Κοσμος

12 Μαρτίου 1989, η μέρα που ο Τιμ Μπέρνερς Λι φέρνει στον κόσμο το World Wide Web

Το χρονικό της σπουδαίας ανακάλυψης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12 Μαρτίου 1989, η μέρα που ο Τιμ Μπέρνερς Λι φέρνει στον κόσμο το World Wide Web

Σαν σήμερα - Τιμ Μπέρνερς Λι: Η ημέρα που φέρνει στον κόσμο το World Wide Web - Το χρονικό της σπουδαίας ανακάλυψης

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι, ένας Βρετανός επιστήμονας, εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web) το 1989, ενώ εργαζόταν στο CERN. Ο Παγκόσμιος Ιστός σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε αρχικά για να καλύψει την ανάγκη αυτοματοποιημένης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο.

Το CERN δεν είναι ένα απομονωμένο εργαστήριο, αλλά το επίκεντρο μιας εκτεταμένης κοινότητας που περιλαμβάνει περισσότερους από 17.000 επιστήμονες από περισσότερες από 100 χώρες. Αν και συνήθως περνούν κάποιο χρόνο στον χώρο του CERN, οι επιστήμονες εργάζονται συνήθως σε πανεπιστήμια και εθνικά εργαστήρια στις χώρες τους. Η βασική ιδέα του WWW ήταν να συγχωνεύσει τις εξελισσόμενες τεχνολογίες των υπολογιστών, των δικτύων δεδομένων και του υπερκειμένου σε ένα ισχυρό και εύχρηστο παγκόσμιο σύστημα πληροφοριών.

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι έγραψε την πρώτη πρόταση για τον Παγκόσμιο Ιστό σαν σήμερα, στις 12 Μαρτίου του 1989 και τη δεύτερη πρότασή του τον Μάιο του 1990. Μαζί με τον Βέλγο μηχανικό συστημάτων Robert Cailliau, αυτή επισημοποιήθηκε ως πρόταση διαχείρισης τον Νοέμβριο του 1990. Περιέγραφε τις κύριες έννοιες και όριζε σημαντικούς όρους πίσω από τον Παγκόσμιο Ιστό. Το έγγραφο περιέγραφε ένα «έργο υπερκειμένου» με την ονομασία "WorldWideWeb", στο οποίο ένας «ιστός» από «έγγραφα υπερκειμένου» θα μπορούσε να προβληθεί από «φυλλομετρητές».

Μέχρι το τέλος του 1990, ο Τιμ Μπέρνερς Λι είχε θέσει σε λειτουργία τον πρώτο διακομιστή και φυλλομετρητή Ιστού στο CERN, επιδεικνύοντας τις ιδέες του. Ανέπτυξε τον κώδικα για τον διακομιστή Web σε έναν υπολογιστή NeXT. Για να αποφευχθεί η κατά λάθος απενεργοποίησή του, ο υπολογιστής είχε μια χειρόγραφη ετικέτα με κόκκινο μελάνι: «Αυτό το μηχάνημα είναι ο διακομιστής. ΜΗΝ ΤΟ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΕ!!!»

Η διεύθυνση info.cern.ch ήταν η διεύθυνση του πρώτου δικτυακού τόπου και διακομιστή Web στον κόσμο, που εκτελούνταν σε έναν υπολογιστή NeXT στο CERN. Η πρώτη διεύθυνση ιστοσελίδας ήταν http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Αυτή η σελίδα περιείχε συνδέσμους για πληροφορίες σχετικά με το ίδιο το έργο του WWW, συμπεριλαμβανομένης μιας περιγραφής του υπερκειμένου, τεχνικών λεπτομερειών για τη δημιουργία ενός διακομιστή Web και συνδέσμους για άλλους διακομιστές Web, καθώς αυτοί γίνονταν διαθέσιμοι.

Σαν σήμερα 12 Μαρτίου: Γεγονότα

1365:  Ιδρύεται το πανεπιστήμιο της Βιέννης.

1622: Ανακηρύσσεται άγιος ο Ιγνάτιος Λογιόλα, ο οποίος ίδρυσε το «Τάγμα των Ιησουϊτών»

1792: Η Μεγάλη Αικατερίνη τερματίζει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας. Ο αξιωματικός της Λάμπρος Κατσώνης διακηρύσσει, πως μόνο με τις δικές τους δυνάμεις θα κατακτήσουν οι Έλληνες την ελευθερία τους.

1888: Η πόλη της Νέας Υόρκης ζει τη δριμύτερη χιονοθύελλα στη ιστορία της, η οποία θα κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και θα προκαλέσει υλικές φθορές εκατομμυρίων δολαρίων.

1889: Η Coca Cola πωλείται για πρώτη φορά σε γυάλινα μπουκάλια.

1904: Μετά από 30 χρόνια εντατικών εργασιών στον ποταμό Χάντσον, ολοκληρώνεται το τούνελ που έγινε με έξοδα των πολιτειών της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ.

1909: Όχλος χιλιάδων Οθωμανών επιτίθεται κατά του Έλληνα προξένου στις Σέρρες, του γραμματέα του και του διευθυντή των μονοπωλίων.

1911: Συλλαλητήρια για το γλωσσικό ματαιώνεται, έπειτα από αστυνομική απαγόρευση. Ο καθηγητής Γεώργιος Μιστριώτης, υπέρμαχος της καθαρεύουσας, κατηγορείται για στάση.

