Σαν σήμερα 8 Μαρτίου 1950 η Volkswagen ξεκινά να παράγει το Volkswagen Type 2 - Ένα όχημα με τη δική του πλούσια ιστορία
Σαν σήμερα, 8 Μαρτίου 1950, το εργοστάσιο της Volkswagen ξεκινά την πλήρη παραγωγή του Type 2, του μετέπειτα Volkswagen Transporter και αμέσως γίνεται το αγαπημένο όχημα των επαγγελματιών, σε μία ανθίζουσα πανευρωπαϊκά οικονομία. Κάτι που συνέβη άλλωστε και με το μπλε βαν με αριθμό πλαισίου 20-1880, το οποίο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στις 5 Αυγούστου 1950.
Το συγκεκριμένο βαν που παραδόθηκε σε μία επιχείρηση στο Hildesheim, αναδείχθηκε σε ένα πολύ σημαντικό όχημα για την περιοχή, μιας και επρόκειτο για το πρώτο Bulli στην Κάτω Σαξονία. Για 23 χρόνια το Bulli με πλαίσιο 20-1880 διασχίζει τους δρόμους του Hildesheim, πριν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα όταν η εταιρεία στην οποία ανήκε το πούλησε σε έναν συλλέκτη.
Από το 1973 έως το 1994 το συγκεκριμένο Bulli περνά το χρόνο του σε συλλογές διαφόρων ενθουσιωδών οπαδών της Volkswagen. Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του προσπαθεί να το πουλήσει μέσω μιας μικρής αγγελίας σε ένα περιοδικό για κλασσικά αυτοκίνητα, χωρίς όμως επιτυχία αρχικά. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό ακούγεται αδιανόητο, αλλά τότε η ζήτηση για ένα μεταχειρισμένο επαγγελματικό αυτοκίνητο αυτού του είδους δεν ήταν τόσο μεγάλη. Μόνο μετά τη δημοσίευση πολλών αγγελιών, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή χωρίς φωτογραφία και με μόνο τρεις γραμμές κειμένου, το εντοπίζει ο Tonny L., ένας οπαδός των Bulli από τη Δανία. Καλεί τον πωλητή και αφού πληροφορηθεί τηλεφωνικά ότι έχει τον πιο παλιό αριθμό πλαισίου που ήταν τότε γνωστός, το αγοράζει χωρίς καν να το δει.
Το 1992, στην υπερήφανη ηλικία των 42 ετών και με λιγότερα από 100.000 χιλιόμετρα στο κοντέρ, το Bulli 20-1880 μεταφέρεται στο πίσω μέρος ενός φορτηγού στη Δανία. Η απόσυρση από την κυκλοφορία για 19 χρόνια δεν κάνει καλό σε κανένα αυτοκίνητο και έτσι βασικά ανταλλακτικά πρέπει να αντικατασταθούν προκειμένου να είναι σε θέση να οδηγηθεί ξανά. Ο Tonny είναι αμέσως βέβαιος πως θα το κρατήσει για πολλά χρόνια και έτσι αποφασίζει να του δώσει ένα όνομα: ως φόρο τιμής στο πρώτο T1 που κυκλοφόρησε ποτέ στη Δανία, με το όνομα «Sofie», αποφάσισε να δώσει το ίδιο όνομα και στο δικό του Bulli.
Στις αρχές του 2000, o Tonny ξεκινά ένα δαπανηρό και χρονοβόρο πρόγραμμα πλήρους αποκατάστασης, το οποίο τελειώνει την άνοιξη του 2003 με μια δοκιμαστική οδήγηση με την ευκαιρία της συνάντησης φίλων της Volkswagen στο Bad Camberg. Φυσικά, αυτό δεν ήταν το τελευταίο ταξίδι του Δανού με τη «Sofie», καθώς μαζί κάλυψαν πάνω από 20.000 χιλιόμετρα, γυρίζοντας όλη την Ευρώπη. Συχνά πήγαινε σε συναντήσεις Bulli, όπου η «Sofie» ήταν πάντα το επίκεντρο, κερδίζοντας συνήθως το βραβείο του πιο όμορφου Bulli. Και σε κάθε συνάντηση ήταν το αυτοκίνητο με τη μεγαλύτερη ηλικία.
Κάποια στιγμή ήρθε και η μέρα που ο Tonny αισθάνθηκε ότι μεγάλωσε πολύ για να είναι συνεχώς στο δρόμο - σε αντίθεση με τη «Sofie», που χάρη στην αγάπη και τη φροντίδα του έσφυζε από υγεία. Ο Tonny ξεκινά μία αναζήτηση για τον επόμενο ιδιοκτήτη της «Sofie», όμως δεν θέλει να εξαφανιστεί ξανά για χρόνια σε σκοτεινές, ιδιωτικές συλλογές.
