Θάνατος και καταστροφή σε Τουρκία και Συρία από το χτύπημα του Εγκέλαδου
Δραματικές εικόνες στα χαλάσματα
Σεισμός Τουρκία - Νεκροί και καταστροφές - Θρήνος στη γειτονική Συρία - Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες - Δραματικές εικόνες
Στην Τουρκία ο σεισμός άφησε πίσω του θάνατο και καταστροφή. Τα 7,8 Ρίχτερ συνοδεύτηκαν από ισχυρούς μετασεισμούς πάνω από 6R, με έναν από αυτούς να φθάνει σε μέγεθος τα 7,5 Ρίχτερ, δίνοντας τη χαριστική βολή σε ετοιμόρροπα κτίρια, τα οποία κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι.
Οι επαρχίες Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας έχουν υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα από τη μανία του Εγκέλαδου, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μαλάτια, το Ελαζίγκ, την Οσμπανίγιε, το Κιλίς, το Αντιγιαμάν, τη Σανλιούρφα και τα Άδανα.
Ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων που υπάρχει ανάμεσα στις πλάκες της Ανατολίας και της Αραβίας. Ειδικότερα, το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία εντοπίστηκε περίπου 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Νουρνταγί, σε βάθος 18 χιλιομέτρων, στο Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας.
Οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία ξεπερνούν τις 3.000, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, την ώρα που οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν πολίτες, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί στα χαλάσματα εν μέσω παγετού. Στην πόλη Ισκεντερούν διασώστες αναζητούν παγιδευμένους ασθενείς στα χαλάσματα νοσοκομείου, το οποίο κατέρρευσε μετά τον σεισμό. Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι:
- Οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται στις 1.762
- 11.159 άνθρωποι τραυματίστηκαν
- 2.834 κτίρια κατέρρευσαν από τους ισχυρούς σεισμούς.
Οι συνεχείς μετασεισμοί σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ο σεισμός των 7,8 βαθμών ήταν ο ισχυρότερος εδώ και 84 χρόνια στην Τουρκία. Το 1939 σεισμός 7,9 βαθμών στο Ερζιντζάν είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους.
Ο σεισμός στην Τουρκία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και στη Συρία, όπου τα θύματα ολοένα και αυξάνονται. Ειδικότερα, τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και διασώστες στην πολύπαθη αυτή χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύχρονο εμφύλιο πόλεμο.
Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τις 3.400. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας:
- 593 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.411 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες Χαλέπι (βόρεια), Λαττάκεια (δυτικά), Χάμα (κεντρικά) και Ταρτούς (βορειοδυτικά).
- Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, περισσότεροι από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.050 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.
Το χτύπημα του «Εγκέλαδου» στην Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές και σε ιστορικά μνημεία της Συρίας. Οι εικόνες από drone είναι αποκαλυπτικές.
Σεισμός στην Τουρκία - 7ήμερο εθνικό πένθος ανακοίνωσε ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος μετά τους φονικούς σεισμούς -τους ισχυρότερους εδώ και έναν αιώνα- που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς στην νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.
«Λόγω των σεισμών που σημειώθηκαν στη χώρα μας στις 6 Φεβρουαρίου κηρύχθηκε εθνικό πένθος διάρκειας επτά ημερών. Η σημαία μας θα κυματίζει μεσίστια μέχρι τη δύση του ηλίου της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα μας και σε κτίρια τουρκικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό», έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter.
6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir. pic.twitter.com/WsXvTpyr6y
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) February 6, 2023
Την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, ενώ στις σεισμόπληκτες περιοχές η λειτουργία τους θα ανασταλεί για δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.
Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κινητοποίησε χιλιάδες στρατιώτες για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.
