Κοσμος

Το πόντικι που έκανε ρεκόρ Γκίνες...μακροζωίας

Eίναι αισίως 9 ετών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Kαλιφόρνια: Το ποντίκι με το ρεκόρ Γκίνες μακροζωίας 

Ένα μικροσκοπικό ποντίκι από την Καλιφόρνια έχει πλέον τον τίτλο του γηραιότερου στον κόσμο, κερδίζωντας μάλιστα το ρεκόρ Γκίνες για τη μακροζωία του.

Ο Πατ -από το όνομα του ηθοποιού του «Star Trek» Πάτρικ Στιούαρτ- έλαβε την Τετάρτη την έγκριση του οργανισμού των Ρεκόρ Γκίνες ως το γηραιότερο ζωντανό ποντίκι που βρίσκεται υπό ανθρώπινη φροντίδα. Έχει ηλικία 9 ετών και 209 ημερών, ανακοίνωσε η Συμμαχία Άγριας Ζωής του Ζωολογικού Κήπου του Σαν Ντιέγκο μετά από μια τελετή πιστοποίησης.

Το ποντίκι του Ειρηνικού είναι το μικρότερο είδος ποντικιού στη Βόρεια Αμερική και πήρε το όνομά του από τις θήκες στα μάγουλα που χρησιμοποιούν τα ζώα για να μεταφέρουν τροφή και υλικά για τις φωλιές. Είχε θεωρηθεί εξαφανισμένο για 20 χρόνια μέχρι που ανακαλύφθηκαν ξανά μικροσκοπικοί, απομονωμένοι πληθυσμοί το 1994 στο Ντάνα Πόιντ στην κομητεία Όραντζ, αλλά το είδος παραμένει υπό εξαφάνιση.

Το 2012, η συμμαχία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής για να βοηθήσει στη διάσωση του ποντικιού από την εξαφάνιση. Πέρυσι, η συμμαχία κατέγραψε 117 μικρά που γεννήθηκαν σε 31 γέννες-ρεκόρ. Πολλά από τα ποντίκια θα επανενταχθούν στη φύση αυτή την άνοιξη, σημείωσε η Συμμαχία.

Ένας νέος πληθυσμός ποντικών του Ειρηνικού δημιουργήθηκε στο πάρκο Laguna Coast Wilderness της κομητείας Όραντζ και τα ποντίκια άρχισαν να αναπαράγονται χωρίς ανθρώπινη βοήθεια το 2017, επεσήμανε η Συμμαχία.

Αν και δεν λαμβάνει τη δημοσιότητα των μεγαλύτερων και πιο χαρισματικών ειδών, το ποντίκι του Ειρηνικού είναι κρίσιμο για το οικοσύστημα, επειδή τα ποντίκια διασπείρουν τους σπόρους των ντόπιων φυτών και το σκάψιμο τους ενθαρρύνει την ανάπτυξη των φυτών, τόνισε η Συμμαχία.

«Αυτή η αναγνώριση είναι τόσο ξεχωριστή για την ομάδα μας και είναι σημαντική για το είδος», δήλωσε η Debra Shier, η οποία δημιούργησε και επιβλέπει το πρόγραμμα διατήρησης. «Είναι ενδεικτική της αφοσίωσης και της απίστευτης φροντίδας που παρέχουμε ως οργανισμός για κάθε είδος, από το μεγαλύτερο έως το πιο μικρό».

Πηγή: ΑP