Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Άδηλο είναι το μέλλον πολλών παιδιών που έμειναν ορφανά από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου
Μερικά παιδιά, από τα εκατοντάδες που παγιδεύτηκαν στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό της περασμένης εβδομάδας στην Τουρκία και την Συρία, ήταν πιο τυχερά από τα υπόλοιπα. Γιατί διασώθηκαν. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά έμειναν μόνα στη ζωή, καθώς οι γονείς τους ή άλλοι συγγενείς δεν τα κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τα συντρίμμια.
Για κάποια πλάσματα μόλις μερικών μηνών η ζωή ξεκινά μέσα στο χάος και την καταστροφή. Είναι πολύ μικρά για να κατανοήσουν το μέγεθος της απώλειας. Έχουν χάσει τους γονείς τους, αλλά μπορεί να έχουν χάσει ακόμη και το όνομά τους. Ο αγώνας για να εντοπιστούν τυχόν συγγενείς θα είναι μακρόχρονος, δύσκολος και ίσως χωρίς αποτέλεσμα.
Το μέλλον των ορφανών του σεισμού προβληματίζουν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα με τον ειδικό επείγουσας επικοινωνίας της UNICEF, Τζόε Ίνγκλις, οι υιοθεσίες αποκλείονται αμέσως μετά από μια μεγάλη καταστροφή.
«Μέχρι να πιστοποιηθεί που βρίσκονται οι γονείς ή άλλοι στενοί συγγενείς τους, θεωρείται ότι έχουν ζώντες συγγενείς να τα αναλάβουν», εξηγεί. «Κάθε προσπάθεια μας πρέπει να έχει στόχο την επανένωση αυτών των παιδιών με τις οικογένειες τους, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, αν θεωρηθεί φυσικά ότι είναι προς όφελος τους», προσθέτει ο ίδιος.
Ιστορίες που συγκλονίζουν
Αιτία γι΄αυτές τις διευκρινίσεις στάθηκε, σύμφωνα με το CNN, το μεγάλο ενδιαφέρον, που υπήρξε από κάθε γωνιά της γης για την υιοθεσία της μικρής Άγια (στα αραβικά σημαίνει «σημάδι από το Θεό»). Η Άγια είναι το μωρό που γεννήθηκε μέσα στα συντρίμμια και βρέθηκε δεμένη με τον ομφάλιο λώρο στο σώμα της νεκρής μητέρας της, σπαράζοντας τις καρδιές όλων των ανθρώπων. Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες μέρες, τη φροντίδα της μόλις βγει από το νοσοκομείο, θα αναλάβει ο θείος της, Σαλάχ αλ Μπαρντάν.
Μεγάλο ενδιαφέρον όμως υπήρξε επίσης και για υιοθεσία του 3χρονου Ταρίκ, μοναδικού επιζήσαντα, της 6μελούς οικογένειας του, επίσης στην πόλη Τζαντάρις στη βόρεια Συρία. Ο πατέρας του και τα δύο αδέλφια του ανασύρθηκαν νεκροί, πριν οι διασώστες καταφέρουν να απεγκλωβίσουν εκείνον και να τον τρέξουν στο νοσοκομείο, όπου αποφασίστηκε να ακρωτηριαστεί το αριστερό του πόδι. Λίγο αργότερα η μητέρα του και ένα ακόμα αδελφάκι του ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια του σπιτιού τους, ανέφερε το Reuters.
Ένα άλλο ορφανό του Εγκέλαδου, η επτάχρονη Γιάνα αλ Άμπντο, έδινε επί 50 ώρες τη μάχη της επιβίωσης στα ερείπια του σπιτιού της στην πόλη Χαρέμ της Συρίας, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, μέχρι να την απεγκλωβίσουν οι διασώστες. Αλλά οι γονείς της και τα τρία αδέλφια της δεν τα κατάφεραν. Όταν μεταφέρθηκε το κορίτσι στο υπερπλήρες νοσοκομείο της πόλης Μπαμπ-αλ-Χάουα ρωτούσε συνεχώς που ήταν οι γονείς της, λέει ο γιατρός Χαλίλ Αλσφούκ που την είχε αναλάβει.
