Κοσμος

Φάκελος «Κίνα»: Γενοκτονία σε αργή κίνηση

Στρατόπεδα Κράτησης, Βασανιστήρια, Στειρώσεις, Αφαίρεση Οργάνων, Μαζική Πλύση Εγκεφάλου
Ρωμανός Γεροδήμος
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Ρωμανός Γεροδήμος με μια σειρά αναλύσεων για την Κίνα - 2ο μέρος: Γενοκτονία σε αργή κίνηση

Μία σπονδυλωτή έρευνα για την αναδυόμενη υπερδύναμη του 21ου αιώνα.
Η εγχώρια και η παγκόσμια εξάπλωση ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος.
Προκλήσεις ασφαλείας – για τη Δύση, για τη δημοκρατία, για την έννομη τάξη και τα ανθρώπινα δικαίωματα, για την παγκόσμια ειρήνη.

Διαβάστε το πρώτο μέρος «Ο ολοκληρωτισμός του μέλλοντος» ΕΔΩ

* * *

Η επαρχία Σιντζιάνγκ (Xinjiang) βρίσκεται στην βορειοδυτική Κίνα και είναι η μεγαλύτερη επαρχία της χώρας. Εκεί παράγεται το ένα πέμπτο του βαμβακιού στον κόσμο, ενώ είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Σιντζιάνγκ βρίσκεται κοντά στην κεντρική Ασία και την Ευρώπη, κάτι που καθιστά την περιοχή γεωπολιτικά και εμπορικά κρίσιμη για το Πεκίνο [China Briefing].

Η Σιντζιάνγκ έχει συνολικό πληθυσμό 22 εκατομμυρίων, εκ των οποίων 12 εκατομμύρια είναι Ουιγούροι, μουσουλμάνοι, τουρκικής εθνότητας, με τη δική τους τουρκική γλώσσα. Οι Ουιγούροι ταυτίζονται περισσότερο με τα έθνη της κεντρικής Ασίας λόγω της καταγωγής και της εφάμιλλης κουλτούρας τους [BBC].

Το κίνημα αυτονόμησης και τα εχθρικά αισθήματα απέναντι στην κυρίαρχη εθνότητα της Κίνας, τους Χαν, έγιναν αισθητά στην Σιντζιάνγκ ήδη από τη δεκαετία του 1990, ενώ κατα καιρούς οδήγησαν σε βίαια επεισόδια. Το 2008, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, Ουιγούροι ακτιβιστές προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή τους. Το 2009, 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στην περιοχή. Οι αρχές της Κίνας κατηγόρησαν τους Ουιγούρους για αποσχιστικές τάσεις. Από εκείνη τη στιγμή και μετά θέτουν σε λειτουργία μία βιομηχανικής έκτασης και έντασης επιχείρηση μαζικής καταστολής και εξόντωσης των Ουιγούρων [BBC].

Την τελευταία δεκαετία οι αρχές τις Κίνας έχουν φυλακίσει εκατομμύρια Ουιγούρους, Καζάκους και άλλες μειονότητες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης∙ τους έχουν υποβάλει σε αναγκαστική στείρωση και κατήχηση, ενώ πολλοί χρησιμοποιούνται ως σκλάβοι σε εργοστάσια∙ κάποιοι από αυτούς εξαφανίζονται ή εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες [AI, HRW, FP]. Το 2017, ερευνητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπίστωσαν ότι σχεδόν 1,8 εκατομμύρια Ουιγούροι και άλλες θρησκευτικές μειονότητες έχουν φυλακιστεί σε στρατόπεδα. Υπάρχουν εκτεταμένα στοιχεία για ακραία βασανιστήρια και καταναγκαστική εργασία [Jamestown].

Η κινεζική κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει αυτήν την εκστρατεία καταστολής και εξόντωσης με το πρόσχημα της «μάχης ενάντια στην τρομοκρατία», χρησιμοποιώντας το σλόγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την 11η Σεπτεμβρίου [Aljazeera]. Το 2021, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια έκθεση 160 σελίδων που περιγράφει λεπτομερώς τους «μαζικούς εγκλωβισμούς, τα βασανιστήρια και τις διώξεις μουσουλμάνων στην Σιντζιάνγκ» [AI] από την Κίνα.

