Κοσμος

Πολιτικοί στην Ιταλία έκαναν πλάκα με τον αφανισμό του Μπέργκαμο από τον κορωνοϊό

Αποκαλύφθηκαν μηνύματα στο WhatsApp

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κύμα του κορωνοϊού στο Μπέργκαμο
© EPA

Ιταλία: Πολιτικοί έκαναν πλάκα με τον αφανισμό του Μπέργκαμο από τον κορωνοϊό - Αποκαλύφθηκαν μηνύματα στο WhatsApp

Μηνύματα από το WhatsApp που ανταλλάχθηκαν μεταξύ Ιταλών πολιτικών και ανώτερων αξιωματούχων του τομέα της υγείας κατά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού διέρρευσαν και αποκαλύπτουν πώς οι ηγέτες προσπάθησαν να προστατεύσουν μόνο την εικόνα της χώρας, καθώς έγινε το πρώτο χτύπημα στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εμφανίστηκαν να αστειεύονται για τον ρόλο της Ιταλίας στην εξάπλωση του ιού.

Τα μηνύματα αποτελούν μέρος της έρευνας που οδήγησε τους εισαγγελείς να θέσουν υπό έρευνα τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, τον πρώην υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα και άλλους 17 αξιωματούχους με την υποψία της «διακεκριμένης ένοχης επιδημίας» και της ανθρωποκτονίας σε σχέση με την αντίδραση της κυβέρνησης στην αρχή της πανδημίας.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κατακλύστηκε από τα κύματα επιδημίας του ιού, με το πρώτο τοπικά μεταδιδόμενο κρούσμα να επιβεβαιώνεται στο Κοντόνιο, στη νότια Λομβαρδία, στις 21 Φεβρουαρίου 2020. Αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν στη συνέχεια τα πρώτα τους κρούσματα κορωνοϊού, όλα με προφανείς συνδέσεις με την επιδημία στην Ιταλία.

Ωστόσο, σε ένα μήνυμα στο WhatsApp που γράφτηκε στις 5 Μαρτίου 2020 και είδε ο Guardian, ο Σπεράντζα λέει σε έναν συνάδελφό του ότι «πρέπει να εκμεταλλευτούμε μια είδηση που ισχυρίζεται ότι το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ευρώπη εντοπίστηκε στη Γερμανία, προκειμένου να προστατεύσουμε την εικόνα της Ιταλίας».

Την επόμενη ημέρα, ο Τζουζέπε Ρουόκο, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υγείας και συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που ερευνώνται, εμφανίστηκε να διακωμωδεί τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη μεταξύ ταξιδιωτών που επέστρεφαν από την Ιταλία. «Σήμερα χαρίσαμε 2 κρούσματα στην Αυστρία, 1 στη Γαλλία και 1 στην Ισπανία... και ίσως 1 στη Γερμανία», έγραψε.

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε από τους εισαγγελείς του Μπέργκαμο, της επαρχίας της Λομβαρδίας που επλήγη περισσότερο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, επικεντρώνεται στην υποτιθέμενη αποτυχία των αρχών να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, θέτοντας σε καραντίνα τρεις πόλεις, όταν εκεί εκδηλώθηκαν κρούσματα δύο ημέρες μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος σε μία από αυτές.

«Δεν μπορείτε να πείτε την αλήθεια»

Το Μπέργκαμο κατέγραψε 6.000 επιπλέον θανάτους κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του ιού και οι εισαγγελείς λένε ότι 4.000 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η επαρχία είχε τεθεί αμέσως σε καραντίνα.

Εν τω μεταξύ, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε ταχύτατα και οι περιφερειακές και οι εθνικές αρχές συγκρούστηκαν για το αν θα έπρεπε να τεθεί σε καραντίνα η περιοχή της Λομβαρδίας, μια ανταλλαγή μηνυμάτων στο WhatsApp μεταξύ των περιφερειακών αξιωματούχων υγείας Άιντα Αντρέασι και Μάρκο Σαλμοϊράγκι υποδηλώνει μια προσπάθεια των ηγετών να αποκρύψουν την αλήθεια σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Ξέρετε τι είπε ο πρόεδρος της [Λομβαρδίας];» έγραψε η Andreassi. «Δεν μπορείτε να πείτε την αλήθεια. Είπα: "Λοιπόν, τότε, είναι σαν να βρισκόμαστε στην Κίνα". Μου απάντησε ότι είμαστε χειρότερα από την Κίνα - τουλάχιστον εκεί υπάρχει δικτατορία».

Ο Φοντάνα, ο οποίος επανεξελέγη πρόσφατα ως κυβερνήτης της Λομβαρδίας, είναι επίσης μεταξύ εκείνων που ερευνώνται.

Ένα μήνυμα του Ρουόκο στις 29 Φεβρουαρίου 2020 -σχεδόν δύο εβδομάδες πριν η χώρα μπει σε αποκλεισμό- περιγράφει τη χαοτική διαχείριση της πανδημίας.

«Πολλά πράγματα συμβαίνουν: η επιστημονική επιτροπή συγκρούεται με τον Κόντε και τον Σπεράντζα, ζητείται επιτακτικά επανεξέταση... Είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.