«Αργότερα ανακαλύψαμε ότι ήταν η μόνη που επέζησε από την οικογένειά της» τονίζει ο ίδιος και προσθέτει: «Στο τμήμα μας για τα παιδιά, έχουμε 24 κρεβάτια και πέντε θερμοκοιτίδες, αλλά έχουμε δεχθεί δεκάδες παιδιά. Κι είμαστε το μόνο νοσοκομείο με τμήμα παιδοχειρουργικής στην περιοχή».
Η επτάχρονη έκλαιγε από τους πόνους την Τετάρτη, όταν την είδε δημοσιογράφος του AP στο νοσοκομείο. Το πρόσωπό της ήταν γεμάτο τραύματα. Αργότερα ήρθε και την παρέλαβε μια θεία της, είπε ο Αλσφούκ, το σπίτι του οποίου επίσης καταστράφηκε.
Επί μέρες δίνει μάχη για να κρατήσει στη ζωή τραυματισμένα παιδιά, αλλά ορισμένα δεν τα καταφέρνουν. «Είναι φρικτή εμπειρία. Είναι δύσκολο να συγκρατήσεις τα δάκρυά σου, όταν προσπαθείς να σώσεις ένα παιδί, αλλά αποτυγχάνεις. Πρέπει να συνεχίσεις, όμως, γιατί δεκάδες άλλα παιδιά χρειάζονται βοήθεια», λέει.
Χωρίς όνομα
Υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη περιπτώσεις παιδιών αγνώστων στοιχείων των οποίων οι γονείς είναι νεκροί ή δεν μπορούν να εντοπιστούν, όπως μεταδίδει το BBC. Ο γιατρός Νούρσαχ Κεσκίν πιάνει το χέρι του κοριτσιού που βρίσκεται στην εντατική, ενώ η ετικέτα στο κρεβάτι της γράφει «Ανώνυμη».
Έχει πολλαπλά κατάγματα, μαύρο μάτι και το πρόσωπό της είναι πολύ μελανιασμένο, αλλά γυρίζει και μας χαμογελάει, λέει ο γιατρός. «Ξέρουμε πού βρέθηκε και πώς βρέθηκε εδώ. Προσπαθούμε όμως να βρούμε μια διεύθυνση. Η αναζήτηση συνεχίζεται» λέει ο παιδίατρος και αναπληρωτής διευθυντής στο νοσοκομείο.
Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είναι παιδιά που διασώθηκαν από κτίρια που κατέρρευσαν σε άλλες περιοχές και μεταφέρθηκαν στα Άδανα γιατί το νοσοκομείο εκεί παραμένει όρθιο. Πολλά άλλα ιατρικά κέντρα στη ζώνη της καταστροφής έχουν πέσει ή έχουν υποστεί ζημιές. Τα Άδανα έγιναν κόμβος διάσωσης.
Κάποια νεογέννητα μεταφέρθηκαν στα Άδανα εσπευσμένα από ένα μαιευτήριο στην Ισκεντερούμ, στο οποίο σημειώθηκαν ζημιές από τον σεισμό.
Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των ορφανών
Για την ώρα ο αριθμός των παιδιών που έμειναν χωρίς οικογένεια ή κάποιον να τα φροντίσει δεν είναι δυνατόν να αποσαφηνιστεί. Στην Τουρκία, το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών απηύθυνε έκκληση σε πιθανές ανάδοχες οικογένειες να υποβάλουν αιτήσεις. Ανέφερε ότι παιδιά των οποίων οι οικογένειες ή οι συγγενείς δεν μπορούσαν να βρεθούν, επί του παρόντος φροντίζονται σε κρατικά ιδρύματα. Το προσωπικό αξιολογεί τις ανάγκες τους και κάποια τα αναλαμβάνουν εγγεγραμμένες ανάδοχες οικογένειες, ανέφερε το υπουργείο.
