- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια αποκτούν Βρετανία και Αυστραλία
Στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS - Πώς η Κίνα αλλάζει το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της Βρετανίας
Συμφωνία AUKUS - Τα νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια σε Βρετανία και Αυστραλία - Το νέο γεωπολιτικό δόγμα με τις ΗΠΑ
Νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια θα εντάξουν στο οπλοστάσιό τους η Βρετανία και η Αυστραλία στο πλαίσιο της γεωπολιτικής συμφωνίας AUKUS, η οποία είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2021.
Όπως ανακοίνωσαν από την αμερικανική βάση του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια ο Ρίσι Σούνακ, πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Αντόνιο Αλμπανέζε, πρωθυπουργός της Αυστραλίας, τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια θα κατασκευαστούν από τη Βρετανία και την Αυστραλία. Τα υποβρύχια SSN-AUKUS θα έχουν βρετανικό σχεδιασμό, με ενσωματωμένη αμερικανική τεχνολογία.
Υπολογίζεται ότι η πρώτη παράδοση στη Βρετανία θα γίνει στα τέλη της επόμενης δεκαετίας και στην Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του 2040.
Η συμφωνία AUKUS προβλέπει επίσης την πώληση αμερικανικών υποβρυχίων, κλάσης Virginia, στην Αυστραλία την επόμενη δεκαετία, καθώς και τη μόνιμη παρουσία αμερικανικών και βρετανικών υποβρυχίων σε ναυτική βάση της Αυστραλίας από το 2027.
Ο Ρίσι Σούνακ έκανε λόγο για «νέες σχέσεις ώστε να αντιμετωπιστούν νέες προκλήσεις», χαρακτηρίζοντας την AUKUS ως τη μεγαλύτερη διεθνή στρατιωτική συμφωνία «εδώ και γενιές».
Από τη μεριά του ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια δεν συνιστούν πυρηνικά όπλα και εντάσσονται στο νέο δόγμα άμυνας που υιοθετούν από κοινού ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία. Η επίσκεψη Σούνακ στις ΗΠΑ συνέπεσε με την παρουσίαση από το Λονδίνο της επικαιροποιημένης Ενοποιημένης Έκθεσης για την Πολιτική Άμυνας, Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε αυτήν την έκθεση η Κίνα συνιστά πλέον μια «πρόκληση» στις διεθνείς γεωπολιτικές σχέσεις -επιβεβαιώνοντας τη μετατόπιση του βρετανικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Νότιας Ασίας - Ειρηνικού. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει προτεραιότητα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγραψε ο Σούνακ στο προοίμιο της έκθεσης. Ειδικότερα, αναφέρει ότι τόσο ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος όσο και η επιθετικότητα της Κίνας απέναντι στην Ταϊβάν απειλούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο «που θα καθορίζεται από κίνδυνο, αναταραχή και διαίρεση», εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «δύσκολη και επικίνδυνη δεκαετία» όσον αφορά στην παγκόσμια τάξη.
Σε δηλώσεις του σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «ανησυχητική και επικίνδυνη» την πιθανή παροχή όπλων από την Κίνα στη Ρωσία για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εν αντιθέσει με την επιλογή πρεσβευτή, ο διορισμός απεσταλμένου δεν απαιτεί έγκριση από τη Γερουσία
Το σιντριβάνι που ολοκληρώθηκε το 1762, είναι ένα αριστούργημα του ύστερου μπαρόκ
Οι ιδιοκτήτες παμπ στη Βρετανία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν
Πώς έγινε το περιστατικό
Είχε απασχολήσει τις αρχές ήδη το 2013
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία - Επεισόδια σε διαδηλώσεις ακροδεξιών
Mία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες σε παγκόσμιο επίπεδο
Η βασική αιτία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - Τι υποστηρίζουν αναλυτές
Επίσημη αναγνώριση της συμβολής στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας
Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση - Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα το ακροδεξιό AfD
Αρνητική εκκίνηση για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας - Τα ευρήματα δημοσκόπησης
Από την εμφάνιση της Σελίν Ντιόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις αποκαλύψεις για τον Diddy και τα καμώματα του Έλον Μασκ
Παραμένει ασαφές το κίνητρο - Οι αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους
Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον πρωθυπουργό
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Χαμάς
Άγνωστα τα αίτια του δυστυχήματος
H αντιδικία δυο εφήβων πήρε μεγάλες διαστάσεις μέσα από την εν λόγω πλατφόρμα
Ο 50χρονος σήμερα Σαουδάραβας έφτασε στην Γερμανία το 2006 με βίζα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.