- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Oυκρανία: Έκκληση ήρωα πιλότου για F-16 - «Θα μάθουμε να τα πετάμε σε τρεις μήνες»
Ένας Ουκρανός πιλότος μαχητικού αεροσκάφους που κατέρριψε πέντε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέσα σε μία ημέρα δήλωσε ότι θα μπορούσε να μάθει να πετάει ένα δυτικό αεροσκάφος F-16 μέσα σε λίγους μήνες - και να βοηθήσει τη χώρα του να λειτουργήσει ως «ασφαλής ασπίδα για τον κόσμο» ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.
Ο ταγματάρχης Βαντίμ Βοροσίλοφ, γνωστή προσωπικότητα στην πατρίδα του, δήλωσε ότι πιστεύει ότι θα χρειαζόταν «έως και τρεις μήνες για να μάθει όλα τα καθήκοντα μάχης» δεδομένης της πολυετούς εμπειρίας του από την πτήση σε ένα MiG-29 της σοβιετικής εποχής.
«Κοιτάξτε πόσους στόχους έχουμε χτυπήσει με παλιό σοβιετικό εξοπλισμό. Φανταστείτε τι θα κάναμε αν είχαμε F-16. Δώστε μας αυτά τα αεροπλάνα και θα γινόμασταν μια ασφαλής ασπίδα για ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο», είπε ο πιλότος.
Επίσημως πάντως η Ουκρανία εκτιμά ότι οι πιλότοι της θα χρειαστούν περίπου μισό χρόνο εκπαίδευσης για να μάθουν να πετούν δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα αμερικανικά F-16, την ώρα που το Κίεβο εντείνει τις πιέσεις του για να εξασφαλίσει τέτοια αεροσκάφη τέταρτης γενιάς ώστε να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.
Ένας εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Γιούρι Ίχνατ, είπε ότι τα F-16 ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για να αντικαταστήσουν τον σημερινό στόλο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ίχνατ, ο στρατός χρησιμοποιεί σήμερα τέσσερις τύπους αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής, κάτι που σημαίνει ότι τα αεροσκάφη αυτά είναι γηραιότερα και από την ίδια τη χώρα.
«Οι πιλότοι λένε ότι δεν έχουν πρόβλημα να πετάξουν τα F-16, θα μπορούσαν να τα μάθουν μέσα σε μερικές εβδομάδες. Το να πολεμούν με αυτά τα αεροπλάνα είναι κάτι πολύ διαφορετικό (…) Οι πιλότοι λένε ότι θα μπορούσαν να το κάνουν» μέσα σε περίπου έξι μήνες, εξήγησε.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί σήμερα τα αεροσκάφη της για αποστολές αναχαίτισης και για επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Φάινερ είπε στο MSNBC την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητούσαν την ιδέα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών «πολύ προσεκτικά» με το Κίεβο και τους συμμάχους του.
Ο Ίχνατ εξήγησε ότι εκτός από τους πιλότους, θα χρειαζόταν επίσης να εκπαιδευτούν οι μηχανικοί αεροσκαφών και άλλοι ειδικοί. Είπε επίσης ότι στην Ουκρανία έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες σε διάφορες περιοχές για να κατασκευαστούν υποδομές αεροδρομίων για τα δυτικά αεροσκάφη.
Ο Ολέξι Ντανίλοφ, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας, ανήρτησε ένα βίντεο στο Twitter όπου εικονίζεται ένα δυτικό μαχητικό αεροσκάφος να απογειώνεται και έγραψε στη λεζάντα: «Σύντομα στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ των Financial Times, η αμερικανική πολεμική βιομηχανία Lockheed Martin ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή αεροσκαφών F-16, προεξοφλώντας παραγγελίες με προορισμό την Ουκρανία κατά τους προσεχείς μήνες. Δύο είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν επί του θέματος. Το πρώτο από αυτά θέλει ισχυρούς συμμάχους της Ουκρανίας να ξεπερνούν τους αρχικούς δισταγμούς τους και να προμηθεύουν απευθείας το Κίεβο με τα εν λόγω μαχητικά αεροπλάνα.
Εναλλακτικά συζητείται το ενδεχόμενο ορισμένοι εκ των συμμάχων της Ουκρανίας, όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές Δημοκρατίες, να παραδώσουν στο Κίεβο σοβιετικά αεροπλάνα MiG-29 του στόλου τους και να τα αναπληρώσουν με F-16, τα οποία θα αγοράσουν οι ίδιες.
Πηγή: Reuters, Guardian, ΑΠΕ–ΜΠΕ,