Κοσμος

Παντρεύουν τις γυναίκες για να μην πεινάσουν στο Αφγανιστάν - Αφού τους έκοψαν το σχολείο

Γλιτώνουν τη φτώχεια μέσω του γάμου καθώς οι Ταλιμπάν τους αρνούνται την πρόσβαση στην εκπαίδευση

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Καμία διαφυγή» για τα νέα κορίτσια από το Αφγανιστάν - παντρεύονται πρόωρα για να γλιτώσουν τη φτώχεια αφότου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εκπαίδευση. 

Καθώς οι Ταλιμπάν αρνούνται στις γυναίκες την πρόσβαση σε οποιοδήποτε σχολείο, σημειώνεται αύξηση των φοιτητριών που παντρεύονται για να μειώσουν την οικογενειακή φτώχεια.

Έχουν περάσει έξι εβδομάδες από τότε που οι Ταλιμπάν έκλεισαν την πόρτα στην εκπαίδευση των κοριτσιών σε όλο το Αφγανιστάν και τα τελευταία απομεινάρια ελπίδας της Ζέινα για το μέλλον της έχουν σβήσει.

Μια πολύ διαφορετική ζωή βρίσκεται τώρα μπροστά για την 20χρονη, μια ζωή με οικιακή αγγαρεία, πλήξη και απομόνωση, με την ίδια να μην έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το παραμικρό.

Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο τον Αύγουστο του 2021, η Ζέινα είχε καταφέρει να πείσει τη φοβισμένη οικογένειά της να την αφήσει να μείνει στο σχολείο. Διατήρησε την πεποίθηση ότι με κάποιο τρόπο θα έβρισκε έναν τρόπο να τελειώσει την εκπαίδευσή της και να πετύχει το όνειρό της να πάρει μεταπτυχιακό στην ιατρική. Αυτό το όνειρο έχει πλέον τελειώσει.

«Όταν τα σχολεία έκλεισαν [από τους Ταλιμπάν], ο πατέρας μου μου είπε ότι δεν αντέχει άλλο τη φτώχεια», λέει σε δημοσιογράφο του Guardian. «Έπρεπε να με παντρέψει με κάποιον. Αν δεν έκλειναν τα σχολεία, αυτό δεν θα είχε συμβεί. Ήθελα να τελειώσω τις σπουδές μου και να μπορέσω να κάνω κάτι με τη ζωή μου για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, αλλά όλα αυτά τα όνειρα έχουν έσβησαν».

Ολόκληρη η ζωή της Ζέινα έχει οριστεί από τον πόλεμο και τη βία. Γεννημένη στην επαρχία Μπατχίς, πριν από τρία χρόνια η οικογένειά της εκτοπίστηκε στο Χεράτ για να γλιτώσει από την αυξανόμενη βία και τις συγκρούσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των δυνάμεων της πρώην αφγανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, τα ποσοστά παιδικών, πρόωρων και αναγκαστικών γάμων στο Αφγανιστάν έχουν αυξηθεί υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν © EPA/Stringer

Η ζωή ως πρόσφυγας ήταν δύσκολη για την οικογένεια της Ζέινα. Ήδη είχε αντιμετωπίσει πιέσεις από τον πατέρα της να παντρευτεί λόγω των χρεών και της φτώχειας που αντιμετώπιζαν. Τώρα, μόλις εβδομάδες μετά το κλείσιμο όλων των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων για κορίτσια, ο γάμος της Ζέινα έχει ήδη κανονιστεί.

Ο πατέρας της έχει ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της προίκας της, ύψους περίπου 2.000 ευρώ, για να ξεπληρώσει τα χρέη του.

Τώρα, καθώς προετοιμάζεται για την ημέρα του γάμου της, η Ζέινα παλεύει με την κατάθλιψη και το άγχος. Αλλά δεν υπάρχει διέξοδος για αυτήν. «Είμαι κολλημένη στη δίνη της μοίρας», λέει. «Δεν υπάρχει διαφυγή».

Εξαναγκάζονται σε πρώορο γάμο μετά την απαγόρευση της εκπαίδευσης οι γυναίκες στο Αφγανιστάν

Μετά την απαγόρευση της εκπαίδευσης, οι αναφορές για μαθήτριες και φοιτητές πανεπιστημίου σε όλη τη χώρα που εξαναγκάζονται σε γάμο έχουν αυξηθεί.

Τον Δεκέμβριο του 2021, ένα διάταγμα του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, Μουλά Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, κήρυξε παράνομο τον καταναγκαστικό γάμο και απαιτούσε τη συναίνεση των γυναικών για το γάμο.

Ωστόσο, ένας εισαγγελέας της πρώην αφγανικής κυβέρνησης, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, λέει ότι αυτό δεν επιβάλλεται και ο αριθμός των αναγκαστικών γάμων έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

«Γίνουμε μάρτυρες καταναγκαστικών γάμων στις επαρχίες και την Καμπούλ. Η πολύ δεινή οικονομική κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα κάνει περισσότερα κορίτσια να παντρεύονται από τις οικογένειές τους», λέει. «Κατά την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν τα κορίτσια φοιτούσαν σε σχολεία και πανεπιστήμια, το ποσοστό των αναγκαστικών γάμων είχε μειωθεί. Τώρα ανεβαίνουν ξανά».

Μόλις εβδομάδες μετά το κλείσιμο όλων των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων για κορίτσια στο Αφγανιστάν, ο αριθμός των γάμων έχει αυξηθεί © EPA/Stringer

«Ένα κορίτσι δεν πρέπει να σπουδάζει καθόλου» στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν

Η 18χρονη Μοζγκάν Αχμαντί, (το όνομα δεν είναι πραγματικό και χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του ρεπορτάζ), ήταν μαθήτρια της έβδομης τάξης στην περιοχή Σαϊνταγί του Χεράτ πριν αναλάβουν οι Ταλιμπάν. Μετά το κλείσιμο των σχολείων, ο πατέρας της δέχτηκε μια προσφορά περίπου 7.200 ευρώ για τον γάμο της κόρης του με έναν ντόπιο.

Η Μοζγκάν λέει ότι, στην αρχή, ήλπιζε ότι ο μελλοντικός σύζυγός της θα υποστήριζε την επιθυμία της να τελειώσει το σχολείο εάν οι Ταλιμπάν χαλάρωναν ποτέ τους περιορισμούς, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

«Έχω παρακαλέσει τόσο πολύ την οικογένειά μου, ώστε μου επέτρεψαν να πάω σχολείο, αλλά σύμφωνα με τον αρραβωνιαστικό μου, ένα κορίτσι δεν πρέπει να σπουδάζει καθόλου», λέει. «Θα πρέπει να είναι πάντα στο σπίτι και να φροντίζει την οικογένεια και τα παιδιά της».

Πέρυσι, μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τον τίτλο «Θάνατος σε αργή κίνηση: Γυναίκες και κορίτσια υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν», διαπίστωσε επίσης ότι τα ποσοστά παιδικών, πρόωρων και αναγκαστικών γάμων στο Αφγανιστάν φαίνεται να έχουν αυξηθεί υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, καθώς η μιλιταριστική οργάνωση εξάρθρωσε μεθοδικά τα δικαιώματα και την οικονομική αυτονομία των γυναικών σε όλη τη χώρα.

(Με πληροφορίες του Guardian)