Κοσμος

ΗΠΑ: Ποινές ισοβίων αντιμετωπίζουν δυο άνδρες για την αιχμαλωσία του δημοσιογράφου Michael Scott Moore

Ομοσπονδιακό δικαστήριο καταδίκασε Σομαλούς αξιωματούχους ως συνεργούς σε πειρατεία και ομηρία

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Ποινές ισοβίων αντιμετωπίζουν δυο άνδρες για την αιχμαλωσία του δημοσιογράφου Michael Scott Moore

Ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη καταδίκασε Σομαλούς αξιωματούχους ως συνεργούς στην υπόθεση πειρατείας και ομηρίας του δημοσιογράφου Michael Scott Moore.

Δύο άνδρες καταδικάστηκαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη διότι βοήθησαν Σομαλούς πειρατές οι οποίοι απήγαγαν έναν Αμερικανό δημοσιογράφο ζητώντας λύτρα. Η αιχμαλωσία του διήρκεσε 2,5 χρόνια. Ο Mohamed Tahlil Mohamed και ο Abdi Yusuf Hassan, που καταδικάστηκαν για σύλληψη ομήρου, συνωμοσία και διευκόλυνση τρομοκρατικών πράξεων, αντιμετωπίζουν ποινές ισοβίων.

Οι δράστες απήγαγαν τον 53χρονο σήμερα Michael Scott Moore, τον Ιανουάριο του 2012 στο Galkayo της Σομακίας, 643 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου. Ο Moore εργαζόταν για την ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel και έκανε έρευνα, με υποτροφία από το Pulitzer Center for Crisis Reporting, για να γράψει βιβλίο γύρω από την πειρατεία. Οι απαγωγείς απαίτησαν 20 εκατομμύρια δολάρια δημοσιεύοντας βίντεο όπου ο όμηρος περιβαλλόταν από μασκοφόρους οι οποίοι τον σημάδευαν με πυροβόλα όπλα και τον απειλούσαν με χειροβομβίδα. Ο Moore απελευθερώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 αφού η οικογένειά του συγκέντρωσε και πλήρωσε 1,6 εκατομμύριο δολάρια στους Σομαλούς. Ο Tahlil ήταν αξιωματικός του σομαλικού στρατού ο οποίος εγκατέλειψε το πόστο του για να ηγηθεί των πειρατών, ενώ ο Hassan ήταν υπουργός Εσωτερικών και Ασφαλείας στη σομαλική επαρχία όπου κρατούνταν ο Moore. Ο Hassan, που, αν και γεννημένος στο Μογκαντίσου έχει αμερικανική υπηκοόοτητα, συνελήφθη στη Μινεάπολη το 2019· για τον Tahlil δεν δημοσιεύτηκαν στοιχεία παρά μόνον ότι κρατείται σε φυλακή της Νέας Υόρκης από το 2018.

Στο βιβλίο του «The Desert and the Sea» που κυκλοφόρησε το 2018, ο Moore περιέγραψε την ομηρεία του και σημείωσε ότι ο Tahlil ήρθε σε επαφή μαζί του μέσω Facebook δύο μήνες μετά την απελευθέρωσή του αναρτώντας μάλιστα μια φωτογραφία. Ο Moore αναγνώρισε σε αυτήν το «αφεντικό» των απαγωγέων του. Ο Tahlil έγραφε στο μήνυμά του στον Moore: «Ελπίζω να είσαι καλά. Οι πειρατές που σε αιχμαλώτισαν αλληλοσκοτώθηκαν σε μια βεντέντα και μετά από χρηματικές διαφωνίες.» Πραγματικά, όπως έγραψαν οι New York Times, μερικοί πειρατές σκοτώθηκαν σε καβγά για τη μοιρασιά των λύτρων του Moore. Η ποινή για τους Hassan και Tahlil θα ανακοινωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου.

How I Survived Being Kidnapped by Somali Pirates | Op-Docs

Η πειρατεία στην Αραβική Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν υπήρξε απειλή στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα από την αρχή του σομαλικού εμφυλίου πολέμου. Οι περισσότεροι πειρατές είναι ηλικίας 20-35 ετών και κατάγονται από την Πουντλάνδη της βορειοανατολικής Σομαλίας. Πρόκειται κυρίως για τοπικούς ψαράδες, που θεωρούνται οι οργανωτές των επιχειρήσεων, καθώς γνωρίζουν καλά ύδατα, για πρώην μέλη της πολιτοφυλακής που μισθώνονταν από τους τοπικούς φύλαρχους και για τεχνικούς που εξειδικεύονται στη χρήση συστημάτων πλοήγησης GPS. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα για την οικονομική κατάσταση της Σομαλίας, το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν παραμένει γύρω στα 600 δολ. τον χρόνο και εκατομμύρια Σομαλοί βασίζονται στην παροχή ανθρωπιστικής επισιτιστικής βοήθειας. Οι πειρατές προμηθεύονται όπλα τους από την Υεμένη -κυρίως τουφέκια εφόδου ΑΚ47, εκτοξευτές ρουκετών RPG-7, χειροβομβίδες, καθώς και ημιαυτόματα πιστόλια- ενώ εισπράττουν λύτρα που ρίχνονται από ελικόπτερα, ή αφήνονται σε μικρά σκάφη. Για την καταμέτρησή των χρημάτων και την πιστοποίηση της αυθεντικότητάς τους, οι πειρατές χρησιμοποιούν μηχανήματα που προμηθεύονται από το Ντουμπάι και το Τζιμπουτί.

Humor, Survival, and Somali Pirates | Michael Scott Moore | TEDxBeaconStreet

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.