Τα υπάρχοντα στοιχεία στην Τουρκία κάνουν λόγο για 263 παιδιά, από τα οποία τα 162 βρίσκονται στο νοσοκομείο και τα 101 έχουν μεταφερθεί σε ειδικές μονάδες φροντίδας μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει στη συνέχεια με αυτά.
Ο αγώνας των Αρχών είναι να βρουν όποια συγγενικά τους πρόσωπα είναι ζωντανά, φοβούμενες ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν θύματα βίας, εκμετάλλευσης, κακοποίησης, ή ακόμη και εμπορίας παιδιών.
Σύμφωνα με τον ειδικό επείγουσας επικοινωνίας της UNICEF, Τζόε Ίνγκλις, μετά την παροχή καθαρού πόσιμου νερού, φαγητού, ρούχων, ιατρικής περίθαλψης και φαρμάκων, η οργάνωση καταπιάνεται με την ψυχολογική υποστήριξη αυτών των παιδιών, προκειμένου να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το τραύμα που έζησαν. Δεν είναι μια δουλειά που τελειώνει από τη μία μέρα στην άλλη, λέει ο ίδιος, εξηγώντας ότι στόχος είναι αυτά τα παιδιά να μπορέσουν να ξαναχτίσουν από την αρχή τις κατεστραμμένες ζωές τους.
«Προς το παρόν, τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα για να προσδιοριστεί ο αριθμός των ορφανών», λέει ο Δρ Mουχίμπ Καντούρ, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος υγείας στην επαρχία Iντλίμπ της Συρίας, η οποία είναι το κέντρο του τελευταίου θύλακα της χώρας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση στα βορειοδυτικά και χτυπήθηκε από τον σεισμό.
«Αλλά τώρα οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν πολλά παιδιά χωρίς οικογένειες πλέον. Αγκαλιάζονται από την κοινωνία. Μακρινοί συγγενείς τα παίρνουν πριν πάνε σε ορφανοτροφείο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μόνο αφού κατακάτσει ο κουρνιαχτός.
Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης για Καταστροφές (DEC) -που αποτελείται από 15 κορυφαίες φιλανθρωπικές οργανώσεις βοήθειας του Ηνωμένου Βασιλείου- δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά και βοηθά τα ασυνόδευτα παιδιά. «Εχουμε δημιουργήσει ειδικούς χώρους, φιλικούς προς τα παιδιά, παρέχοντας κατάλληλες ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες και κατάλληλη φροντίδα», δήλωσε στο CNN η Μάνταρα Χετιαρατστσί, διευθύντρια προγράμματος της DEC.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν τον έλεγχο της διώρυγας το 1999
Ουκ ολίγες χώρες έχουν απαγορεύσει την εφαρμογή
Εν αντιθέσει με την επιλογή πρεσβευτή, ο διορισμός απεσταλμένου δεν απαιτεί έγκριση από τη Γερουσία
Το σιντριβάνι που ολοκληρώθηκε το 1762, είναι ένα αριστούργημα του ύστερου μπαρόκ
Οι ιδιοκτήτες παμπ στη Βρετανία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν
Πώς έγινε το περιστατικό
Είχε απασχολήσει τις αρχές ήδη το 2013
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία - Επεισόδια σε διαδηλώσεις ακροδεξιών
Mία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες σε παγκόσμιο επίπεδο
Η βασική αιτία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - Τι υποστηρίζουν αναλυτές
Επίσημη αναγνώριση της συμβολής στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας
Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση - Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα το ακροδεξιό AfD
Αρνητική εκκίνηση για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας - Τα ευρήματα δημοσκόπησης
Από την εμφάνιση της Σελίν Ντιόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις αποκαλύψεις για τον Diddy και τα καμώματα του Έλον Μασκ
Παραμένει ασαφές το κίνητρο - Οι αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους
Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.