- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
ΟΗΕ: Ο Ρώσος πρέσβης διέκοψε την ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία – Δείτε το στιγμιότυπο
Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, διέκοψε τη στιγμή που απέδιδαν φόρο τιμής στα θύματα.
Πιο συγκεκριμένα, όταν τα μέλη της συνέλευσης σηκώθηκαν όρθια, ο Νεμπένζια άρχισε να χτυπά το μικρόφωνό του και ζήτησε τον λόγο.
Σύμφωνα με τον Guardian δήλωσε: «Όλες οι ζωές είναι ανεκτίμητες... σηκωνόμαστε για να τιμήσουμε τη μνήμη (όλων των θυμάτων), για ό,τι έχει συμβεί στην Ουκρανία από το 2014».
Δείτε το στιγμιότυπο
«Η ζωή των Ουκρανών έχει μετατραπεί σε κόλαση»
Θάνατοι, καταστροφές, σεξουαλική βία, βίαιες εξαφανίσεις… Πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επικεντρώθηκαν στα δεινά που υφίστανται οι Ουκρανοί πολίτες εδώ και έναν χρόνο, με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού να τα συνοψίζει σε μια φράση: «Η ζωή τους είναι μια πραγματική κόλαση».
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε «θάνατο, καταστροφές και εκτοπίσεις σε ευρεία κλίμακα» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Η ζωή είναι πραγματική κόλαση για τον ουκρανικό λαό», σχολίασε ο γενικός γραμματέας.
Περίπου 17,6 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 40% του πληθυσμού, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία ενώ το 40% των κατοίκων δεν έχουν αρκετά τρόφιμα. «Ο πόλεμος πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη», με οκτώ εκατομμύρια πρόσφυγες σε διάφορες χώρες και άλλα πέντε εκατομμύρια εκτοπισμένους εντός της Ουκρανίας. Πάνω από τα μισά παιδιά στην Ουκρανία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κάποια από αυτά που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους κινδυνεύουν να πέσουν θύματα βίας ή εκμετάλλευσης.
Η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέγραψε επίσης «δεκάδες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας εναντίον ανδρών, γυναικών και κοριτσιών» και ας μην ξεχνάμε «τις εκατοντάδες περιπτώσεις βίαιης εξαφάνισης και αυθαίρετης κράτησης αμάχων».
Οι υποδομές δοκιμάζονται: τα συστήματα ύδρευσης, ενέργειας και θέρμανσης καταστράφηκαν, εν μέσω του χειμώνα, υπενθύμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Ένας χρόνος απάνθρωπων δεινών για τον ουκρανικό λαό, η αντίσταση και το θάρρος του οποίου προκαλούν τον θαυμασμό», σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά. «Ένας χρόνος εκβιασμών, εκτελέσεων, βομβαρδισμών, βασανιστηρίων βιασμών, απαγωγών και εκτοπισμού παιδιών».
«Τουλάχιστον 6.000 παιδιά απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Με αυτές τις ρωσικές ωμότητες είναι εύκολο να αναισθητοποιηθούμε, να χάσουμε την ικανότητα να σοκαριζόμαστε. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα εγκλήματα αυτά που διαπράττει η Ρωσία να γίνουν η νέα κανονικότητα», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.