Η κινεζική κυβέρνηση αρχικά προσπάθησε να συγκαλύψει τη χρήση των στρατοπέδων συλλαμβάνοντας οποιονδήποτε προσπάθησε να μιλήσει για αυτά [ΑΙ]. Το 2020, και υπο την πίεση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τη χρήση των στρατοπέδων ισχυριζόμενη ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φτώχειας στην περιοχή και παρέχουν στους ανθρώπους περισσότερες ευκαιρίες εργασίας [BBC].

Στειρώσεις και έλεγχος γεννήσεων

Στρατηγικός στόχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι η καταστολή του ποσοστού γεννήσεων των Ουιγούρων. Μεταξύ 2017 και 2019, η πολιτική αυτή οδήγησε σε μείωση του ποσοστού γεννήσεων στην επαρχία Σιντζιάνγκ κατά 48,7%. Σύμφωνα με ανάλυση του Γερμανού ερευνητή Adrian Zenz, αυτή η πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των γεννήσεων ανάμεσα στους Ουιγούρους και άλλες μειονότητες κατά 2,6 - 4,5 εκατομμύρια μέσα σε 20 χρόνια, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του μειονοτικού πληθυσμού της περιοχής [Reuters]. Αν και ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τους ισχυρισμούς του Zenz, το Reuters έστειλε την έρευνα και τη μεθοδολογία του σε περισσότερους από δώδεκα ειδικούς στην ανάλυση πληθυσμού, τις πολιτικές πρόληψης των γεννήσεων και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτοί αποφάνθηκαν ότι η ανάλυση και τα συμπεράσματα ήταν ορθά [Reuters].

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει επίσης επιβάλει στειρώσεις και αμβλώσεις στους Ουιγούρους

[AP]. Το 2019, η Επιτροπή Υγείας της Σιντζιάνγκ χορήγησε προϋπολογισμό 16,7 εκατομμυρίων δολαρίων για δωρεάν έλεγχο των γεννήσεων [Jamestown].

Μια γυναίκα που επέζησε από το στρατόπεδο Zumrat Dawut περιέγραψε πώς αυτή και άλλες κρατούμενες εξαναγκάστηκαν σε αναγκαστική στείρωση επειδή «γεννούσαν πολλά παιδιά»:

Την ημέρα της επέμβασης με πήγαν μέσα στο χειρουργείο, το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι μου έβαλαν ορό. Όταν άνοιξα τα μάτια μου, βρέθηκα σε έναν μακρύ διάδρομο, μαζί με άλλες επτά ή οκτώ γυναίκες. Δεν υπήρχε ιατρικό προσωπικό, γιατροί ή νοσηλευτές. Ήταν μια πολύ κρύα μέρα και ήμουν καλυμμένη μόνο με ένα λεπτό σεντόνι. Κανείς δεν επιτρεπόταν να μας επισκεφτεί. Όταν κοίταξα τριγύρω άκουσα άλλες γυναίκες να βογκάνε από τον πόνο. Μόλις πέρασε η αναισθησία, ένιωσα έναν οξύ πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς μου. Ο άντρας μου ήθελε να είναι μαζί μου εκείνη την ημέρα, αλλά του το αρνήθηκαν. Κανένα μέλος της οικογένειας δεν επιτρεπόταν να συνοδεύσει κανέναν [RFA].

Κινέζοι αξιωματούχοι στην Σιντζιάνγκ έχουν προχωρήσει σε δραστικές διαδικασίες στείρωσης γυναικών παρά τη θέλησή τους χρησιμοποιώντας ενδομήτριες συσκευές, ενώ στη συνέχεια τις υποβάλλουν σε ιδιαίτερα παρεμβατικούς τριμηνιαίους ελέγχους και «διμηνιαία τεστ εγκυμοσύνης» για να βεβαιωθούν ότι τηρούν τους κανόνες [Jamestown].