Και ενώ δέχεται υπερβολικά πολλές προτάσεις και προσφορές από συλλέκτες, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης του Πρίγκιπα της Δανίας στη Volkswagen θα προκύψει μια καθοριστική εξέλιξη. Ο εισαγωγέας που τον συνόδευε ανέφερε κάποια στιγμή ότι στη Δανία υπάρχει ένα Bulli του 1950 που αναζητά ένα νέο σπίτι. Σύντομα το τμήμα κλασσικών οχημάτων της Volkswagen έρχεται σε επαφή με τον Tonny, οι συζητήσεις συνεχίζονται για αρκετές εβδομάδες πριν την τελική συμφωνία, με αποτέλεσμα στα τέλη του 2014 η «Sofie» να αφιχθεί στο Αννόβερο, την πόλη του Bulli. Έκτοτε, η «Sofie», ως μέλος της συλλογής κλασικών οχημάτων της γερμανικής εταιρείας έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις.
Στην Ελλάδα το Volkswagen Transporter θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα στην κατηγορία του. Στην ιστορία του μοντέλου έχουν διατεθεί στη χώρα μας περισσότερες από 5.000 μονάδες οι οποίες έχουν διανύσει εκατομμύρια χιλιομέτρων είτε σε αστικές είτε σε επαρχιακές διαδρομές.
Γεγονότα σαν σήμερα 8 Μαρτίου
1702: Η Άννα Στιούαρτ, αδελφή της Μαρίας Β΄ της Αγγλίας, γίνεται βασίλισσα της Αγγλίας, Σκωτίας και Ιρλανδίας.
1775: Ένας ανώνυμος συγγραφέας, ο οποίος θεωρείται από μερικούς ότι είναι ο Τόμας Πέιν, δημοσιεύει ένα άρθρο με τίτλο Η Αφρικανική δουλεία στην Αμερική, το πρώτο άρθρο στις αμερικανικές αποικίες που κάνει έκκληση για την απελευθέρωση των σκλάβων και την κατάργηση της δουλείας.
1817: Ιδρύεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
1822: Οι κλέφτες του Ολύμπου υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στο Λιβάδι Λάρισας.
1844: Ο Όσκαρ Α΄ ανεβαίνει στο θρόνο της Σουηδίας και της Νορβηγίας.
1917: Διαδηλώσεις στην Αγία Πετρούπολη κατά την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σηματοδοτούν την έναρξη της Επανάστασης του Φεβρουαρίου (23 Φεβρουαρίου στο ιουλιανό ημερολόγιο).
1920: Ιδρύεται το Αραβικό Βασίλειο της Συρίας, το πρώτο σύγχρονο αραβικό κράτος.
1937: Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος: Ξεκινά η μάχη της Γουαδαλαχάρα.
1957: Η Αίγυπτος ανοίγει εκ νέου τη Διώρυγα του Σουέζ.
1965: Κατά τον πόλεμο στο Βιετνάμ, 3.500 στρατιώτες των ΗΠΑ καταφτάνουν στο Βιετνάμ και γίνονται τα πρώτα αμερικανικά στρατεύματα, που πατούν την ασιατική χώρα.
1966: Βόμβα τοποθετημένη από αγωνιστές του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού καταστρέφει τη στήλη του Νέλσωνα στο Δουβλίνο.
1970: Σημειώνεται αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του Κύπριου Προέδρου αρχιεπισκόπου Μακαρίου, καθώς απογειώνεται με ελικόπτερο από το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής για να μεταβεί στη Μονή Μαχαιρά, για το ετήσιο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου.
1971: Στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης γίνεται ο «αγώνας του αιώνα» μεταξύ των Μοχάμεντ Άλι και του Τζο Φρέιζερ έναντι αμοιβής 2,5 εκατ. δολαρίων. Στο 15ο γύρο ο Φρέιζερ ρίχνει τον Άλι στο καναβάτσο και ανακηρύσσεται νικητής με ομόφωνη απόφαση, που προσβάλλει ο Άλι στο Ανώτατο Δικαστήριο και ανακηρύσσεται αυτός νικητής.
1972: Πετά για πρώτη φορά το αερόστατο της εταιρίας ελαστικών Goodyear.
1974: Ανοίγει στο Παρίσι το αεροδρόμιο Σάρλ Ντε Γκολ.
