Κοσμος

«Τσεκάρετε έναν προς έναν»: Η οδηγία για τους επιζώντες που αναζητούν τους συγγενείς τους

Ξεπέρασαν τους 11.000 οι νεκροί - Γήπεδα και χώροι στάθμευσης γέμισαν πτώματα

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Οι επιζώντες αναζητούν τους συγγενείς τους σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης

Οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας περνούσαν δίπλα από εκατοντάδες πτώματα που βρίσκονται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης, σηκώνοντας προσεκτικά από το πρόσωπό τους τις κουβέρτες που τους καλύπτουν προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή.

Η Νάντα, Σύρια, και ο Τούρκος σύζυγός της ρώτησαν μέλος των σωστικών ομάδων ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να βρουν την ανιψιά και τη θεία τους μεταξύ των 100 και πλέον πτωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της νότιας Τουρκίας.

«Τσεκάρετε έναν προς έναν» τους είπαν.

«Η γυναίκα μου δεν μιλά τουρκικά και εγώ δεν βλέπω πολύ καλά», δήλωσε ο σύζυγος, που δεν έδωσε το όνομά του. «Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα πρόσωπα. Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στον σεισμό –που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας– είχαν τοποθετηθεί σε ειδικούς σάκους, ή είχαν καλυφθεί με κουβέρτες ή μουσαμάδες, έως ότου τους αναγνωρίσουν συγγενείς ή φίλοι και τους μεταφέρουν από το σημείο αυτό. Τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε σκηνές ή πάνω στο πεζοδρόμιο έξω από το νοσοκομείο των 1.130 κλινών που κατασκευάστηκε το 2016, το οποίο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές.

Σε κάποιους νεκρούς υπήρχαν ετικέτες με τα προσωπικά τους στοιχεία, σε άλλους όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν κάποιο δικό τους πρόσωπο λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από εισαγγελέα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα.

Μια γυναίκα που δεν μπορούσε να βρει την αδελφή της φώναζε: «Θεέ μου, κοίτα πώς είμαστε, θα είμαστε ευγνώμονες εάν βρούμε τις σορούς των δικών μας ανθρώπων».

Ο Ερντέμ, 36 ετών, εργαζόμενος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που ήρθε από τη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, δήλωσε ότι ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη νεκροτομείων και ότι οι συντονιστές περιμένουν φορτηγά-ψυγεία για να τοποθετήσουν τους νεκρούς.

Προς τα βόρεια, στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 100 πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για αναγνώριση.

Μια γυναίκα έπεσε στα γόνατα, κλαίγοντας. Εντός του αγωνιστικού χώρου και κάτω από σειρές άδειων καθισμάτων για θεατές, κείτονταν τα πτώματα τριών μικρών παιδιών καλυμμένα με σεντόνια πάνω σε παιδικά φορεία.

 Ξεπέρασαν τους 11.000 οι νεκροί 

Την ίδια ώρα ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών, ξεπερνώντας πλέον τους 11.000.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι ο τελικός απολογισμός θα μπορούσε να φτάσει τους 20.000, ενώ υπενθυμίζεται πως ένας σεισμός παρόμοιου μεγέθους στην περιοχή το 1999 είχε σκοτώσει τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέπτεται σήμερα τις πληγείσες περιοχές, ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό της Δευτέρας έφτασε τους 8.754. Σε συνδυασμό με τους 2.470 γνωστούς θανάτους στη Συρία, ο συνολικός επίσημος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 11.224.

Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην επαρχία Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν κάποια ζητήματα με τις αντιδράσεις έκτακτης ανάγκης τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό, αλλά είπε πως τώρα είναι η ώρα της ενότητας, απαξιώνοντας τους «προβοκάτορες» που προτρέπουν τον κόσμο να ακούει μόνο τις επίσημες πηγές πληροφόρησης.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει αρκετούς ανθρώπους για αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον σεισμό.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι εντός ενός έτους θα κατασκευαστούν νέες κατοικίες σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε, επίσης, πως οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό θα λάβουν 10.000 λίρες (495 ευρώ) από την κυβέρνηση. «Θα παράσχουμε, Θεού θέλοντος, την υποστήριξή μας σε όλες τις πληγείσες οικογένειες» ανέφερε.

Η στιγμή που 8χρονο αγόρι ανασύρθηκε ζωντανό από τα συντρίμμια μετά από 52 ώρες

Το πρωί της Τετάρτης διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό μετά από 52 ώρες ένα αγόρι 8 χρονών που είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του σπιτιού του στην περιοχή Χατάι της Τουρκίας. 

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε καρέ καρέ τόσο την επιχείρηση των πυροσβεστών όσο και το χαμόγελο του Γιγκίτ Κακμάκ, όπως είναι το όνομα του 8χρονου, όταν βγήκε από τα συντρίμμια στο Χατάι.

© EPA/ERDEM SAHIN
© EPA/ERDEM SAHIN