Κοσμος

«Επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων»: Η τοποθέτηση Παναγιωτόπουλου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Οι αναφορές του Υπουργού Άμυνας στη συνεδρίαση της Συμμαχίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΝΑΤΟ: Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Άμυνας με τη συμμετοχή του Ν. Παναγιωτόπουλου

Στη σύνοδο των υπουργών ‘Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, από 14 έως 15 Φεβρουαρίου 2023, συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ:

Κατά τη διάρκεια της πρώτης άτυπης συνεδρίασης, στην οποίο συμμετείχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. κ. Ζοζέπ Μπορέλ και ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας κ. Ολεξίι Ρέζνικωφ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε την κομβική σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την ασφάλεια του εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Τόνισε επίσης ότι, σε αυτή τη φάση του πολέμου, η ανάγκη για ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων καθίσταται επιτακτική.

Επίσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στο τεράστιο έργο της Διεθνούς Κοινότητας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα παράσχει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Αναφορικά με την αμυντική ενίσχυση και αποτροπή του ΝΑΤΟ, τόνισε την σημασία μιας προσέγγισης 360 μοιρών, υπογραμμίζοντας την πολυδιάστατη συνεισφορά της χώρας μας στη Συμμαχία. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα είναι παρούσες στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους, ως μέλη της Συμμαχίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαιρέτησε την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για συντονισμό και υποστήριξη της προστασίας των υποθαλάσσιων υποδομών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις διατηρώντας τις αμυντικές της δαπάνες πάνω από το όριο του 2% του ΑΕΠ και τις επενδύσεις για πρόσκτηση οπλικών συστημάτων, Έρευνα και Ανάπτυξη άνω του 20%.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς την Τουρκία, για τις ανθρώπινες απώλειες και τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού στη γείτονα χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα προσέφερε αμέσως τη συνδρομή της στο έργο διάσωσης.

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Άμυνας της Γερμανίας κ. Μπόρις Πιστόριους, της Γαλλίας κ. Σεμπαστιάν Λεκορνύ και τον Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας κ. Ντιμιτάρ Στογιάνωφ, κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.