1986: Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα γίνεται η πρώτη τενίστρια που κερδίζει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια σε τουρνουά τένις. Ακόμα κατέχει το ρεκόρ κερδών σε μια χρονιά με 2.173.556 δολάρια το 1984.
1986: Κάνει πρεμιέρα η «Μάσκα» με την Σερ και τον Έρικ Στόλτζ.
1989: Προφυλακίζεται για το σκάνδαλο Κοσκωτά ο γενικός διευθυντής των ΕΛΤΑ, Παναγιώτης Βουρνάς.
1991: Η πρεμιέρα του έργου New Jack City, συνοδεύεται από κύματα βίας στις ΗΠΑ κατά τα οποία σκοτώνεται ένα άτομο στη Νέα Υόρκη. Πολλοί κατηγόρησαν ότι, η βία προκλήθηκε από τις εξαιρετικά βίαιες σκηνές της ταινίας, στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο ράπερ Άις Τι και ο Γουέσλι Σνάιπς.
1991: Ο τερματοφύλακας της Ατλέτικο Μαδρίτης Αμπέλ Ρεσίνο κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ όταν δεν δέχεται γκολ για 1.274 λεπτά.
1994: Είναι η πρώτη φορά που δύο συμπαίκτες, ο Πιτ Μάιερς και ο Σκότι Πίπεν των Σικάγο Μπουλς, σημειώνουν 4ποντα (τρίποντο που συνοδεύεται από εύστοχο σουτ από φάουλ) στον ίδιο αγώνα, στη νίκη των ταύρων επί των Ατλάντα Χοκς με 116–95.
1995: Ελλάδα: Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο Κωστής Στεφανόπουλος, στην τρίτη ψηφοφορία, που διεξάγεται στη Βουλή.
1997: Σε μια ταπεινωτική ήττα για τον Πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, επαναστάτες κυριεύουν το Αργυρόκαστρο, τελευταίο κυβερνητικό οχυρό στο Νότο.
1999: Για τη βομβιστική επίθεση κατά της Οκλαχόμα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιδοκιμάζει την καταδίκη του Τίμοθι Μακ Βέιχ.
1999: Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ ανεβάζοντας σε 19 τα κράτη – μέλη του.
2002: Λιγοστεύουν οι όποιες ελπίδες για εκτόνωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, αφού συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, οι επιδρομές και οι σφοδρές συγκρούσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 70 άνθρωποι. Περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι συλλαμβάνονται από τον ισραηλινό στρατό. Ο γ.γ του ΟΗΕ απευθύνει δημόσια έκκληση προς Παλαιστινίους και Ισραηλινούς να θέσουν τέρμα στη βία και να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ιστορικό είναι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που κάνει λόγο για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
Γεννήσεις σαν σήμερα 8 Μαρτίου
1286: Ιωάννης Γ΄, δούκας της Βρετάνης
1566: Κάρλο Τζεζουάλντο, Ιταλός συνθέτης
1849: Γεώργιος Βιζυηνός, Έλληνας συγγραφέας
1863: Γεώργιος Χρηστάκης - Ζωγράφος, Έλληνας πολιτικός
1877: Σάτριγιος Ραγκάνα, Λιθουανή συγγραφέας
1879: Ότο Χαν, Γερμανός χημικός
1881: Γαλάτεια Καζαντζάκη, Ελληνίδα συγγραφέας
1904: Νίκος Σκαλκώτας, Έλληνας συνθέτης
1907: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Έλληνας πολιτικός
1922: Ραλφ Μπάερ, Γερμανός εφευρέτης
1923: Σταύρος Ξενίδης, Έλληνας ηθοποιός
1929: Ήβη Καμάργο, Βραζιλιάνα ηθοποιός και τραγουδίστρια
1937: Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα, πρόεδρος της Ρουάντα
1943: Διονύσης Σιμόπουλος, Έλληνας φυσικός και αστρονόμος
1946: Γιάννης Πάριος, Έλληνας τραγουδιστής
1948: Πόπη Αστεριάδη, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1950: Δημήτρης Σπεντζόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1953: Άγγελος Αναστασιάδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
1957: Κλάιβ Μπαρ, Άγγλος ντράμερ (Iron Maiden)
1958: Γκάρι Νούμαν, Άγγλος τραγουδιστής
1960: Τζέφρι Ευγενίδης, Αμερικανός συγγραφέας
