- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πόλεμος στην Ουκρανία - Το μήνυμα Ζελένσκι σε Μακρόν για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία του Πούτιν
Η επιθυμία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για διάλογο με τη Ρωσία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι τίποτε άλλο παρά «χάσιμο χρόνου», εκτιμά ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
«Θα είναι ένας αποτυχημένος διάλογος. Στην πραγματικότητα ο Μακρόν χάνει το χρόνο του. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τη θέση της Ρωσίας» δήλωσε ο Ζελένσκι στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», αντιδρώντας στο σχόλιο Μακρόν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί μέσω διαπραγματεύσεων.
«Αν [οι Ρώσοι] έχουν αποφασίσει να απομονωθούν στο όνειρο της ανασύνταξης της παλιάς σοβιετικής αυτοκρατορίας, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Στο χέρι τους είναι να αποφασίσουν αν θα ταχθούν υπέρ ή κατά της συνεργασίας με την κοινότητα των κρατών στη βάση αμοιβαίου σεβασμού» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ζελένσκι απέρριψε το επιχείρημα ότι οι δυτικές κυρώσεις ήταν που ώθησαν τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διεθνή απομόνωση. «Αντίθετα ήταν η απόφασή του να ξεκινήσει τον πόλεμο, που έβαλε τον Πούτιν στο περιθώριο» αντέτεινε.
Η ουκρανική κυβέρνηση επέβαλε νέες κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την οικονομία της Μόσχας εν καιρώ πολέμου. Έτσι στα τιμωρητικά μέτρα του Κιέβου υπόκεινται πλέον όχι μόνον οι εκπρόσωποι του τραπεζικού συστήματος στη Ρωσία, αλλά και το Χρηματιστήριο της Μόσχας. «Σήμερα το κράτος μας προχώρησε σε ένα νέο βήμα κυρώσεων εναντίον όλων εκείνων που τροφοδοτούν τη ρωσική επιθετικότητα» είπε ακόμη ο Ζελένσκι.
Οι κυρώσεις αποτελούν τη βάση για τους συμμάχους στη Δύση να εκδώσουν επίσης τέτοια τιμωρητικά μέτρα. Ο Ζελένσκι υπενθύμισε ότι ενόψει της επετείου της έναρξης του ρωσικού επιθετικού πολέμου αυτήν την Παρασκευή, το δέκατο πακέτο κυρώσεων βρίσκεται ήδη στα σκαριά. «Εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να το ενισχύσουμε» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, καλώντας τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες να συναινέσουν στις «κυρώσεις κατά της τρομοκρατίας».
Η Ρωσία στήνει δικαστήρια για «εγκλήματα πολέμου»
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει ασκήσει διώξεις σε βάρος 680 αξιωματούχων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 118 μελών των ενόπλων δυνάμεων και στελεχών του υπουργείου Άμυνας, για παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων εναντίον αμάχων, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Κατά το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται κορυφαίο ρώσο εισαγγελικό λειτουργό, τα πρόσωπα αυτά βαραίνουν κατηγορίες για τη «χρήση απαγορευμένων μέσων και μεθόδων» διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων, όπως ορίζονται στο Άρθρο 356 του ποινικού κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη ποινικές διαδικασίες σε βάρος 680 προσώπων» δήλωσε στο TASS ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, ο επικεφαλής της επιτροπής έρευνας της Ρωσίας. Και πρόσθεσε: «Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι 118 άνθρωποι στην ιεραρχία και στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας».
Ο Μπαστρίκιν, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, διευκρίνισε πως οι κατηγορίες συμπεριλαμβάνουν τη χρήση όπλων εναντίον αμάχων και ότι οι κατηγορίες σε βάρος των 138 απαγγέλθηκαν ερήμην.
Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος των ουκρανικών αρχών για να σχολιάσει τις δηλώσεις του ρώσου εισαγγελικού λειτουργού.
Σύμφωνα με την ουκρανική εισαγγελία, έχουν καταγραφεί πάνω από 70.000 εγκλήματα πολέμου από την εισβολή του ρωσικού στρατού. Το Κίεβο έχει επίσης κάνει λόγο για διώξεις σε βάρος μελών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και μισθοφόρων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της εταιρείας Βάγκνερ, του Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία αρνούνται πως βάζουν στο στόχαστρο άμαχους στον πόλεμο, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκτόπισε εκατομμύρια και μετέτρεψε ολόκληρες πόλεις σε συντρίμμια.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως έχει καταλήξει επισήμως στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία διέπραξε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα απορρίπτει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