Σύμφωνα με άλλες διεθνείς αναφορές, αρκετές γυναίκες αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε στείρωση όσο κρατούνταν σε στρατόπεδα κράτησης. Μια Ουιγούρη είπε ότι τόσο η ίδια όσο και άλλες γυναίκες αναγκάστηκαν να καταναλώσουν φάρμακα που δεν ήξεραν τι είναι, και να πιούν ένα λευκό υγρό που τους έκανε να χάσουν τις αισθήσεις τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχασαν την έμμηνο ρύση τους. Ορισμένες γυναίκες πέθαναν από υπερβολική αιμορραγία [USMC].

Στρατόπεδα κράτησης, «επανεκπαίδευση» και καταναγκαστικά έργα

Τα στρατόπεδα κράτησης είναι «κέντρα αναγκαστικής ιδεολογικής και συμπεριφορικής επανεκπαίδευσης» σε μια προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο που οι Ουιγούροι σκέφτονται και ενεργούν. Οι μέθοδοί τους περιλαμβάνουν βασανιστήρια, πλύση εγκεφάλου και καταναγκαστικά έργα [LAT]. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια [ET]. Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι κάποιοι κρατούμενοι δεν είχαν κατηγορηθεί καν για κάποιο έγκλημα, ούτε είχαν υποβληθεί στις κατάλληλες νομικές διαδικασίες [SFRC].

Ο στόχος αυτής της εκστρατείας είναι το «να διαγράψει τις θρησκευτικές και εθνοτικές ταυτότητες» των μειονοτήτων [USMC]. Οι κινεζικές αρχές κατέστρεψαν ολοσχερώς χιλιάδες τζαμιά και άλλους χώρους λατρείας [Guardian], ενώ περιόρισαν την κίνηση των Ουιγούρων, στερώντας τους την άδεια για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία (για το ετήσιο προσκύνημα του Χατζ) αλλά και στη Δύση για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Το 2016, οι αρχές διέταξαν τους κατοίκους της Σιντζιάνγκ να παραδώσουν τα διαβατήριά τους. Ταυτόχρονα απέκλεισαν τους συγγενείς εγχώριων ακτιβιστών που ζούνε στο εξωτερικό από το να εισέλθουν στη χώρα [USMC].

Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι η Κίνα έχει κατασκευάσει σχεδόν 400 τέτοια στρατόπεδα με διαφορετικούς βαθμούς ασφάλειας [ASPI]. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρχές χρησιμοποίησαν παλιά σχολεία, εργοστάσια και φυλακές, ενώ σε άλλες έχτισαν ολόκληρες εγκαταστάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτά τα στρατόπεδα εφαρμόζουν «στρατιωτικού τύπου πειθαρχία και παρατεταμένη πολιτική κατήχηση των κρατουμένων» [HRW].

Παρά τις αρχικές αρνήσεις της κυβέρνησης της Κίνας, φωτογραφίες από δορυφόρο αποδεικνύουν την ταχύτατη κατασκευή και επέκταση νέων στρατοπέδων μέσα στα τελευταία χρόνια [BBC]. Και παρά τον ισχυρισμό ότι τα στρατόπεδα κράτησης δεν προορίζονται για την επανεκπαίδευση των Ουιγούρων πληθυσμού, έγγραφα της κινεζικής κυβέρνησης που διέρρευσαν στα δυτικά ΜΜΕ τον Νοέμβριο του 2019 αποκαλύπτουν το αντίθετο: στρατηγικός στόχος των στρατοπέδων είναι η μαζική «πλύση εγκεφάλου» [BBC].

