Κοσμος

Viral η αμήχανη χειραψία του Τζάστιν Τριντό με την πρωθυπουργό της Αλμπέρτα

Πρωταγωνιστής σε μια ακόμη αμήχανη χειραψία έγινε ο ηγέτης του Καναδά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καναδάς: Ο Τζάστιν Τριντό χαιρετά την πρωθυπουργό της Αλμπέρτα με μια αμήχανη χειραψία και γίνεται viral - Οι δύο τους έχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές.

Οι εντάσεις μεταξύ της Αλμπέρτα και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Καναδά σχετικά με τη φορολογία και τις περιβαλλοντικές πολιτικές σημαίνει ότι υπάρχουν λίγα πράγματα για τα οποία ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μπορεί να κερδίσει την εύνοια μεταξύ των δυτικών ψηφοφόρων και της ηγεσίας της επαρχίας.

Την Τρίτη, αυτές οι δυσκολίες ήταν ξεκάθαρες καθώς η πρωθυπουργός της Αλμπέρτα Ντανιέλ Σμιθ και ο Τριντό προσπάθησαν και απέτυχαν στo πιο βασικό πολιτικό έθιμο: τον χαιρετισμό δια χειραψίας.

Στην πρώτη επίσημη συνάντησή τους, η πρωθυπουργός της Αλμπέρτα φαινόταν βέβαιη ότι θα αντάλλαζε χειραψία με τον Τριντό.

Και οι δύο ηγέτες σήκωσαν τα χέρια τους, αλλά την τελευταία στιγμή η Σμιθ φάνηκε να αλλάζει γνώμη, αφήνοντας την παλάμη της κάτω. Χωρίς να πτοηθεί, ο Τριντό πήρε το χέρι της και το κράτησε στη θέση του, τοποθετώντας τον αντίχειρά του πάνω από το χέρι της καθώς χαμογέλασε για τις κάμερες ενώ η Σμιθ κατάφερε ένα χλιαρό χαμόγελο.

Η Ντανιέλ Σμιθ, η οποία βρέθηκε στην Οτάβα μαζί με άλλους πρωθυπουργούς για μια σημαντική ανακοίνωση για τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης, έχει γίνει ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές του Τριντό και των πολιτικών της κυβέρνησής του, εκφράζοντας θυμό εναντίον του προκειμένου να κερδίσει την κούρσα για την ηγεσία του κόμματος των Ηνωμένων Συντηρητικών για να γίνει πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση της Σμιθ ψήφισε επίσης πρόσφατα αμφιλεγόμενη νομοθεσία, γνωστή ως νόμος περί κυριαρχίας της Αλμπέρτα, που θα έδινε στην κυβέρνησή της την εξουσία να καθοδηγεί τις επαρχιακές υπηρεσίες να αγνοούν τους ομοσπονδιακούς νόμους.

Οι αμήχανες χειραψίες του Τζάστιν Τριντό

Ενώ ο Τριντό δεν είναι ξένος στην εχθρότητα στα δυτικά της χώρας, δεν είναι ξένος και στις αμήχανες χειραψίες.

Ο Καναδός πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που απέφυγε αποτελεσματικά τη δυναμική στρατηγική χειραψίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που άφηνε τους παγκόσμιους ηγέτες και τους πολιτικούς αντιπάλους του να φαίνονται σαστισμένοι. Στην πρώτη τους συνάντηση το 2017, ο Τριντό έβαλε ένα χέρι στον ώμο του Τραμπ για να επιβληθεί.

Ενώ το 2016, ο Τριντό προσπάθησε να δώσει τα χέρια με τους πρώην προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Ενρίκε Πένια Νιέτο του Μεξικού, σταυρώνοντας αδέξια τα χέρια του και πιάνοντας το λάθος χέρι του Πένια Νιέτο.

Σε ένα tweet, ο Καναδός πολιτικός δημοσιογράφος Τζέισον Μαρκούσοφ χαρακτήρισε την πιο πρόσφατη αποτυχημένη χειραψία «στοιχείο της Αλμπέρτα», δημοσιεύοντας εικόνες προηγούμενων πρωθυπουργών της Αλμπέρτα σε εξίσου αμήχανη πόζα απέναντι στο απλωμένο χέρι του Trudeau.

(Με πληροφορίες του Guardian)