Κοσμος

Η Ιαπωνία ψάχνει νομική λύση για τους βιασμούς - Αυξάνει την ηλικία συναίνεσης στο σεξ από τα 13 στα 16 έτη

Οι δύο προϋποθέσεις για να θεωρηθεί μία συνεύρεση ως σεξουαλική επίθεση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιαπωνία: Αυξάνει την ηλικία συναίνεσης στο σεξ από τα 13 στα 16 έτη για να μειώσει τους βιασμούς - Οι δύο προϋποθέσεις για να θεωρηθεί μία συνεύρεση ως σεξουαλική επίθεση

Σύντομα αναμένεται να υποβληθεί στο ιαπωνικό κοινοβούλιο πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον τρόπο με τον οποίο διώκονται τα εγκλήματα βιασμού να βρίσκεται υπό εξέταση.

Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να αυξήσει την ηλικία συναίνεσης από τα 13 στα 16 έτη σε μια αναθεώρηση της νομοθεσίας που προκάλεσε η κριτική ότι οι υφιστάμενοι νόμοι δεν προστατεύουν τα παιδιά από το βιασμό και άλλα σεξουαλικά αδικήματα.

Μια επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης πρότεινε την αύξηση της ηλικίας συναίνεσης από τα 13 έτη - τη χαμηλότερη μεταξύ όλων των χωρών της G7 - στο πλαίσιο μιας σειράς μεταρρυθμίσεων του ποινικού κώδικα που θα καταστήσει επίσης την ηδονοβλεψία ποινικό αδίκημα και θα αποσαφηνίσει τις απαιτήσεις για τη δίωξη του βιασμού.

Η αναθεώρηση των νόμων της Ιαπωνίας για τα σεξουαλικά εγκλήματα έρχεται μετά από αρκετές αθωωτικές αποφάσεις για βιασμούς το 2019 που προκάλεσαν δημόσια κατακραυγή, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης στην οποία ένας άνδρας βίαζε επανειλημμένα την έφηβη κόρη του.

Ένα παράρτημα του περιφερειακού δικαστηρίου της Ναγκόγια αθώωσε τον πατέρα και προκάλεσε οργή όταν δήλωσε ότι δεν υπήρχαν οριστικές αποδείξεις ότι η κόρη δεν ήταν σε θέση να αντισταθεί, αν και αναγνώρισε ότι δεν είχε συναινέσει. Ένα ανώτερο δικαστήριο ανέτρεψε αργότερα την απόφαση και καταδίκασε τον άνδρα σε 10 χρόνια φυλάκισης.

Το ιαπωνικό ποινικό δίκαιο απαιτεί να πληρούνται δύο προϋποθέσεις για να συναχθεί το συμπέρασμα ότι έχει διαπραχθεί σεξουαλική επίθεση - το σεξ πρέπει να είναι μη συναινετικό και πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις ότι το θύμα δεν ήταν σε θέση να αντισταθεί σωματικά.

Μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων διατάξεων του ισχύοντος νόμου είναι η απαίτηση οι εισαγγελείς να αποδεικνύουν ότι οι δράστες βιασμών χρησιμοποίησαν «βία και εκφοβισμό» για να ακινητοποιήσουν τα θύματά τους.

Η επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αφαίρεσε τη διατύπωση αυτή από τη σύστασή της, αλλά διευκρίνισε ότι ο ορισμός καλύπτει επίσης τη μέθη, τη νάρκωση, το να πιάσουν τα θύματα "απροετοίμαστα" και τη χρήση ψυχολογικού ελέγχου.