- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Εκτός από τον πόλεμο, η σεξουαλική βία απειλεί τις γυναίκες στην Ουκρανία
Πιο ευάλωτες στην κακοποίηση μετά τη ρωσική εισβολή
Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης: Πιο ευάλωτες στη σεξουαλική κακοποίηση οι γυναίκες της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή - Οι μαρτυρίες
Οι γυναίκες στην Ουκρανία είναι όλο και πιο ευάλωτες στη σεξουαλική βία 12 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, με τις αναφορές για κακοποίηση να αυξάνονται, σύμφωνα με κορυφαία ανθρωπιστική οργάνωση στη χώρα.
Γυναίκες που φεύγουν από τα βομβαρδισμένα σπίτια και τις πόλεις τους αναφέρουν επιθέσεις σε σπίτια και σε κοινόχρηστα καταφύγια, δήλωσε η Μαρίσια Ζαπάσνικ, διευθύντρια της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης στην Ουκρανία.
«Παρατηρούμε υψηλότερα επίπεδα βίας με βάση το φύλο σε περιπτώσεις εκτοπισμού», είπε. «Δεν υπάρχουν δίκτυα υποστήριξης και τα επίπεδα άγχους σε όλα τα μέλη της κοινότητας, δυστυχώς, μερικές φορές εκδηλώνονται με βία λόγω φύλου. Έτσι, στα συλλογικά καταφύγια παρατηρούμε υψηλότερα επίπεδα των φαινομένων αυτών, καθώς και υποθέσεις που παραπέμπονται σε εμάς».
Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης εστιάζει τις προσπάθειές της για βοήθεια στην ανατολική και νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου σημειώνονται σφοδρός βομβαρδισμοί και μάχες. Υπολογίζει ότι 17,6 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα έχουν επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ 6 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.
Ενδοοικογενειακή βία στην Ουκρανία: Ένα θέμα ταμπού πριν από τον πόλεμο
Η Ζαπάσνικ έδωσε ένα πρόσφατο παράδειγμα γυναίκας που δέχτηκε επίθεση σε συλλογικό καταφύγιο και τράπηκε σε φυγή, αρπάζοντας μόνο την τσάντα της και ένα πουλόβερ. Αφού βρέθηκε από την αστυνομία να περιφέρεται στους δρόμους με τις παντόφλες της, παραπέμφθηκε στην Επιτροπή, που της παρείχε ψυχολογική υποστήριξη, χρήματα για να αγοράσει ρούχα και οργανωμένη πρόσβαση σε ένα ασφαλές σπίτι.
Η Ζαπάσνικ είπε ότι η σεξουαλική βία και η ενδοοικογενειακή κακοποίηση αυξάνονται. «Τα υψηλά επίπεδα άγχους τείνουν να αυξάνουν και τα επίπεδα ενδοοικογενειακής βίας», είπε. «Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και είναι κάτι που δεν είχε συζητηθεί στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο, επομένως είναι δύσκολο να γίνει ανοιχτός διάλογος. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τις οποίες συνεργαζόμαστε».
Προειδοποίησε ότι οι γυναίκες που παρέμειναν στη χώρα επωμίζονται όλο και περισσότερο το βάρος της φροντίδας για τα παιδιά που δεν μπορούσαν να φοιτήσουν στο σχολείο και τους μεγαλύτερους συγγενείς που κανονικά θα λάμβαναν βοήθεια από το κράτος.
Είπε ότι έχουν καταγραφεί και επαληθευτεί 750 ρωσικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, ενώ 3.000 σχολεία είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές είτε έχουν καταστραφεί. Ο μακροπρόθεσμος ψυχολογικός αντίκτυπος στις γυναίκες που υπομένουν δεινά για χάρη των οικογενειών τους θα μπορούσε να είναι καταστροφικός, πρόσθεσε.
Γυναίκες στην Ουκρανία: Σθένος και υψηλό φρόνημα ενάντια στην αβεβαιότητα
«Όταν χτυπούν οι σειρήνες στα καταφύγια, οι μητέρες παίζουν με τα παιδιά τους προσπαθώντας να το κάνουν μια διασκεδαστική εμπειρία, φέρνοντας τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Οι γυναίκες, οι μητέρες της Ουκρανίας είναι απίστευτα γενναίες και ανθεκτικές – αλλά υποφέρουν πολύ», είπε.