1968: Μπάμπης Στόκας, Έλληνας τραγουδιστής
1970: Αρτούρ Μικαελιάν, Αρμένιος πυγμάχος
1970: Βαλέριου Στρέλετς, Μολδαβός πολιτικός
1972: Γιώργος Χ. Γεωργιάδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1975: Πέγκυ Ζήνα, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1975: Πέτρος Λαγούτης, Έλληνας ηθοποιός
1981: Μάικλ Μπόσαμπ, Αυστραλός ποδοσφαιριστής
1982: Λεωνίδας Καμπάνταης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1984: αφίκ Τζεμπούρ, Αλγερινός ποδοσφαιριστής
1990: Πέτρα Κβίτοβα, Τσέχα αντισφαιρίστρια
Θάνατοι σαν σήμερα 8 Μαρτίου
415: Υπατία, Ελληνίδα φιλόσοφος
1403: Βαγιαζήτ Α΄, Οθωμανός σουλτάνος
1869: Εκτόρ Μπερλιόζ, Γάλλος συνθέτης
1874: Μίλαρντ Φίλμορ, 13ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1899: Αναστάσιος Ζίννης, Έλληνας παιδίατρος και πανεπιστημιακός
1907: Μαρίνος Αντύπας, Έλληνας αγωνιστής
1917: Φερδινάνδος φον Ζέπελιν, Γερμανός στρατιωτικός
1923: Γιοχάννες φαν Ντερ Βάαλς, Ολλανδός φυσικός
1930: Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ, 27ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1933: Κυριακούλης Βαρδουλάκης, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
1936: Ζαν Πατού, Γάλλος σχεδιαστής μόδας
1941: Σέργουντ Άντερσον, Αμερικανός συγγραφέας
1942: Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα, Κουβανός σκακιστής
1950: Πέτρος Κανελλόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1961: Τόμας Μπίτσαμ, Άγγλος διευθυντής ορχήστρας
1964: Πραξιτέλης Μουτζουρίδης, Έλληνας πολιτικός
1968: Εμμανουήλ Μάντακας, Έλληνας στρατιωτικός
1970: Μιχαήλ Χλουβεράκης, Έλληνας γιατρός και πολιτικός
1975: Τζορτζ Στίβενς, Αμερικανός σκηνοθέτης
1983: Άρης Δικταίος, Έλληνας συγγραφέας
1986: Δημήτριος Παπαδημητρίου, Έλληνας πολιτικός
1990: Δημήτριος Σειραδάκης, Έλληνας στρατιωτικός
1997: Ζήσης Σκάρος, Έλληνας συγγραφέας
1999: Άλκης Στέας, Έλληνας παρουσιαστής
2007: Βίκυ Βανίτα, Ελληνίδα ηθοποιός
2016: Τζορτζ Μάρτιν, Άγγλος παραγωγός
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έχουμε χωρίσει εδώ και αρκετό καιρό», αναφέρει σε ανάρτησή της
Η κακοποίηση ξεκίνησε όταν το κορίτσι ήταν 13 ετών - 28 συλλήψεις έως τώρα
Έπειτα από προτροπή του ιδιοκτήτη του «Χ» για ανατροπή της κυβέρνησης Στάρμερ
Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ίσως αποκάλυψε κάτι που δεν ήθελε
Μετά από μια σειρά επεισοδίων με μεθυσμένους επιβάτες
Ενώ εξακολουθεί να αντιστέκεται στη σύλληψη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος
Στόχος η σταθερότητα της χώρας και η ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας
Πώς θα σας φαινόταν μια «μέρα στο Μετρό χωρίς παντελόνι»;
«Είναι πραγματικά τρομακτικό. Τα πάντα έχουν πλέον καεί», δήλωσε η ηθοποιός
Περίπου 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα βοήθεια
Χάρηκες γιατί απέκτησες ένα ρούχο σε απίστευτα καλή τιμή – ας δούμε τώρα τι πραγματικά φοράς
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την Οσάκα
«Συμφωνούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν ανησυχίες» - Αποστολή μηνυμάτων στο επιτελείο Τραμπ
«Ήταν μια τραγική εβδομάδα», λέει η ηθοποιός
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία
Μπορεί ο Μαδούρο να ορκίστηκε πρόεδρος για μια νέα θητεία, όμως για πρώτη φορά, μετά από δώδεκα χρόνια στην εξουσία, δείχνει να βρίσκεται στην άκρη του ρινγκ
Όσοι εγκατέλειψαν εσπευσμένα τα σπίτια τους δεν γίνεται να επιστρέψουν πριν από την Πέμπτη
Έχει περιοριστεί η πυρκαγιά στο Palisades
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.