Οι New York Times δημοσίευσαν 24 απόρρητα έγγραφα συνολικής έκτασης 403 σελίδων στα οποία αναφέρεται λεπτομερώς το τι συμβαίνει στην Κίνα. Τα έγγραφα αυτά μας δίνουν μια σημαντική εικόνα για τη ζωή εκατομμυρίων εθνοτικών Ουιγούρων, Καζάκων και άλλων μειονοτήτων στα στρατόπεδα εγκλεισμού. Το Πεκίνο απορρίπτει την κριτική για τα στρατόπεδα και τα περιγράφει ως «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης». Ωστόσο, τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνουν τις ρητές εντολές αξιωματούχων του κράτους και τεκμηριώνουν τον καταναγκαστικό χαρακτήρα των στρατοπέδων και της καταστολής στην Σιντζιάνγκ [NYT].

Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι τα στρατόπεδα διοικούνται σαν αυστηρές φυλακές με σκοπό την καταστολή της θρησκευτικής πίστης, ενώ οι φύλακες έχουν εντολή να «ενθαρρύνουν τους μαθητές να μεταμορφωθούν πραγματικά» και να τους απελευθερώνουν μόνο εάν και όταν έχουν επαρκείς αποδείξεις μεταμόρφωσης [BBC]. «Οι κρατούμενοι υπέμειναν αδιάκοπη καταναγκαστική κατήχηση, σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, και κακομεταχείριση» [AI]. Επιζήσαντες των στρατοπέδων δήλωσαν ότι οι αρχές υποβάλλουν τους κρατούμενους σε ηλεκτροπληξία, waterboarding, ξυλοδαρμούς, βιασμούς, επίπονες στάσεις του σώματος, ενέσεις με άγνωστες ουσίες και παραμονή σε ψυχρά κελιά [USMC].

Η Tursunay Ziawudun πέρασε εννέα μήνες σε ένα στρατόπεδο. Είδε λεωφορεία να παρατάσσονται έξω από τα στρατόπεδα, ξεφορτώνοντας «ασταμάτητα» νέους κρατούμενους. Τα κοσμήματα των γυναικών κατάσχονται. Οι φρουροί αφαίρεσαν βίαια τα σκουλαρίκια της Ziawudun με αποτέλεσμα να αιμορραγούν τα αυτιά της, ενώ τράβηξαν τη μαντίλα από μια ηλικιωμένη γυναίκα και στη συνέχεια την έγδυσαν, αφήνοντάς την μόνο με τα εσώρουχά της [BBC].

Σύμφωνα με πρώην φρουρούς και επιζώντες, οι κρατούμενοι περνούν πολλές ώρες τραγουδώντας πατριωτικά τραγούδια και παρακολουθώντας πατριωτικά τηλεοπτικά προγράμματα. Υποβάλλονται σε «ακραία» στέρηση φαγητού, με παρακράτηση φαγητού για παραβάσεις όπως η αδυναμία απομνημόνευσης, με ακρίβεια, αποσπασμάτων από βιβλία για τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ένας επιζών είπε ότι όσοι αποτυγχάνουν στις εξετάσεις αναγκάζονταν να φορούν «τρία διαφορετικά χρώματα ρούχα με βάση το αν έχουν αποτύχει μία, δύο ή τρεις φορές» και υποβάλλονται σε ανάλογα επίπεδα τιμωρίας, συμπεριλαμβανομένης της στέρησης τροφής και του ξυλοδαρμού [BBC].

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, η κινεζική κυβέρνηση μετέφερε τουλάχιστον 80.000 κρατούμενους από στρατόπεδα κράτησης σε εργοστάσια σε όλη τη χώρα. Οι Ουιγούροι εργάζονται ουσιαστικά σε συνθήκες δουλείας, σε εργοστάσια που βρίσκονται στις εφοδιαστικές αλυσίδες 82 παγκόσμιων εμπορικών κολοσσών, όπως η Apple, η BMW, η Gap, η Huawei, η Nike, η Samsung, η Sony και η Volkswagen. Τοπικές αρχές και ιδιωτικοί πράκτορες πληρώνονται κατά κεφαλήν από την κυβέρνηση της επαρχίας Σιντζιάνγκ για την οργάνωση των καταναγκαστικών έργων [ASPI].