Το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής φοίτησης είναι πλέον διαδικτυακό, αλλά έγινε πιο δύσκολο λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών στις ενεργειακές υποδομές, είπε. Πολλές γυναίκες που είχαν ακόμα δουλειά συχνά δεν ήταν σε θέση να εργαστούν επειδή έπρεπε να φροντίζουν τα παιδιά στο σπίτι. Σε πολλά μέρη της χώρας, οι υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την καθημερινή επιβίωση, όπως θέρμανση, τρεχούμενο νερό, αποχέτευση και ηλεκτροδότηση, έλειπαν, είπε.
«Όλα αυτά τα ζητήματα επιδεινώνουν το άγχος και το τραύμα που βιώνουν οι γυναίκες», είπε. «Έχει περάσει ένας χρόνος τώρα, και πολλά πράγματα έχουν γίνει φυσιολογικά, κάτι που σίγουρα δεν θα έπρεπε να είναι φυσιολογικό… η ανάγκη για ψυχική και ψυχολογική υποστήριξη για τους ανθρώπους στην Ουκρανία θα παραμείνει για πολλά χρόνια».
Η Ουκρανία στη δίνη του πολέμου: «Πηγαίνεις για ύπνο και φοβάσαι, ξυπνάς και προσεύχεσαι»
Η διευθύντρια της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης θυμήθηκε ότι μίλησε σε μια γυναίκα από το Μικολάιβ, το σημαντικό ναυπηγικό κέντρο που δέχτηκε ανελέητη ρωσική επίθεση από τον Μάρτιο, η οποία δάκρυζε περιγράφοντας τον έντονο φόβο ότι δεν μπορούσε να προστατεύσει τα παιδιά της. «Παρατήρησε ότι μια από τις κόρες της την κοιτούσε και σκούπισε αμέσως τα δάκρυα, αποφασισμένη να μην αφήσει τις κόρες της να δουν ότι ήταν αναστατωμένη», είπε η Ζαπάσνικ, συγκρατώντας τα δάκρυα της. «Το βρήκα πολύ συγκινητικό».
Μετά από έναν χρόνο πολέμου, οι άνθρωποι που παραμένουν στην Ουκρανία έχουν συχνά εξαντλήσει τις οικονομίες τους και μειώνουν τις δαπάνες για μη βασικά είδη διατροφής και υγειονομική περίθαλψη, πρόσθεσε. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης εκτελεί ένα χειμερινό πρόγραμμα που παρέχει κουβέρτες, υπνόσακους, σόμπες, καύσιμα και βασικά υλικά επισκευής για βομβαρδισμένα σπίτια, καθώς και μαθήματα αγγλικών και ουκρανικών, ακόμη και γιόγκα, συχνά σε υπόγειες τοποθεσίες.
Η 57χρονη Όλγα, η οποία βοηθήθηκε από την Επιτροπή στο Μικολάιβ, είπε ότι το τραύμα του πολέμου επιδεινώνεται κάθε μέρα. «Πηγαίνεις για ύπνο και φοβάσαι, ξυπνάς και προσεύχεσαι. Σηκώνεσαι και περιμένεις να δεις τι θα γίνει μετά. Δεν πηγαίνουμε στη δουλειά. Σηκωνόμαστε και μένουμε σπίτι… Περιμένω να δω αν χτυπάει από πάνω ή όχι και πώς θα τελειώσει. Προσεύχομαι όλα τα παιδιά μας να επιβιώσουν», είπε.
Πριν τον πόλεμο, είπε η Όλγα, θα έβγαιναν και θα μιλούσαν με τον κόσμο, αλλά αυτό είχε σταματήσει. «Σταματήσαμε να ζούμε, πηγαίνουμε για ύπνο και αναρωτιόμαστε αν θα ξυπνήσουμε ή όχι», είπε. «Τι άλλαξε; Τα πάντα έχουν αλλάξει».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Τα πρώην μέλη του διάσημου συγκροτήματος «επανενώθηκαν» για να τον αποχαιρετήσουν
Aφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει
Σε πορεία σύγκρουσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.