωσαν οι πηγές. Προς το παρόν ούτε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ούτε η FINMA έχουν αποφασίσει αν θα παρέμβουν δημόσια. 

Τα παραπάνω έρχονται αφότου τον Φεβρουάριο η τράπεζα κατέγραψε τις χειρότερες ετήσιες ζημιές της από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, δεχόμενη ισχυρό πλήγμα από τις αναλήψεις των πελατών της ενώ προειδοποίησε για περαιτέρω "ουσιαστικές" απώλειες εντός του νέου έτους.

CEO Credit Suisse: Εχουμε πολύ ισχυρή ρευστότητα

Για την ευρωστία της Credit Suisse με όρους ρευστότητας μίλησε σε συνέντευξή του στο CAN την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής τράπεζας Ulrich Koerner, μετά τη βουτιά πάνω από 30% που σημείωσε η τιμή της μετοχής της.

«Το κεφάλαιό μας, η βάση ρευστότητάς μας είναι πολύ πολύ ισχυρή», είπε ο Koerner. «Εκπληρώνουμε και με το παραπάνω όλες τις ρυθμιστικές απαιτήσεις».

Νωρίτερα η Saudi National Bank, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse,  δήλωσε ότι λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου, δεν θα αγοράσει περισσότερες μετοχές της ελβετικής τράπεζας, πυροδοτώντας την περαιτέρω κρίση. 

Επιπλέον, αναφορικά με συσχετίσεις με την υπόθεση κατάρρευσης των αμερικανικών τραπεζών SVB και Signature, ο CEO σχολίασε πως η κατάσταση στις ΗΠΑ δεν είναι με κανέναν τρόπο συγκρίσιμη με τα τεκταινόμενα στην Credit Suisse. «Σε μεταβατικές περιόδους δεν εκπλήσσει η συνέχιση των εκροών», δήλωσε.

Συναγερμός στην ΕΚΤ για την Credit Suisse

Με φόντο τα παραπάνω σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Credit Suisse και έχουν εγείρει φόβους για κατάρρευση της ελβετικής τράπεζας, καθώς θέλει να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα διαχυθεί παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

 Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πρόσωπα με γνώση των εξελίξεων, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επικοινωνήσει ήδη με τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse. 

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση σε επικοινωνία που είχε μαζί του η WSJ.

Την επικοινωνία των αξιωματούχων της ΕΚΤ με τις διοικήσεις ευρωπαϊκών τραπεζών επιβεβαιώνει και το Reuters, επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος.

Ρουμπινί: "Ώρα Lehman" για την Ευρώπη η Credit Suisse

Σήμα κινδύνου για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στέλνει με ανάρτησή του ο Νουριέλ Ρουμπινί, χαρακτηρίζοντας "Ώρα Lehman" για τη Γηραιά Ήπειρο την κρίση της Credit Suisse.

Ο κ. Ρουμπινί ανέφερε σε ανάρτησή του ότι ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι "πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί", δίνοντας το στίγμα των ομοιοτήτων με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση, που επηρέασε σφόδρα και την Ελλάδα.