Κοσμος

Γερμανικά μαχητικά αναπτύχθηκαν 27 φορές ως απάντηση σε πτήσεις ρωσικών στη Βαλτική

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Συναγερμός Ταχείας Αντίδρασης»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γερμανικά μαχητικά
Γερμανικά μαχητικά © EPA/AARON BUNCH

Γερμανικά μαχητικά στη Βαλτική - Οι πτήσεις μετά την εμφάνιση ρωσικών αεροσκαφών - Η αποστολή του ΝΑΤΟ

Γερμανικά μαχητικά, που σταθμεύουν στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αναπτύχθηκαν 27 φορές από τον περασμένο Αύγουστο αφού τέθηκαν σε συναγερμό εξαιτίας πτήσεων άγνωστων αεροσκαφών στην περιοχή της Βαλτικής, ανακοινώθηκε από τη γερμανική Πολεμική Αεροπορία, τη Λουφτβάφε.

Στη διάρκεια των αναπτύξεών τους, οι γερμανικές δυνάμεις ταυτοποίησαν ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από τη Βαλτική, δήλωσε εκπρόσωπος στο Γερμανικό Πρακτορείο στο Βερολίνο.

Τα μαχητικά Eurofighter Typhoon της Λουφτβάφε τίθενται σε συναγερμό όταν άγνωστα αεροσκάφη πλησιάζουν τον εναέριο χώρο της Βαλτικής χωρίς αναμεταδότη (transponder) ούτε επαφή μέσω ασυρμάτου.

Περισσότεροι από 150 Γερμανοί στρατιώτες σταθμεύουν από πέρυσι τον Αύγουστο στην Εσθονία για να προστατεύουν τον εναέριο χώρο της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αφού ανέλαβαν, μετά τη Γαλλία, την αποστολή αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ πάνω από την εν λόγω περιοχή.

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ πρόκειται να επισκεφθεί αύριο, Τετάρτη, την αεροπορική βάση στο Αμάρι.

Βρετανικές και γερμανικές δυνάμεις διεξάγουν από τις 6 Μαρτίου κοινές ένοπλες πτήσεις προστασίας πάνω από τα κράτη της Βαλτικής καθώς και στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική στο πλαίσιο μιας νατοϊκής αποστολής με την ονομασία Συναγερμός Ταχείας Αντίδρασης (Quick Reaction Alert).

Οι τρεις δημοκρατίες της Βαλτικής και μέλη του ΝΑΤΟ -Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία- δεν διαθέτουν οι ίδιες αεροπορικές δυνάμεις. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί βάσεις στο Αμάρι και το Σιαουλιάι της Λιθουανίας για να φρουρεί τον εναέριο χώρο πάνω από την περιφέρεια της Βαλτικής.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σταθμεύουν τα αεροπλάνα μαζί με προσωπικό υποστήριξης στις βάσεις αυτές, στις οποίες εναλλάσσονται. Η Γερμανία συμμετέχει στην αποστολή από το 2005.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.