Σεξουαλικά εγκλήματα και μαζικοί βιασμοί

Οι γυναίκες μέσα στα στρατόπεδα εγκλεισμού των Ουιγούρων υφίστανται βιασμό, σεξουαλική επίθεση και βασανιστήρια. Σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες γυναικών στο BBC, ο συστηματικός βιασμός διευκολύνεται από μεσάζοντες με αντάλλαγμα τα χρήματα [BBC].

Σύμφωνα με την Tursunay Ziawudun, γυναίκες μεταφέρονταν δια της βίας από τα κελιά τους «κάθε βράδυ» και βιάζονταν από έναν ή περισσότερους Κινέζους που φορούσαν μάσκες. Η ίδια δήλωσε ότι βασανίστηκε και αργότερα βιάστηκε ομαδικά σε τρεις περιπτώσεις, κάθε φορά από δύο ή τρεις άνδρες [BBC]. Η μαρτυρία της επιβεβαιώθηκε από άλλους επιζώντες που περιέγραψαν ότι βιάστηκαν με ηλεκτροφόρα ράβδο, όπως η Qelbinur Sedik. Η Sedik είπε ότι υπάρχουν «τέσσερα είδη ηλεκτροπληξίας»: «η καρέκλα, το γάντι, το κράνος και ο πρωκτικός βιασμός με ένα ραβδί [...] Οι κραυγές αντηχούσαν σε όλο το κτίριο» [BBC].

Μερικοί κρατούμενοι αναγκάστηκαν να βοηθήσουν τους φρουρούς διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν σκληρή τιμωρία. Η Gulzira Auelkhan κρατήθηκε για 18 μήνες. Η δουλειά της ήταν να γδύνει τα κορίτσια που επέλεγαν οι Κινέζοι φύλακες και να τους βάζει χειροπέδες για να μην μπορούν να κουνηθούν. Έπειτα στεκόταν έξω περιμένοντας να φύγουν οι άντρες για να μπορέσει να πάρει τις γυναίκες για ντους. Είπε ότι «[οι άντρες] πλήρωναν χρήματα για να επιλέξουν τις ωραιότερες νεαρές κρατούμενες», επιβεβαιώνοντας ότι υπήρχε ένα σύστημα οργανωμένου βιασμού σε εξέλιξη στα στρατόπεδα [BBC]. Μερικές από τις γυναίκες που μεταφέρθηκαν από τα κελιά δεν εθεάθησαν ποτέ ξανά.

Τα κινεζικά ΜΜΕ απορρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς υποστηρίζοντας ότι αυτές οι γυναίκες είναι ηθοποιοί που υποδύονται τα θύματα [GT]. 

Αφαίρεση και συγκομιδή οργάνων

Το κινεζικό κράτος έχει κατηγορηθεί για συγκομιδή και πώληση οργάνων του σώματος από εθνοτικές μειονότητες. Σύμφωνα με μαρτυρίες τα θύματα «σκοτώνονται κατά παραγγελία και [υποβάλλονται στην αφαίρεση] ενώ είναι ακόμη ζωντανά» [CT].

Ορισμένοι επιζώντες των στρατοπέδων εγκλεισμού στη Σιντζιάνγκ ανέφεραν ότι κάποιοι υγιείς νεαροί άνδρες φαίνεται να γλιτώνουν τη σωματική κακοποίηση που υφίστανται άλλοι κρατούμενοι. Μετά υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και λήψη δειγμάτων DNA. Μετά εξαφανίζονται. Οι επιζώντες πιστεύουν ότι η αφαίρεση οργάνων των κρατουμένων γίνεται μέσα στα ίδια τα στρατόπεδα [USMC] .

Οι «μικροί χρόνοι αναμονής» για μεταμοσχεύσεις οργάνων σε κινεζικά νοσοκομεία, και η αναντιστοιχία μεταξύ «επιλέξιμων» δοτών (δηλαδή αυτών που πεθαίνουν) και των πραγματικών μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, ενισχύουν περαιτέρω τους φόβους ότι η πρακτική της βίαιης αφαίρεσης οργάνων από κρατούμενους είναι συστηματική πρακτική [CT].