Στις πληγείσες περιοχές έχει διαμορφωθεί σκηνικό αποκάλυψης μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία. Οι εικόνες από drone δείχνουν διασώστες πάνω σε ένα «βουνό» από χαλάσματα να αναζητούν επιζώντες μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Νύχτα τρόμου στην Τουρκία μετά τον σεισμό
Οι κάτοικοι στη νοτιοανατολική Τουρκία είναι τρομοκρατημένοι. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες στη Σανλιούρφα, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής.
Μια ατελείωτη ουρά αυτοκινήτων έχει σχηματιστεί σε λεωφόρο, καθώς οικογένειες αναζητούν έξοδο διαφυγής. Στο πεζοδρόμιο, μια οικογένεια προχωρά κάτω από το χιονόνερο, με τα πράγματά της, ό,τι σώθηκε, σε ένα μικρό καροτσάκι. Αναζητούν ένα καταφύγιο για να περάσουν τη νύχτα.
Αφότου έπεσε η νύχτα, σε μια από τις μεγάλες λεωφόρους της πόλης, δεκάδες διασώστες προσπαθούσαν ακόμη να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζώντες από τα χαλάσματα ενός επταώροφου κτίριου, από το οποίο δεν απέμεινε τίποτα όρθιο.
«Υπάρχει μια οικογένεια γνωστών μου εδώ», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ομέρ Ελ Τσουνέιντ, ένας 20χρονος Σύρος φοιτητής, που μένει σε κοντινή απόσταση και πήγε να βοηθήσει τους διασώστες, μαζί με τρεις φίλους του. «Μέχρι τις 11-12 το μεσημέρι, η φίλη μου απαντούσε στο τηλέφωνο, τώρα δεν απαντάει πια. Είναι εδώ από κάτω. Μάλλον δεν έχει πια μπαταρία» συνέχισε.
Απέναντί του, ένας διαλυμένος καναπές, μια καρέκλα με στραβωμένα μεταλλικά πόδια, σκισμένες κουρτίνες που ανεμίζουν μέσα από τα χαλάσματα. Ο σεισμός στην Τουρκία δεν άφησε τίποτα όρθιο.
Δεκάδες κάτοικοι παρακολουθούν σιωπηλοί την επιχείρηση διάσωσης. Τα σωστικά συνεργεία ζητούν απόλυτη σιγή για να ακούσουν τις φωνές των εγκλωβισμένων. Ο Ομέρ και οι φίλοι του θα μείνουν εκεί όλη τη νύχτα, δεν τους νοιάζει η βροχή και το κρύο. «Έχω υποχρέωση» ξεκαθάρισε ο νεαρός.
Διανυκτερεύουν σε δρόμους και στα αυτοκίνητα οι κάτοικοι στην Τουρκία
Σε απόσταση πέντε λεπτών από εκεί, ο Εμίν Κατσμάζ κάθεται μπροστά από το κατάστημα επίπλων που διατηρεί, μαζί με τους τρεις υπαλλήλους του. Τυλίχτηκαν με κουβέρτες και άναψαν μια φωτιά για να ζεσταθούν. Μία από τις βιτρίνες του καταστήματος έσπασε και ο έμπορος φοβάται πως θα μπουν κλέφτες.
Μια από τις κολόνες του επταώροφου κτιρίου έχει ραγίσει και ο Κατσμάζ ξέρει ότι δεν είναι ασφαλείς εκεί, αλλά δεν τον νοιάζει. «Θα μείνουμε εδώ όλη τη νύχτα, είναι το ψωμί μας» ανέφερε.
Σε μικρή απόσταση, σε ένα πάρκινγκ της ίδιας λεωφόρου, μια οικογένεια έχει στριμωχτεί σε έναν λευκό αυτοκίνητο. Ο Μουσταφά Κογιουντζού, 55 ετών, η γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους. «Περιμένουμε εδώ επειδή δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας, προς το παρόν απαγορεύεται» ανέφερε ο Μουσταφά.
Αν δεν τους επιτρέψουν να γυρίσουν στο σπίτι, θα κοιμηθούν σε ένα τζαμί της συνοικίας που έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας για τους άστεγους. «Αλλά το κτίριό μας είναι ασφαλές» δήλωσε ο πατέρας, αν και η μεγαλύτερη κόρη του διαφωνεί: «Όχι, δεν είναι!».
