Κοσμος

Ιράν: Πανεπιστημιακός καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών για «προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις για κοινωνικά προβλήματα στο Ιράν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καθηγητής ιρανικού πανεπιστημίου καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών - Κατηγορείται για προπαγάνδα εναντίον του συστήματος.
Kαθηγητής ιρανικού πανεπιστημίου καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών © EPA/Abedin Taherkenareh

Καθηγητής ιρανικού πανεπιστημίου καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών - Κατηγορείται για προπαγάνδα εναντίον του συστήματος.

Διακεκριμένος καθηγητής ιρανικού πανεπιστημίου, ο Σαΐντ Μαντανί Γκαφχαροχί, ο οποίος είχε συλληφθεί και τελούσε σε καθεστώς κράτησης από τον Μάιο του 2022 στην Τεχεράνη, καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Ο πελάτης μου καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών για δημιουργία εχθρικής οργάνωσης και ενός έτους για προπαγάνδα εναντίον του συστήματος», δήλωσε ο Μαχμούντ Μπεχζαντιράντ, διευκρινίζοντας πως η ετυμηγορία είναι οριστική.

Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αλάμεχ Ταμπαταμπάι της Τεχεράνης, ο Σαΐντ Μαντανί Γκαχφαροχί, 62 ετών, συνελήφθη στα μέσα Μαΐου.

Λόγω της συγχώνευσης των ποινών, θα πρέπει να εκτίσει την υψηλότερη, εκείνη των οκτώ ετών, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Ποιος είναι ο καθηγητής Μαντανί Γκαφχαροχί που φυλακίζεται από το καθεστώς του Ιράν

Ο Μαντανί, που έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες για κοινωνικά προβλήματα στο Ιράν, κυρίως για την πορνεία, τη βία κατά των γυναικών, την κακοποίηση των παιδιών ή τα ναρκωτικά, είχε συλληφθεί πολλές φορές και καταδικαστεί σε εξαετή φυλάκιση το 2012.

«Από τότε που ο πελάτης μου είναι στη φυλακή, τον συμβουλεύθηκαν ορισμένοι αξιωματούχοι για να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τη βία» στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο, διευκρίνισε ο Μπεχζαντιράντ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Μαντανί είχε δημοσιεύσει από τη φυλακή μια μακρά ανάλυση του κινήματος αμφισβήτησης, στο οποίο έβλεπε «το όραμα ενός μελλοντικού Ιράν».

Η Ισλαμική Δημοκρατία απελευθέρωσε δεκάδες σημαίνουσες προσωπικότητες τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο αμνηστίας που έδωσε ο ανώτατος ηγέτης, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με την ευκαιρία μιας εθνικής εορτής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.