Κοσμος

Διακοπή ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά από ρωσικό πλήγμα

Εκρήξεις και τραυματίες στο Κίεβο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιπολία Ρώσου στρατιώτη στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια
Περιπολία Ρώσου στρατιώτη στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια © EPA/ YURI KOCHETKOV

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων - Διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία, έχασε τη σύνδεσή του με το ουκρανικό σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω ρωσικού πυραυλικού πλήγματος, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική εταιρεία Energoatom.

Από την πλευρά τους οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στην κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της επαρχίας Ζαπορίζια κατήγγειλαν ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό οφείλεται σε «προβοκάτσια».

«Η τελευταία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του κατεχόμενου πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης κόπηκε λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες» του ρωσικού στρατού, επεσήμανε η Energoatom.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η Ουκρανία είναι στόχος νέου κύματος ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, οι οποίες έπληξαν πολλές πόλεις και υποδομές της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή ο σταθμός [...] πέρασε σε κατάσταση "black out" για έκτη φορά μετά την κατοχή», πρόσθεσε η Energoatom.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πέμπτος και ο έκτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί 18 γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ προκειμένου να διασφαλιστεί η βασική λειτουργία του σταθμού.

«Υπάρχει αρκετό καύσιμο για δέκα ημέρες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει», υπογράμμισε.

«Αν δεν αποκατασταθεί η εξωτερική τροφοδοσία του πυρηνικού σταθμού με ηλεκτρική ενέργεια, ενδέχεται να σημειωθεί ατύχημα που θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στις 4 Μαρτίου 2022, εννέα ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο σταθμός, που πριν από την εισβολή παρήγε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, συνέχισε να λειτουργεί τις πρώτες ημέρες μετά την κατοχή, παρά τους βομβαρδισμούς. Τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Σεπτέμβριο.

Έκτοτε κανένας από τους έξι αντιδραστήρες VVER-1000, που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, δεν παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά ο σταθμός παραμένει συνδεδεμένος με το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας και καταναλώνει ηλεκτρικό για τις ανάγκες του.

Στο παρελθόν η Energoatom είχε προειδοποιήσει ότι η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού θα οδηγούσε «σε σταδιακή κατάρρευση των συστημάτων και του εξοπλισμού του».

Εκρήξεις στο Κίεβο

Νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη (09.03), σημειώθηκε έκρηξη στον δυτικό τομέα της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπου κατά τις πρώτες πληροφορίες τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι, όπως ανέφερε ο δήμαρχος του Κιέβου εν μέσω νέου κύματος ρωσικών βομβαρδισμών με πυραύλους.

«Κι άλλη έκρηξη στην πρωτεύουσα. Συνοικία Σιατόσιν. Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας σπεύδουν επιτόπου. Οχήματα έχουν πάρει φωτιά στην αυλή κατοικίας», ανέφερε μέσω Telegram ο Βιτάλι Κλίτσκο, διευκρινίζοντας πως δύο άνθρωποι στη συνοικία τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.

Επιπλέον, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως εξαπολύθηκαν μαζικά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στις περιφέρειες της Χαρκίβ και της Οδησσού, αντίστοιχα στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, καθώς επίσης και σε πόλεις στο δυτικό της τμήμα.

Εδώ και μήνες, η Ρωσία βομβαρδίζει με πυραύλους και με UAVs εγκαταστάσεις-κλειδιά της Ουκρανίας, προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα εκατομμυρίων Ουκρανών, ιδίως στον εφοδιασμό τους με ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τρεχούμενο νερό.

«Ο εχθρός προχώρησε σε περίπου δεκαπέντε πλήγματα στην πόλη και στην περιφέρεια» της Χαρκίβ, ανέφερε ο περιφερειακός αξιωματούχος Ολέγκ Σινεχούμποφ μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ρωσικές δυνάμεις «βάζουν στο στόχαστρο για ακόμα μια φορά απαραίτητες εγκαταστάσεις», συνέχισε.

Στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ο Σερχίι Χαμάλι, αξιωματούχος στην περιφέρεια Χμελνίτσκι, κάλεσε τους κατοίκους να «παραμείνουν στα καταφύγια» καθώς «ο εχθρός πλήττει καίριες υποδομές της χώρας».

Επλήγησαν επίσης στόχοι στις πόλεις Ζιτόμιρ, Βινίτσια, Ρίβνε και Λουτσκ, μακριά από τα μέτωπα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.