- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ιταλία: Η ανισότητα των δικαιωμάτων μεταξύ παιδιών ετερόφυλων και ομόφυλων οικογενειών - Η πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Η Ιταλία μοιάζει όλο και περισσότερο με την Πολωνία και την Ουγγαρία, λέει η ιταλική αντιπολίτευση που καταγγέλλει την ανισότητα των δικαιωμάτων μεταξύ παιδιών ετερόφυλων και ομόφυλων οικογενειών την οποία φαίνεται να επιβάλει η ιταλική Γερουσία. Το νομοθετικό σώμα ψήφισε τον τερματισμό της ληξιαρχικής αναγνώρισης των παιδιών ομόφυλων οικογενειών -των οικογενειών «του Ουράνιου Τόξου»- με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ανοιχτή σύγκρουση για τα δικαιώματα των ανηλίκων.
Η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε από τον δήμο του Μιλάνου να σταματήσει τις ληξιαρχικές πράξεις παιδιών που γεννήθηκαν σε ομόφυλες οικογένειες: ολόκληρη η κεντροδεξιά αντιτίθεται σήμερα στην πρόταση της ΕΕ για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό γονέων το οποίο ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η λεγόμενη «οικογενειακή μοίρα», το πιστοποιητικό γέννησης και οι ληξιαρχικές πράξεις αναγνωρίζονται σε όλα τα κράτη μέλη τόσο για τις ετερόφυλες όσο και για τις ομόφυλες οικογένειες, καθώς φυσικά και για τα υιοθετημένα παιδιά και για τα παιδιά που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες - όπου επιτρέπεται η εν λόγω διαδικασία.
Αλλά, η επιτροπή Ευρωπαϊκής Πολιτικής της ιταλικής Γερουσίας δέχτηκε με 18 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά την πρόταση της πλειοψηφίας, εξηγώντας ότι «η υποχρέωση της αναγνώρισης του ευρωπαϊκού οικογενειακού πιστοποιητικού δεν σέβεται τις εθνικές προτεραιότητες και αποτελεί εισβολή του ευρωπαϊκού δικαίου στην ιταλική νομοθεσία.» Σύμφωνα με τον γερουσιαστή των Αδελφών της Ιταλίας Giulio Terzi di Sant’Agata (πρώην υπουργό Εξωτερικών), «η Ιταλία εγγυάται τα δικαιώματα όλων και προχωρεί στην οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού χώρου δικαιωμάτων», αλλά, προς το παρόν και για το ορατό μέλλον, δεν προβλέπεται η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ούτε για τα ετερόφυλα, ούτε για τα ομόφυλα ζευγάρια και η ληξιαρχική αναγνώριση παιδιών που έχουν αποκτηθεί με τέτοιο τρόπο δεν γίνεται αποδεκτή. Οι γερουσιαστές της Forza Italia, Maurizio Gasparri και Pierantonio Zanettin πρόσθεσαν ότι πρακτικές του τύπου «ενοικιασμένης μήτρας» είναι απαράδεκτες.
Αντιθέτως, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) Alessandro Zan και η ευρωβουλευτής του Pd Irene Tinagli δήλωσαν ότι «Στο μέτωπο των δικαιωμάτων, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι συγγενεύει επικίνδυνα με την ουγγρική του Βίκτορ Όρμπαν. Με τη συμπεριφορά της, η Μελόνι κάνει διακρίσεις απέναντι στα παιδιά, κάτι που δεν περιμέναμε από μια γυναίκα πρωθυπουργό που είναι επιπλέον μητέρα.» Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν οι γερουσιαστές των 5 Αστέρων, Dolores Bevilacqua και Pietro Lorefice, ενώ o Carlo Calenda, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Azione, είπε ότι, αν και διαφωνεί με τις ιδέες περί υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η μη αναγνώριση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών συνιστά κοινωνική διάκριση. Όσο για τον δήμαρχο του Μιλάνου Beppe Sala που πρόσκειται στους Πράσινους, χαρακτηρίζει την απόφαση της Γερουσίας «πολιτική και κοινωνική οπισθοδρόμηση». Ο Sala, ελλείψει ιταλικής νομοθεσίας μέχρι σήμερα, εξέδιδε κανονικά τα ληξιαρχικά πιστοποιητικά, πράγμα που έκαναν και άλλοι δήμοι στην Ιταλία. Ομοίως, ο δήμαρχος της Ρώμης, Roberto Gualtieri, που πρόσκειται στο Pd, o δήμαρχος της Μπολόνια Matteo Lepore (Pd) και ο Stefano Lo Russo (Pd) ζητούν από το Κοινοβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του, να θεσπίσει ξεκάθαρο νόμο και να εγγυηθεί την αναγνώριση των παιδιών του Ουράνιου Τόξου.
Στο μεταξύ, υπήρξαν δύο διαφορετικές υποθέσεις στην Απουλία όπου δικαστές αναγνώρισαν, μετά την άρνηση των δήμων, το δικαίωμα μεταγραφής πιστοποιητικών γέννησης για παιδιά που γεννήθηκαν από ετεροφυλόφιλα ζευγάρια με παρένθετη μητρότητα στην Ουκρανία. Διαμάχη ξέσπασε και στο Βιαρέτζο μετά την απόφαση διευθυντή σχολείου να αναστείλει τον εορτασμό της Ημέρας του Πατέρα: σύμφωνα με εκπρόσωπο των Αδελφών της Ιταλίας, «αν και η κατάργηση της Ημέρας του Πατέρα υπαγορεύεται από την επιθυμία να μην γίνονται διακρίσεις σε βάρος των παιδιών που δεν έχουν πατέρα, συμβάλλει σε μια ανεπιθύμητη κατάργηση του προτύπου της οικογένειας». «Ένα τέτοιο προηγούμενο», παρατήρησε ο Vittorio Fantozzi, περιφερειακός σύμβουλος και ο Marco Dondolini, δημοτικός σύμβουλος στο Βιαρέτζο, «θα μπορούσε να γίνει πρόσχημα για τη μελλοντική ακύρωση και της Γιορτής της Μητέρας».