Κοσμος

Φιλο-πουτινικές δηλώσεις του Μπερλουσκόνι και πολιτική διαμάχη

Η Ιταλία κινδυνεύει να απομονωθεί από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία

stavros-papadimas_1.jpg
Σταύρος Παπαδήμας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φιλο-πουτινικές δηλώσεις του Μπερλουσκόνι και πολιτική διαμάχη
© Sasha Mordovets/Getty Images

Ιταλία: Οι αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η εκμετάλλευσή τους από τη Ρωσία.

«Αν ήμουν πρωθυπουργός, δεν θα μιλούσα ποτέ με τον Ζελένσκι,» είπε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. O 86χρονος γερουσιαστής και πρόεδρος του κόμματος Forza Italia, κατηγόρησε τον Ουκρανό ηγέτη ως υπεύθυνο για την καταστροφή της χώρας του και τη σφαγή στρατιωτών και αμάχων. Ο Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι αν η Ουκρανία αποσυρόταν από τις δύο ντε φάκτο αυτόνομες περιοχές του Ντονμπάς δεν θα είχε συμβεί ό,τι συνέβη. Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ και πρώην πρωθυπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις αφού ψήφισε στις τοπικές εκλογές στο Μιλάνο, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων, ο Καβαλιέρε είπε ότι «για να επιτευχθεί ειρήνη πρέπει ο Αμερικανός πρόεδρος να υποσχεθεί ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοκοδόμηση της Ουκρανίας -6-9 δισεκατομμύρια δολάρια- υπό τον όρον ότι ο Ζελένσκι θα κηρύξει κατάπαυση του πυρός και θα συμβιβαστεί με τη Ρωσία. Αν δεν συμβιβαστεί πρέπει να σταματήσει η αμερικανική βοήθεια σε χρήματα και οπλισμό.» Να σημειωθεί ότι ο Μπερλουσκόνι συγκαταλέγεται μεταξύ των 200 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο με καθαρή περιουσία 8 δισεκατομμυρίων - θα μπορούσε να σώσει ο ίδιος την Ουκρανία.

Εν πάση περιπτώσει, η γραμμή της ιταλικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να ταυτίζεται, επισήμως τουλάχιστον με τη γραμμή Μπερλουσκόνι· εξάλλου, η Forza Italia έκανε μια προσπάθεια να συμμαζέψει τις δηλώσεις του Καβαλιέρε βγάζοντας μια ανακοίνωση στην οποία υπογράμμιζε τη στήριξη του Μπερλουσκόνι στην Ουκρανία και «την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία». Με tweet επενέβη και ο υπουργός Εξωτερικών και εθνικός συντονιστής της Forza Italia, Antonio Tajani, ο οποίος έγραψε ότι το κόμμα του έχει τεθεί από την αρχή στο πλευρό της Ουκρανίας και υπέρ της ανεξαρτησίας της, της ευρωπαϊκής και νατοϊκής της προοπτικής.» Αλλά η πολιτική διαμάχη δεν απεφεύχθη: οι δηλώσεις του Μπερλουσκόνι θεωρήθηκαν φιλο-πουτινικές και όπως είπε ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Enrico Borghi, «η Ιταλία απομονώνεται από την Ευρώπη έναντι της Ρωσίας». Η πρόεδρος της ομάδας του κεντροαριστερού Pd στη Γερουσία, Simona Malpezzi, αναρωτήθηκε αν η Τζόρτζια Μελόνι συμφωνεί με τις απαράδεκτες θέσεις του Μπερλουσκόνι στον πόλεμο της Ουκρανίας προσθέτοντας ότι «με τέτοιους συμμάχους, η κυβέρνηση Μελόνι δεν πρέπει να απορεί για την περιφρόνηση που της δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση». Όσο για τον επικεφαλής του λεγόμενου «τρίτου πόλου» Azione-Italia Viva, Carlo Calenda, σχολίασε τις δηλώσεις του Μπερλουσκόνι λέγοντας ότι ο Καβαλιέρε «ξανάρχισε το φλερτ με τον Πούτιν, κόντρα στην ΕΕ, στην κυβέρνηση -στην οποία εξάλλου συμμετέχει το κόμμα του- και στον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών.» Τέλος, η βουλευτής του κόμματος Azione-Italia Viva, Elena Bonetti, είπε ότι ο Μπερλουσκόνι «επιβεβαιώνει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Η Ιταλία απομονώνεται διεθνώς. Ντροπή μας.»

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε τις δηλώσεις του Μπερλουσκόνι. Η υπουργός Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα -μια από τις πλέον αξιομίσητες προσωπικότητες σήμερα- έσπευσε να τονίσει ότι «από το 2014 η Δύση παραβιάζει τις συνθήκες του Μινσκ για την ειρήνη την Ουκρανία και προτρέπει τον Ζελένσκι σε πολεμικές επιχειρήσεις. Ο πόλεμος είναι απόρροια της πολιτικής της Δύσης. Το θέμα δεν είναι η γνώμη των Ιταλών πολιτικών, αλλά τα ίδια τα γεγονότα: οι ΗΠΑ εργαλειοποιούν την Ουκρανία για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους· δεν κάνουν τίποτα για χάρη του ουκρανικού λαού. Πίσω από τις διαδηλώσεις και τα κινήματα του Μαϊντάν βρίσκονταν οι ΗΠΑ.»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.