Μια παγκόσμια εκστρατεία σιωπής

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η κυβέρνηση της Κίνας έχει λάβει «ακραία μέτρα» για να αποτρέψει την ελεύθερη επικοινωνία, τις ανεξάρτητες έρευνες και τα ρεπορτάζ από την επαρχία Σιντζιάνγκ [ΑΙ], εφαρμόζοντας μία εκστρατεία λογοκρισίας, προπαγάνδας, ελέγχου και παραπληροφόρησης εκτός Κίνας και σε όλο τον κόσμο.

Οι Ουιγούροι που γλιτώνουν ή επιβιώνουν των στρατοπέδων είναι τώρα «ο πληθυσμός υπό την πιο εντατική μορφή παρακολούθησης στη Γη» [Atlantic]. Προκειμένου να επιβάλλουν την «ένταξη» των Ουιγούρων στην κινεζική (Χαν) κουλτούρα, η κυβέρνηση της Κίνας έχει στείλει χιλιάδες «μεγάλους [Κινέζους] αδελφούς και αδελφές» στα σπίτια των Ουιγούρων. Κάποιοι από τους «μεγάλους αδελφούς» κάθονται στα γεύματα σαν μέλη της οικογένειας και κοιμούνται με τις συζύγους Ουιγούρων που κρατούνται στα στρατόπεδα.

Το 2021, το Facebook ανακοίνωσε ότι Κινέζοι χάκερ χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα για να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν Ουιγούρους και ακτιβιστές στο εξωτερικό, στέλνοντάς τους κακόβουλο λογισμικό [NBC]. Το Facebook απέφυγε να κατηγορήσει ευθέως την κινεζική κυβέρνηση, αλλά αποκάλυψε ότι οι χάκερ ήταν μέρος μιας επιχείρησης που η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Volexity είχε προηγουμένως αποδείξει ότι συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση. Η έρευνα του Volexity έδειξε το 2019 ότι Κινέζοι χάκερ είχαν λάβει «ακραία μέτρα» για να κατασκοπεύσουν τους Ουιγούρους [Volexity].

Η κινεζική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνει και ασκεί διμερείς πιέσεις σε άλλες χώρες προκειμένου αυτές να πάρουν μέτρα εναντίον συγκεκριμένων ατόμων: είτε μελών οικογενειών Ουιγούρων είτε ακτιβιστών, αντιφρονούντων και ακαδημαϊκών που μιλούν ανοιχτά για αυτή την εκστρατεία καταστολής. Για παράδειγμα, το 2019 κινέζοι διπλωμάτες άσκησαν πίεση σε ένα ερευνητικό ινστιτούτο ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Μόντρεαλ που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Concordia για να ακυρώσει συνέδριο στο οποίο θα συμμετείχε ένας εξόριστος ηγέτης των Ουιγούρων [CBC].

Ταυτόχρονα οι αρχές ασκούν πιέσεις στις εντός της επαρχίας Σιντζιάνγκ οικογένειες ακτιβιστών του εξωτερικού, χρησιμοποιώντας τους συγγενείς ως μέσο εκβιασμού για να τους κλείσουν τα στόματα.

Ο Tahir Imin, ένας Ουιγούρος που κατοικεί εκτός Κίνας, είπε ότι οι κινεζικές αρχές φυλάκισαν τον αδελφό του Adil ως αντίποινα για τον ακτιβισμό του Tahir στο εξωτερικό [USMC].

Τον Μάρτιο του 2021, η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε εννέα βρετανούς πολίτες - συμπεριλαμβανομένων βουλευτών, ακαδημαϊκών και δικηγόρων - που αναφέρθηκαν δημοσίως σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Ουιγούρων [BBC].

