Κοσμος

Η νέα ζωή της Ιρανής αυτοεξόριστης πρωταθλήτριας σκακιού στην Ισπανία

Αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα σε διεθνές τουρνουά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Iραν: Πρωταθλήτρια σκακιού που φόρεσε μαντίλα αυτοεξορίστηκε φοβούμενη για την ζωή της

Η 25χρονη Σάρα Χαντέμ η οποία αποφάσισε να παίξει σε ένα διεθνές τουρνουά χωρίς τη μαντίλα της, σε ένδειξη αλληλεγγύης στο κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν δεν μπορεί να επιστρέψει στη χώρα καθώς τη περιμένουν χαρτιά σύλληψης, και τώρα ζει εξόριστη στη νότια Ισπανία, με τον σύζυγό της και τον ενός έτους γιο της.

Η ίδια και η οικογένειά της ζήτησαν από το BBC να μην αποκαλύψει την ακριβή της τοποθεσία- η ανησυχία τους είναι ότι μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Ιράν.

Η Σάρα Χαντέμ, γεννημένη το 1997, έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού στο Αλμάτι χωρίς χιτζάμπ, τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα του Ιράν για τις γυναίκες.

Μια πηγή, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε ότι η Χαντέμ έλαβε στη συνέχεια πολλαπλά τηλεφωνήματα, δεχόμενη προειδοποιήσεις να μην επιστρέψει στην πατρίδα της μετά το τουρνουά, ενώ άλλοι είπαν ότι θα έπρεπε να επιστρέψει, υποσχόμενοι «επίλυση του ζητήματος».

Η Χαντεμ δήλωσε ότι δεδομένων των θυσιών που κάνουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στους δρόμους του Ιράν, μερικές από τις οποίες διακινδυνεύουν τη ζωή τους, ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει, είπε.

Τώρα παρόλο που η ζωή της έχει αλλάξει εντελώς, δεν φαίνεται να μετανιώσει για τίποτα. «Μου λείπει η οικογένειά μου, αλλά δεν θα έλεγα ότι μετανιώνω για την απόφασή μου. Εξακολουθώ να εκπροσωπώ το Ιράν, είμαι Ιρανή και ο λαός του Ιράν εξακολουθεί να με βλέπει ως Ιρανή» ανέφερε. 

Ο σύζυγός της, Αρντεσίρ Αχμαντί είναι σκηνοθέτης ταινιών και παρουσιαστής διαδικτυακής εκπομπής, ο οποίος έχει επίσης άμεση εμπειρία του να βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ένα ντοκιμαντέρ για το χιπ χοπ είχε ως αποτέλεσμα να ξυλοκοπηθεί και να φυλακιστεί για τρεις μήνες. Η απόφαση που οδήγησε στην εξορία τους ήταν κοινή.

Μπόρεσε να παραμείνει στην Ισπανία λόγω του κανόνα της χρυσής βίζας, ο οποίος επιτρέπει σε όποιον αγοράζει ακίνητο αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ (442.000 λίρες Αγγλίας, 536.000 δολάρια) να αποκτήσει άδεια παραμονής.

Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει κατηγορήσει ξένους αντιπάλους της ότι υποδαύλισαν τις ταραχές που ξέσπασαν στο Ιράν πριν από τρεις μήνες μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Ιράν, φέρνοντας τις αρχές αντιμέτωπες με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Μέσα σε ένα μήνα από τον θάνατο της Αμινί, το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από το ιρανικό Κουρδιστάν, τη γενέτειρά της, εξαπλώθηκε σε όλο το Ιράν: σε σχολεία, πανεπιστήμια ακόμη και διυλιστήρια πετρελαίου.

Οι νόμοι που υποχρεώνουν τη χρήση χιτζάμπ έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των διαδηλώσεων με μια σειρά από ιρανές αθλήτριες να διαγωνίζονται σε διοργανώσεις του εξωτερικού χωρίς να φορούν την ισλαμική μαντίλα.