- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Διεθνής Αμνηστία: 94 εκτελέσεις σε 60 ημέρες στο Ιράν
Συνεχείς καταγγελίες για βασανιστήρια και σεξουαλική βία
![62224-137655.jpg 62224-137655.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/62224-137655.jpg)
![Γυναίκα με μπούρκα στην Τεχεράνη Γυναίκα με μπούρκα στην Τεχεράνη](/images/1074x600/1/jpg/files/2023-03-03/iran.jpg)
Ιράν - Αυξήθηκαν οι εκτελέσεις το πρώτο δίμηνο του 2023 - Η θανατική ποινή ως μέσο καταστολής αντιφρονούντων
Τουλάχιστον 94 άνθρωποι εκτελέστηκαν από τις αρχές του Ιράν μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, στηλίτευσε χθες Πέμπτη η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.
Τα στοιχεία για τις εκτελέσεις βασίζονται σε έρευνα της Αμνηστίας και του Abdorrahman Boroumand Center, ιρανικής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ.
Η οργάνωση χαρακτηρίζει «χυδαία άδικες» τις δίκες. Οι δύο ΜΚΟ επισημαίνουν πως ο αριθμός των εκτελέσεων αυξήθηκε θεαματικά σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, επικαλούμενες πηγές στη χώρα, αναφέρονται επίσης σε «φρικιαστική σεξουαλική βία και άλλες καταγγελίες για βασανιστήρια».
«Οι ιρανικές αρχές προχωρούν σε εκτελέσεις με τρομακτική κλίμακα» ξεκαθάρισε η Ρόγια Μπορουμάντ, εκτελεστική διευθύντρια του Abdorrahman Boroumand Center. Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για επίθεση στο δικαίωμα στη ζωή και ξεδιάντροπη προσπάθεια όχι μόνο να καταπιέσουν περαιτέρω τις εθνικές μειονότητες, αλλά να διασπείρουν τον φόβο πως η διαφωνία θα αντιμετωπίζεται με ωμή βία, είτε στους δρόμους είτε στα ικριώματα».
«Είναι φοβερό το ότι γίνονται τόσο συχνές εκτελέσεις εν μέσω της συστηματικής χρήσης αποσπασμένων με βασανιστήρια "ομολογιών" για την καταδίκη κατηγορουμένων σε χυδαία άδικες δίκες» δήλωσε από τη μεριά της η Ντιάνα Ελταχάουι, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, καλώντας «όλα τα κράτη να προχωρήσουν στην «άσκηση της παγκόσμιας δικαιοδοσίας» τους, να ασκήσουν διώξεις σε «όλους τους ιρανούς αξιωματούχους» που βαρύνουν υποψίες ότι διέπραξαν «εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου» και «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Μέσο καταστολής η θανατική ποινή στο Ιράν
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν για χρόνια ότι η θανατική ποινή αποτελεί μέσο καταστολής και επιβάλλεται έπειτα από άδικες δίκες στο Ιράν.
Δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα για τον αριθμό των εκτελέσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 250 άνθρωποι θανατώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 στο Ιράν, έπειτα από καταδίκες κυρίως για υποθέσεις διακίνησης ή χρήσης ναρκωτικών.
Οι ιρανικές αρχές έχουν επίσης εκτελέσει τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους για εγκλήματα που κατ’ αυτές διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος μαζικών κινητοποιήσεων από τον Σεπτέμβριο του 2022, με έναυσμα τον θάνατο στα χέρια της αστυνομίας ηθών της Μαχσά Αμινί. Η θανατική ποινή στο Ιράν επιβάλλεται κυρίως διά απαγχονισμού.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες ΜΚΟ, το Ιράν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς την επιβολή της θανατικής ποινής, πίσω μόνο από την Κίνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Tο καλό θα υπερισχύσει», δηλώνει η Γιούλια Ναβάλναγια
Ο δράστης ομολόγησε ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί μέσω διαδικτύου
Σε σταθερή κατάσταση η υγεία του ποντίφικα
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters
Το μοναχικό της ταξίδι - Ο Guardian τη χαρακτηρίζει «νεαρή ηρωίδα» - Δείτε εικόνες
Τραμπ, Βανς και Σία λένε πως ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι (και οι Καναδοί, οι Μεξικανοί, οι Ιάπωνες) να επιστρέψουν μέρος από τα χρωστούμενα
Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι πρώτοι στόχοι
Σαρωτικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες
Εξαιρούνται οι πυροσβέστες
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το δυστύχημα στο Νόβι Σαντ
Τα νεότερα για την υγεία του
Δεν θα συμμετάσχουν οι Ευρωπαίοι – Τι αναφέρει το Politico
Συνελήφθη 23χρονος Σύρος
«Είναι τόσο προφανές ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας διχάσουν», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Μετά την ομιλία του Τζ. Ντ. Βανς που ανησύχησε τους ευρωπαίους ηγέτες
Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στους ευρωπαίους ηγέτες. Θέλουν να διαχωρίσουν ουσιαστικά τη στάση τους από τη νέα Διοίκηση των ΗΠΑ; Κι αν το αποφασίσουν, μπορούν να το κάνουν;
Ο Ουκρανός πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία – Δεν υπάρχουν «εγγυήσεις ασφαλείας»
«Η Ευρώπη θα πει τη γνώμη της, αλλά δε θα είναι στο τραπέζι», τόνισε ο Κιθ Κέλογκ
Εκτός του ότι η ομιλία του στο Μόναχο είχε απαράδεκτα επιθετικό, διδακτικό και συγκαταβατικό τόνο, έδειχνε άγνοια τόσο του παρελθόντος όσο και της επικαιρότητας
Ο Φρίντριχ Μερτς φαβορί για καγκελάριος μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.