- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Το κινεζικό μπαλόνι ήταν «ξεκάθαρα» κατασκοπευτικό λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ήταν γεμάτο αισθητήρες
ΗΠΑ: Το κινεζικό μπαλόνι ήταν «ξεκάθαρα» κατασκοπευτικό - Ήταν γεμάτο αισθητήρες
Εικόνες από κατασκοπευτικά αεροπλάνα U2 έδειξαν ότι το κινεζικό αερόστατο που πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ήταν αναμφισβήτητα ειδικά εξοπλισμένο για τη συλλογή πληροφοριών και όχι δεδομένων καιρού, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Λεπτομερείς εικόνες που τραβήχτηκαν από U2 σε μεγάλο υψόμετρο έδειξαν ότι ο εξοπλισμός του μπαλονιού «ήταν ξεκάθαρα για συλλογή πληροφοριών και δεν είχε καμία σχέση με εξοπλισμό μετεωρολογικών μπαλονιών» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Είχε πολλαπλές κεραίες πιθανώς για να συλλέγει και να εντοπίζει γεωγραφικές επικοινωνίες» είπε και πρόσθεσε «Ήταν εξοπλισμένο με ηλιακά πάνελ αρκετά μεγάλα για να παράγει την απαιτούμενη ισχύ προκειμένου να λειτουργήσει πολλαπλούς ενεργούς αισθητήρες συλλογής πληροφοριών».
#US State Department has released what it says are more details on #China’s surveillance balloon programme: says China has used these balloons over 40 countries and on 5 continents; says U2 fly bys show these balloons capable of collecting signals intelligence… [cont]
— Stephen McDonell (@StephenMcDonell) February 9, 2023
Το περιστατικό οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να ακυρώσει ένα προγραμματισμένο ταξίδι στο Πεκίνο που είχε στόχο τη βελτίωση των επικοινωνιών μεταξύ των υπερδυνάμεων.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως το αερόστατο ήταν υπό τον έλεγχο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας και ήταν μέρος ενός στόλου μπαλονιών που η Κίνα είχε στείλει σε περισσότερες από 40 χώρες σε πέντε ηπείρους για τη συλλογή πληροφοριών πληροφοριών.
«Είμαστε βέβαιοι ότι ο κατασκευαστής μπαλονιών έχει άμεση σχέση με τον στρατό της Κίνας» είπε.
Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τη λήψη μέτρων κατά κινεζικών οντοτήτων που συνδέονται με τη λειτουργία του μπαλονιού, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις.
Ο Μπάιντεν «δεν επιδιώκει σύγκρουση» με την Κίνα μετά την υπόθεση με το μπαλόνι
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Κίνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, μερικά 24ωρα αφού μαχητικό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε κινεζικό μπαλόνι που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια.
«Όχι», απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν η δημοσιογράφος του PBS τον ρώτησε αν θεωρεί πως οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο υπέστησαν «σκληρό χτύπημα».
«Θα ανταγωνιστούμε σε όλα τα πεδία με την Κίνα, αλλά δεν επιδιώκουμε σύγκρουση» επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Μιλάω μαζί τους. Έχω μιλήσει με τον Σι Τζινπίνγκ, και η ομάδα μας μιλάει με τη δική του» πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει να προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους μετά την κατάρριψη του μπαλονιού, σκοπός του οποοίου κατά την αμερικανική πλευρά ήταν η συλλογή πληροφοριών για καίριας σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Μόλις προχθές, Τρίτη, μολαταύτα ο κ. Μπάιντεν διεμήνυσε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι: «Αν η Κίνα απειλεί την εθνική κυριαρχία μας, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η δημοσιοποίηση του υλικού δικαιώνει καταγγελία που είχε γίνει ήδη από το 1996 από τη Μαρία Φάρμερ
Επικεφαλής της διεύθυνσης εκπαίδευσης του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού
Ποιο εκτιμάται ότι είναι το κίνητρο πίσω από το άγριο έγκλημα
Στις τοπικές εκλογές στην Εξτρεμαδούρα
Η χρόνια θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε μετά το μακελειό
Η ιστορία που εν συνεχεία αποτέλεσε παγκόσμια παράδοση για την εορταστική περίοδο
Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από την έρευνα των αστυνομικών αρχών
Ένας κωμικός πρόλαβε το rebranding του
Τραυματίστηκε και η μητέρα του θύματος
Η υπόθεση έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από τον νόμο αυτοπροσδιορισμού
Το PANG φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Ευρώπη
Είκοσι πέντε χρόνια μετά, το ίδιο κοινό ξεκίνημα θα κατέληγε σε μια ιστορία που μοιάζει αδιανόητη
Μέχρι το 2023, τα χρέη του είχαν φτάσει περίπου τα 155 εκατομμύρια δολάρια
Δεύτερη μαζική επίθεση μέσα στον Δεκέμβριο συγκλονίζει τη χώρα
Δεύτερη επιχείρηση μέσα στον ίδιο μήνα, μετά την εντολή Τραμπ για «ναυτικό αποκλεισμό» της χώρας
Πώς οι Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού μπορούν να αλλάξουν τα ελληνικά πανεπιστήμια
Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του για τη μη παραχώρηση εδαφών
O ποντίφικας αξιοποιεί δημιουργικά...τις αυπνίες του
Προσπάθησαν αρχικά να χρησιμοποιήσουν ένα όπλο τέιζερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.