Κοσμος

Παρίσι: «Βουνό» τα σκουπίδια - Συνεχίζεται η απεργία (εικόνες, βίντεο)

Φόβοι για υγειονομική βόμβα στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Παρίσι - Σκουπίδια - Η απεργία των υπαλλήλων στην Καθαριότητα για το συνταξιοδοτικό

Σοβαρό πρόβλημα στο Παρίσι με τα σκουπίδια έχει προκληθεί λόγω της απεργίας που συνεχίζουν οι υπάλληλοι στην Καθαριότητα.

Οι εικόνες από το κέντρο του Παρισιού είναι χαρακτηριστικές της έκτασης του προβλήματος. Τα σκουπίδια σχηματίζουν «βουνά» σε απόσταση αναπνοής από την Παναγία των Παρισίων.

Οι υπάλληλοι στην Καθαριότητα διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία, που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν και η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση του ορίου ηλίκιας στα 64 έτη (από 62 που είναι σήμερα).

Τα παράπονα των κατοίκων δεν σταματούν, καθώς η δυσοσμία είναι έντονη, την ώρα που εγκυμονεί ο υγειονομικός κίνδυνος σε μια πόλη που κατά περιόδους υπάρχει πρόβλημα με την παρουσία αρουραίων.

Εικόνες από τα σκουπίδια δίπλα από εμβληματικά κτίρια στο Παρίσι

Στις όχθες του Σηκουάνα, στη σκιά της Νοτρ Νταμ, οι σωροί των σκουπιδιών εμποδίζουν τη θέα. Για να φτάσει πλέον κάποιος στον επιβλητικό καθεδρικό ναό στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας πρέπει πρώτα να κάνει σλάλομ.

Την ίδια στιγμή οι επισκέπτες που θέλουν να θαυμάσουν τον Πύργο του Άιφελ μέσα από την εσπλανάντ του Τροκαντερό, βγαίνοντας από το μετρό, πέφτουν επάνω σε έναν τοίχο από μαύρες σακούλες.

Στο κέντρο της πόλης, τα άλλοτε ρομαντικά δρομάκια είναι σπαρμένα με κούτες, καφάσια και αποφάγια.

«Αυτό δεν το έχω δει ποτέ στον Καναδά» λέει η Όμερα, μία Καναδή, που έχει μόλις φωτογραφίσει ένα «βουνό» σκουπιδιών στο Σεν Μισέλ, στην καρδιά του Καρτιέ Λατέν. Και προβλέπει: «Αυτό θα διώξει τους τουρίστες. Δεν θα ξανάρθουν».

Από τη μεριά του ο Μάρτιν Ρούις, 18χρονος τουρίστας από το Τέξας των ΗΠΑ, δυσανασχετεί για τη μυρωδιά: «Είναι αηδιαστικό».

Διχασμένοι οι τουρίστες στο Παρίσι για τις απεργίες

Η «Πόλη του Φωτός» είχε 34,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2022. Για τον Μαρκ, τουρίστα από το Κάνσας των ΗΠΑ, που σπρώχνει το καροτσάκι του μωρού του δίπλα στα σκουπίδια, «οι απεργίες δεν αλλάζουν τίποτε». Και προσθέτει: «Αν πρέπει να συνταξιοδοτηθείς αργότερα, ας γίνει».

Η Βρετανίδα Ολίβια Στίβενσον λέει αντίθετα ότι «πρέπει να υποστηριχθούν οι απεργίες παντού», στη Γαλλία όπως και την Αγγλία.

«Προφανώς, δεν είναι το καλύτερο για τους ξένους επισκέπτες» παραδέχεται ο Ζαν-Φρανσουά Ριάλ, πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού και Συνεδρίων του Παρισιού. Και προσθέτει: «Ακόμη και δύο εβδομάδες χωρίς αποκομιδή των σκουπιδιών δεν έβλαψαν την εικόνα της Νάπολης», υπογραμμίζοντας: «Το επεισόδιο αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση στο Παρίσι».