Επίλογος: Μία γενοκτονία σε αργή κίνηση

Υπάρχει μια συζήτηση στη διεθνή κοινότητα σχετικά με τον νομικό όρο που περιγράφει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα διεθνή εγκλήματα που διαπράττει η Κίνα κατά των Ουιγούρων.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν «παρέχουν μια τεκμηριωμένη βάση για το συμπέρασμα ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει διαπράξει τουλάχιστον τα ακόλουθα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: φυλάκιση ή άλλη σοβαρή στέρηση της σωματικής ελευθερίας κατά παράβαση των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου; βασανιστήρια; και διωγμούς» [Amnesty]. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και οι ερευνητές του Human Rights Watch [HRW]. Τον Αύγουστο του 2022, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCR) δημοσίευσε πόρισμα σύμφωνα με το οποίο η Κίνα είναι υπεύθυνη για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που «μπορεί να αποτελούν διεθνή εγκλήματα, και ιδιαιτέρως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» [ΟΗΕ].

Άλλοι φορείς - συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής κυβέρνησης, και νομοθετικών και διερευνητικών οργάνων όπως τα κοινοβούλια της Βρετανίας, του Βελγίου, του Καναδά και της Ολλανδίας – προχωρούν ένα βήμα παραπέρα. Θεωρούν ότι οι πράξεις της Κίνας ήδη συνιστούν γενοκτονία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο [Times, Economist, HRW, Macdonald et al].

Η χρήση στρατοπέδων εγκλεισμού, μαζικής παρακολούθησης, μαζικών σεξουαλικών επιθέσεων, βασανιστηρίων και προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, συστηματικής πλύσης εγκεφάλου σε συνδυασμό με τιμωρίες, καταναγκαστικά έργα, συλλογή οργάνων, στειρώσεις, συστηματικό περιορισμό γεννήσεων, εξαφανίσεις και παράνομες εκτελέσεις κρατουμένων συνιστούν μια εφιαλτική, μαζική και ιστορική παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου όπως ορίστηκαν από τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών και από τη διεθνή κοινότητα γενικότερα - συμπεριλαμβανομένης της Κίνας - μετά την εμπειρία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης και το Ολοκαύτωμα.

Τα διεθνή εγκλήματα του κινεζικού καθεστώτος εγείρουν σοβαρά ερωτήματα και για όσους – κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, εταιρείες, αλλά και εμάς τους ίδιους, όχι μόνο ως καταναλωτές των προϊόντων ή των υποδομών που παράγει και ελέγχει η χώρα αυτή, αλλά ως μέλη της ανθρώπινης φυλής – τα νομιμοποιούν μέσα από τη σιωπή τους.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

* * *

Η έρευνα που παρουσιάζουμε είναι δευτερογενής∙ βασίζεται δηλαδή σε αποδελτίωση Τύπου και συλλογή, διασταύρωση, αξιολόγηση και σύνθεση στοιχείων που έχουν ήδη δημοσιευτεί σε διεθνή μέσα, ερευνητικά ινστιτούτα, δεξαμένες σκέψεις, διεθνείς, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς κλπ.

Αν και έχουμε καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την διασταύρωση των πληροφοριών που συμπεριλάβαμε, η ερευνητική και συντακτική ομάδα και η Athens Voice δεν φέρουν καμία ευθύνη για την ακρίβεια των στοιχείων που παρουσιάζονται. Κάθε στοιχείο συνοδεύεται ενδεικτικά από αντίστοιχες πηγές ώστε οι αναγνώστες να μπορούν, αν θέλουν, να μελετήσουν τις πληροφορίες και να κάνουν τη δική τους αξιολόγηση.

* * *

Μια έρευνα σε συνεργασία με φοιτητές δημοσιογραφίας, πολιτικής, και επικοινωνίας & ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth.

Συντονισμός έρευνας και αρχισυνταξία: Ρωμανός Γεροδήμος

Συντακτική και ερευνητική ομάδα: Oliver Ferris, Martyna Ivanauskaite, Saga Oskarson Kindstrand, Freya Griffiths, Sophie Harris, Hannah Knight

Με την υποστήριξη του Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας και του Centre for the Study of Conflict, Emotion & Social Justice στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth.