Κοσμος

Ουγκάντα: Νομοσχέδιο προβλέπει κάθειρξη 10 ετών σε όποιον αυτοπροσδιορίζεται ως ομοφυλόφιλος

Τα αντί-ΛΟΑΤΚΙ συναισθήματα είναι βαθιά ριζωμένα στη χώρα της ανατολικής Αφρικής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νομοσχέδιο με το οποίο θα καταστεί ποινικό αδίκημα να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος ως ομοφυλόφιλος προωθεί το κοινοβούλιο της Ουγκάντας.

Το κοινοβούλιο της Ουγκάντας άρχισε να εξετάζει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα καταστεί ποινικό αδίκημα να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος ως ομοφυλόφιλος, καθώς οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο σημερινός νόμος, που απαγορεύει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, δεν αρκεί.

Τα αντί-ΛΟΑΤΚΙ συναισθήματα είναι βαθιά ριζωμένα στη συντηρητική, θρησκευόμενη κοινωνία αυτής της χώρας της ανατολικής Αφρικής. Οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου τιμωρούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

Περισσότερες από 30 αφρικανικές χώρες απαγορεύουν τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, όμως αυτό το νομοσχέδιο της Ουγκάντας, εφόσον ψηφιστεί, μάλλον θα είναι το πρώτο που ποινικοποιεί ακόμη και τον αυτοπροσδιορισμό κάποιου ατόμου ως ομοφυλόφιλου, αμφιφιλόφυλου ή διεμφυλικού, σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch.

Ο προτεινόμενος νόμος εισήχθη με πρωτοβουλία ενός βουλευτή και στόχος του είναι να αντιμετωπίσει η χώρα «τις απειλές απέναντι στην παραδοσιακή, ετεροφυλόφιλη οικογένεια», σύμφωνα με ένα αντίγραφο που είδε το πρακτορείο Reuters.

Ποινικοποιείται η «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας στην Ουγκάντα

Τιμωρεί με φυλάκιση έως και 10 ετών οποιονδήποτε δηλώνει «λεσβία, γκέι, διεμφυλικός ή queer ή οποιαδήποτε άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου που αντίκειται στη διυδική κατηγοριοποίηση του αρσενικού και του θηλυκού».

Ποινικοποιείται επίσης η «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας και η «υποκίνηση» σε σύναψη ομοφυλοφιλικών σχέσεων.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι παρόμοιο, σε κάποιο βαθμό, με τον νόμο που εγκρίθηκε το 2013, αυστηροποίησε τις ποινές και ποινικοποίησε τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ γυναικών. Ο νόμος αυτός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό και τελικά καταρρίφθηκε από ένα τοπικό δικαστήριο, για διαδικαστικούς λόγους.

Μετά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο, η πρόεδρός του, η Ανίτα Άμονγκ, το έστειλε σε μια επιτροπή για να ελεγχθεί και να συζητηθεί δημοσίως προτού να επιστρέψει στη Βουλή για να ψηφιστεί. Η Αμόνγκ προέτρεψε τους βουλευτές να απορρίψουν το εκφοβισμό, αναφερόμενη στις υποτιθέμενες απειλές ορισμένων δυτικών χωρών ότι θα απαγορεύσουν την είσοδο στο έδαφός τους σε όσους εμπλέκονται στην υιοθέτηση του νόμου. «Αυτός ο εκφοβισμός, ότι ‘δεν θα πάτε στην Αμερική’… Και τι είναι η Αμερική;», σχολίασε.

Η Αμόνγκ είπε επίσης ότι προβλέπεται μια «δημόσια διαβούλευση» με τη συμμετοχή εκπροσώπων σεξουαλικών μειονοτήτων. «Αφήστε το κοινό να έρθει να εκφράσει τις απόψεις του, συμπεριλαμβανομένων και τον ομοφυλόφιλων – επιτρέψτε τους να έρθουν. Αυτή είναι η ώρα που θα μας δείξετε αν είστε ομοφυλόφιλοι ή όχι», πρόσθεσε.

Μια έρευνα κοινοβουλευτικής επιτροπής που διατάχθηκε τον Ιανουάριο κατόπιν καταγγελιών για υποτιθέμενη προώθηση της ομοφυλοφιλίας στα σχολεία έχει ήδη πυροδοτήσει ένα κύμα διακρίσεων και βίας εναντίον μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, σύμφωνα με ακτιβιστές.