Κοσμος

Ναυάγιο στην Ιταλία: 12 παιδιά ανάμεσα στα θύματα - Στους 59 οι νεκροί

Νέα πολύνεκρη τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ιταλία: 12 παιδιά ανάμεσα στα θύματα του ναυαγίου - Στους 59 οι νεκροί σύμφωνα με τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό που δίνει η κυβέρνηση.

Τουλάχιστον 59 μετανάστες, ανάμεσά τους ένα 12 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι επέζησαν μετά τη βύθιση του υπερφορτωμένου σκάφους τους σε θαλασσοταραχή ανοιχτά της νότιας Ιταλίας.

Το πλοίο φέρεται να διαλύθηκε ενώ προσπαθούσε να φτάσει με περίπου 150 επιβαίνοντες κοντά στην παραλιακή πόλη Κροτόνε στην περιοχή της Καλαβρίας.

Πολλά πτώματα έχουν ανασυρθεί από την παραλία σε κοντινό παραθαλάσσιο θέρετρο.

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων που φεύγουν από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια περνούν από την Αφρική στην Ιταλία κάθε χρόνο.

Τοπικοί αξιωματούχοι ανέβασαν τον επιβεβαιωμένο απολογισμό των νεκρών στην τελευταία τραγωδία που έπληξε την κεντρική Μεσόγειο είτε σε 58 είτε σε 59.

Νωρίτερα, η ακτοφυλακή είπε ότι 80 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, «συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή μετά τη βύθιση».

Η Μανουέλα Κούρα, αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το σκάφος είχε αναχωρήσει από την τουρκική παράκτια πόλη της Σμύρνης πριν από τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Οι επιβαίνοντες προέρχονταν κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Σομαλία και το Ιράν, σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους, και ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα είπε ότι πολλοί διέφυγαν από «πολύ δύσκολες συνθήκες».

Ένας επιζών συνελήφθη με την κατηγορία της εμπορίας μεταναστών, ανακοίνωσε η τελωνειακή αστυνομία.

Το σκάφος αναφέρεται ότι βυθίστηκε μετά τη συντριβή του σε βράχους κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας, πυροδοτώντας μια μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε ξηρά και θάλασσα.

«Υπήρχαν προσκρούσεις, αλλά ποτέ μια τραγωδία όπως αυτή», δήλωσε ο δήμαρχος του Κρούτο, Αντόνιο Σεράσο, στο Rai News.

Το πλοίο φέρεται να διαλύθηκε ενώ προσπαθούσε να φτάσει με περίπου 150 επιβαίνοντες στην περιοχή της Καλαβρίας © EPA/Giuseppe Pipita

Τζόρτζια Μελόνι: «Βαθιά θλίψη» για το περιστατικό

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι - που εξελέγη πέρυσι εν μέρει με τη δέσμευσή της να σταματήσει τη ροή μεταναστών στην Ιταλία - εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για το περιστατικό, κατηγορώντας για τους θανάτους τους διακινητές.

«Είναι απάνθρωπο να ανταλλάσσουμε τις ζωές ανδρών, γυναικών και παιδιών με το τίμημα του “εισιτηρίου” που πλήρωσαν με την ψευδή προοπτική ενός ασφαλούς ταξιδιού», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποτρέψει τις αποχωρήσεις, και μαζί με αυτές την εκτυλίξεις αυτών των τραγωδιών, και θα συνεχίσει να το κάνει».

Ο Κάρλο Καλέντα, πρώην υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, είπε ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη θάλασσα θα πρέπει να διασωθούν «όποιο κι αν είναι το κόστος», αλλά πρόσθεσε ότι «οι δρόμοι παράνομης μετανάστευσης πρέπει να κλείσουν».

Η δεξιά κυβέρνηση της κυρίας Μελόνι έχει δεσμευθεί να σταματήσει τους μετανάστες να φτάνουν στις ακτές της Ιταλίας και τις τελευταίες ημέρες προώθησε έναν σκληρό νέο νόμο που αυστηροποιεί τους κανόνες για τη διάσωση.

Σύμφωνα με ομάδες παρακολούθησης, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν χαθεί στη θάλασσα στην κεντρική Μεσόγειο από το 2014.

Φον ντερ Λάιεν: Ανάγκη μεταρρύθμισης των κανόνων της ΕΕ για τη μετανάστευση στην Ευρώπη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «βαθιά λυπημένη» για το περιστατικό, προσθέτοντας ότι «η απώλεια της ζωής αθώων μεταναστών είναι μια τραγωδία».

Είπε ότι είναι κρίσιμο να «διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας» για να σημειώσουμε πρόοδο στη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για το άσυλο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με τη μετανάστευση στην Ευρώπη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος συχνά υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών, είπε ότι προσεύχεται για τους νεκρούς, τους αγνοούμενους και όσους επέζησαν.

Η Ρετζίνα Κατραμπόνε, διευθύντρια του Σταθμού Βοήθειας Μεταναστών Offshore που πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, είπε στο BBC ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη.

Ζήτησε επίσης να τερματιστεί το «μυωπικό όραμα» που λέει ότι οι χώρες που βρίσκονται φυσικά πιο κοντά στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Ακόμα δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για να συντονιστούν ενεργά για να πάνε και να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», είπε, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να βελτιώσουν τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης και να αναπτύξουν ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές.

(Με πληροφορίες του BBC News και του Reuters)