- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σερβία: Ειδικό καθεστώς, ανάλογο με αυτό των Σέρβων του Κοσόβου, διεκδικούν οι Αλβανοί και οι Βόσνιοι στη νότια Σερβία
Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Αλβανών και των Βόσνιων που ζουν στη νότια Σερβία διεκδικούν τα ίδια δικαιώματα με αυτά που έχουν οι Σέρβοι στο Κόσοβο. Την αρχή της αμοιβαιότητας στα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων επικαλέστηκαν για πρώτη φορά ανοιχτά, ο εκπρόσωπος των Αλβανών στην σερβική βουλή Σάιμπ Καμπέρι και αρχηγός του βοσνιακού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν, κατά τη συνάντηση που είχαν - πριν από τρεις ημέρες - στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι.
«Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τη διαμόρφωση ειδικών προτύπων που θα ισχύουν μόνο για κάποια «ουράνια» μειονότητα (τη σερβική, σ.σ.) στο βόρειο Κόσοβο», δήλωσε ο Καμπέρι μετά τη συνάντηση με τον 'Αλμπιν Κούρτι.
Σημειώνεται ότι στους δήμους Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα στη νότια Σερβία οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία. Ο Σάιμπ Καμπέρι ανέφερε ότι οι Αλβανοί διεκδικούν: «εκπροσώπηση στα κρατικά όργανα, αναλογική με την εθνική σύνθεση του πληθυσμού στη νότια Σερβία, το δικαίωμα να έχουν τα δικά τους σύμβολα (σημαία, έμβλημα), να χρησιμοποιούν επίσημα την αλβανική γλώσσα και γραφή όπως επίσης και να αναγνωριστούν οι τίτλοι σπουδών που αποκτήθηκαν σε πανεπιστήμια του Κοσόβου».
Ειδικό καθεστώς διεκδικούν και οι Βόσνιοι στη νότια Σερβία, οι οποίοι αποτελούν πλειοψηφία στους δήμους Νόβι Πάζαρ, Τούτιν και Σιένιτσα. Στις προσπάθειες αυτές πρωτοστατεί το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) το οποίο κατέχει τις δύο από τις πέντε έδρες στη σερβική βουλή που κατέλαβαν τα μειονοτικά κόμματα των Βόσνιων. Ο αρχηγός του SDA Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν απέστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο τη Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ. Στην επιστολή αυτή ζητάει «να τεθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κόσοβο και το αίτημα για τη διασφάλιση στους Βόσνιους της Σερβίας ανάλογου καθεστώτος με αυτό που έχουν οι Σέρβοι του Κοσόβου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