1913: Η Καμπέρα γίνεται πρωτεύουσα της Αυστραλίας.

1921: Ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, ανακοινώνει από το βήμα του 10ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ), που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων.

1930: Στην Ινδία, ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινά την μοναχική του πορεία διαμαρτυρίας των 300 μιλίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας της επιβολής του μονοπωλίου στην παραγωγή αλατιού από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

1933: Ο Χίντενμπουργκ καταργεί τη σημαία της Γερμανικής Δημοκρατίας και δίνει εντολή να αναρτηθούν πλάι-πλάι η σβάστικα και η αυτοκρατορική σημαία.

1938: Γίνεται η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση αθλητικού γεγονότος από το BBC. Πρόκειται για τον αγώνα ανάμεσα στο Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη.

1947: Ανακοινώνεται το Δόγμα Τρούμαν, που θα θεωρηθεί ο καταλύτης στη προσπάθεια ανάσχεσης του Κομμουνισμού. Το τελευταίο ίσχυσε και στην Ελλάδα και αποτέλεσε την πρώτη τρανή απόδειξη, ότι οι Αμερικανοί διαδέχονται τους Βρετανούς στην προσπάθεια για την κυριαρχία στον πλανήτη.

1950: Οι Πλαστήρας, Βενιζέλος, Παπανδρέου και Τσουδερός πληροφορούν τον βασιλιά για την απόφασή τους να συνεργαστούν προκειμένου να σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση.

1951: Κάνει το ντεμπούτο του στις εφημερίδες των ΗΠΑ, το κόμικ, «Ο Ντένις, ο τρομερός».1969-ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ και η Λίντα Ίστμαν, ενώνονται με τα δεσμά του γάμου.

1971: Το τουρκικό καθεστώς, υπό την ηγεσία του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ εκτοπίζεται από στρατιωτικούς, που υπόσχονται να αποτρέψουν την εμφύλια σύγκρουση.

1979: Η Ελληνική Αστυνομία αρχίζει να εφαρμόζει τα αντιτρομοκρατικά μέτρα, στρατολογώντας 154 γυναίκες και αποκτώντας καινούργια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

image

1989: Η καθηγήτρια της βυζαντινολογίας, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ διορίζεται πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι.

1991: Η αλβανική κυβέρνηση δίνει χάρη σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

2000: Η ομάδα πόλο γυναικών της Γλυφάδας κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών νικώντας την Σκιφ Μόσχας 7-5 και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα γυναικών που αποκτά αυτό τον τίτλο.

2018: Διακόπτεται επ' αόριστο το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Σούπερ Λίγκα με απόφαση του υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού, έπειτα από την εισβολή του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη (προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την ακύρωση ενός τέρματος ως οφσάιντ στο χώρο του αγώνα) με αρκετούς σωματοφύλακες και έχοντας μαζί του ένα περίστροφο στη διάρκεια της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ στις 11 Μαρτίου. 

Ο Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε με όπλο στην Τούμπα

Σαν σήμερα 12 Μαρτίου: Γεννήσεις

1685: Γεννιέται ο Ιρλανδός θεολόγος και φιλόσοφος, Τζορτζ Μπέρκλεϊ, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του υποκειμενικού ιδεαλισμού, γνωστού ως φιλοσοφίας της αντίληψης. Βασικό ρητό της θεωρίας του ήταν: «να είσαι σημαίνει να γίνεσαι αντιληπτός».

1880: Γεννιέται ο Νικόλαος Γεωργαντάς, δισκοβόλος. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο δίσκο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αγίου Λουδοβίκου το 1904.

image 

1881: Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Μουσταφά Κεμάλ, που αποκλήθηκε Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων). Ιδρυτής του σύγχρονου κοσμικού κράτους της Τουρκίας, καθιέρωσε το λατινικό αλφάβητο και κατάργησε το φέσι και τον φερετζέ. Πέθανε το 1938.

1912: Γεννιέται ο Καναδός ποιητής Ίρβινγκ Λέϊτον.

1922: Γεννιέται ο Αμερικανός μπίτνικ συγγραφέας Τζακ Κέρουακ, γνωστότερος για το έργο του On the Road. Πέθανε το 1967.

1938: Γεννιέται ο Μάνος Ελευθερίου, ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος.

Σαν σήμερα 12 Μαρτίου: Θάνατοι

1925: Πεθαίνει ο ηγέτης των Κινέζων επαναστατών, Σουν Γιατ Σεν. Γνωστός ως ο «πατέρας της σύγχρονης Κίνας». Ο Σεν υπήρξε ιδρυτής του Κουομιντάνγκ, του Εθνικιστικού Κόμματος της Κίνας και πρώτος προσωρινός ηγέτης της Δημοκρατίας της Κίνας.

1945: Πεθαίνει η Αννα Φρανκ, εβραιοπούλα που έμεινε στην ιστορία για το ημερολόγιό της

1998: Πεθαίνει η Αμερικανίδα καλλιτέχνης, Μπεατρίς Γουντ, η οποία θεωρείται «Μητέρα του Ντανταϊσμού»

2002: Πεθαίνει, σε ηλικία 69 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

2003: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Ντίντιτς.

2005: Πεθαίνει ο Σταύρος Κουγιουμτζής, συνθέτης.

2018: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 60 ετών ο ηθοποιός Χρήστος Σιμαρδάνης, γνωστός και ως η «φωνή του Mega».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.