- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
NATO: «Στροφή» της Τουρκίας για τη διεύρυνση με Σουηδία και Φινλανδία
Πέρα από την πρώτη εντύπωση της κόντρας ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, διαφαίνονται ήδη τα πρώτα σημάδια για μία αλλαγή πλεύσης, μετά από την επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στην Τουρκία.
Έτσι, η αρχική αρνητική στάση της Άγκυρας κατά την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ φαίνεται πως αφήνει τη θέση της σε ένα πρώτο βήμα, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μία θετική στάση μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει τον Ιούνιο.
Η ένταξη της Άγκυρας στην περιοδεία Μπλίνκεν αποφασίστηκε μετά τον σεισμό, ο οποίος άλλαξε άρδην τα δεδομένα στην περιοχή. Τώρα φαίνεται πως η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου δίνει τους πρώτους καρπούς. Οι ΗΠΑ, που θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους δίνοντας βαρύτητα στην ευρύτερη περιοχή –ενεργειακά και στρατιωτικά– φαίνεται πως πλησιάζουν περισσότερο στους στόχους τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Διόλου τυχαία και η επίσκεψη του Μπάιντεν στην Ουκρανία, αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς θέλει να εδραιώσει και να αυξήσει τις πιέσεις που ασκούνται στη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι αναμένει υποστήριξη από το Κογκρέσο. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ζήτημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρήσει μια αποφασιστική στάση. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να αγοράσει αμερικανικά F-16 υπό όρους και προϋποθέσεις. Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Οπως τόνισε, είναι «εθνικό συμφέρον και συμφέρον ασφάλειας» για την κυβέρνηση Μπάιντεν η αναβάθμιση των F-16 που ήδη διαθέτει η Άγκυρα, καθώς και η πώληση νέων στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Τουρκία.
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η Στοκχόλμη φιλοξενεί μέλη τρομοκρατικών ομάδων – όπως τους αποκαλεί η τουρκική κυβέρνηση. Η Τουρκία δήλωσε προσφάτως πως θα εγκρίνει μόνο την υποψηφιότητα της Φινλανδίας, ωστόσο ο Τσαβούσογλου συμπλήρωσε ότι οι διακοπείσες συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα ξαναρχίσουν «σύντομα» στις Βρυξέλλες.
Με πληροφορίες από DW