Κοσμος

Υποψήφιος της αντιπολίτευσης των «Πέντε» στην Τουρκία ο Κιλιντσντάρογλου

Το κόμμα της Ακσενέρ πρότεινε Ιμάμογλου και Γιαβάς ως αντιπροέδρους σε περίπτωση νίκης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου © EPA/ ERDEM SAHIN

Τουρκία: Υποψήφιος της αντιπολίτευσης ο Κιλιντσντάρογλου

Από ώρα σε ώρα ανακοινώνει η «Συμμαχία των πέντε» - που αρχικά ήταν έξι, αλλά έμειναν λιγότεροι μετά την αποχώρηση της Μεράλ Ακσενέρ - τον υποψήφιο που θα μονομαχήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν για την ανάδειξη νέου Προέδρου στην Τουρκία, στις 14 Μαϊου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, όπως και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, υποψήφιος Πρόεδρος από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα είναι ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όμως, η επιλογή του Κιλιντσντάρογλου δεν αποδείχθηκε αρκετή για να ενώσει την συμμαχία της αντιπολίτευσης. Ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Συμμαχίας - που εμφανίζεται ως τρίτο στις δημοσκοπήσεις αυτή την ώρα - αρνήθηκε να εγκρίνει το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Φέροντας το παρατσούκλι «Τούρκος Γκάντι» λόγω της ασκητικής φυσιογνωμίας του και των γυαλιών, ο Κιλιτσντάρογλου πιστώνεται τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες του κόμματός του στους δήμους της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.

Οι αναλυτές όμως αμφισβητούν κατά πόσον ο 71χρονος πολιτικός έχει τη δυνατότητα να επικρατήσει του Ερντογάν και μόνο το 40% της κοινής γνώμης είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις του ως ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, ο δυναμικός 52χρονος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος έβαλε τέλος στην 25ετή πρωτοκαθεδρία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Πόλη, θεωρείται πολύ καταλληλότερος. Ωστόσο, ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε σε 31μηνη φυλάκιση τον περασμένο Δεκέμβριο επειδή προσέβαλε τα μέλη της εκλογικής επιτροπής. Εχει ασκήσει έφεση στην απόφαση, την οποία αποκηρύσσει ως ανέκδοτο, αλλά αν η υπόθεση τελεσιδικήσει πριν από τις εκλογές και αποδειχθεί ότι δεν μπορέσει να είναι υποψήφιος, θα αφήσει την αντιπολίτευση ακέφαλη.

Τουρκία: Το κόμμα της Ακσενέρ πρότεινε Ιμάμογλου και Γιαβάς ως αντιπροέδρους σε περίπτωση νίκης

Το δεξιό Καλό Κόμμα της Τουρκίας, της Μεράλ Ακσενέρ, πρότεινε οι δήμαρχοι της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι εάν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος τη Δευτέρα, μετά την αποχώρηση του κόμματος από τη συμμαχία των «έξι» της αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κουρσάντ Ζορλού μίλησε αφού ο δήμαρχος της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου επισκέφτηκαν την ηγέτιδα του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ.

Το κόμμα της Ακσενέρ αποσχίστηκε από την εξακομματική συμμαχία την Παρασκευή λόγω διαφωνίας σχετικά με τον προεδρικό υποψήφιο. Η Ακσενέρ είχε καλέσει τους δημάρχους της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης να υποβάλουν υποψηφιότητα για πρόεδροι – κάτι που αργότερα φάνηκε να απέρριψαν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.