Ο Μουσταφά την καθησυχάζει, αλλά και ο ίδιος φοβάται μήπως συμβεί ένας νέος μεγάλος σεισμός. «Ποιος δεν φοβάται; Όλοι φοβούνται!» ξεκαθάρισε.
Σοκάρουν οι μαρτυρίες επιζώντων μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία
Στα σύνορα ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία χιλιάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και πάρα πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια.
Οι μετασεισμοί, η βροχή και το χιόνι, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα, καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση για τους εγκλωβισμένους και τους άστεγους, ενώ δυσχεραίνουν επίσης το έργο των σωστικών συνεργείων.
Ο πρώτος σεισμός, στις 4.17 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), βρήκε τους κατοίκους στον ύπνο. «Με τη γυναίκα και τα παιδιά μου τρέξαμε προς την πόρτα του διαμερίσματός μας, που ήταν στον τρίτο όροφο. Μόλις την ανοίξαμε, όλο το κτίριο κατέρρευσε», αφηγήθηκε ο Ουσάμα Αμπντελχαμίντ, κάτοικος του Αζμαρίν, ενός συριακού χωριού στα σύνορα με την Τουρκία. Ο Ουσάμα νοσηλεύεται τώρα στο νοσοκομείο Αλ-Ράχμα, στην πόλη Νταρκούς. Σε δευτερόλεπτα, βρέθηκε παγιδευμένος στα χαλάσματα της τετραώροφης πολυκατοικίας, αλλά «ο Θεός με έσωσε», όπως λέει. Σώθηκε και η οικογένειά του.
«Οι τοίχοι έπεσαν πάνω μας αλλά ο γιος μου κατάφερε να βγει έξω, άρχισε να φωνάζει. Μαζεύτηκε κόσμος και μας έβγαλαν», συνέχισε συγκινημένος. Όλοι οι γείτονές του σκοτώθηκαν.
Το νοσοκομείο στην Αλ Ράχμα έχει κατακλυστεί από κόσμο, τα ασθενοφόρα μεταφέρουν ασταμάτητα τραυματίες, μεταξύ αυτών και πάρα πολλά παιδιά. Μετέφεραν επίσης και 30 νεκρούς.
Σκηνές Αποκάλυψης στην Τουρκία μετά το σαρωτικό «χτύπημα» του Εγκέλαδου
«Η αδελφή μου και τα τρία παιδιά της είναι κάτω από τα συντρίμμια. Το ίδιο και ο σύζυγός της, ο πεθερός και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας» δήλωσε ο Μουχιτίν Ορακτσί, μπροστά στα χαλάσματα ενός κτιρίου στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Στο Καχραμάνμαρας, η Μελίσα Σαλμάν, μια 23χρονη δημοσιογράφος, λέει ότι έχει συνηθίσει να ζει με τους σεισμούς «Όμως είναι η πρώτη φορά που βιώνω κάτι τέτοιο. Νομίζαμε ότι ήρθε η Αποκάλυψη» είπε.
Η κακοκαιρία σε αυτήν την ορεινή περιοχή έχει παραλύσει τα κυριότερα αεροδρόμια γύρω από το Ντιγιάρμπακιρ και τη Μαλάτια, όπου συνεχίζεται η σφοδρή χιονόπτωση. Όσοι γλίτωσαν από τον σεισμό αλλά έμειναν άστεγοι, βρέθηκαν με τις πιτζάμες έξω στο κρύο.
«Ακούμε φωνές εδώ και εκεί κάτω. Πιστεύουμε ότι ίσως 200 άνθρωποι να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια» δήλωσε ένας διασώστης, αναφερόμενος σε ένα κτίριο που κατέρρευσε στο Ντιγιάρμπακιρ.
Μπροστά σε αυτήν την καταστροφή οι κάτοικοι κινητοποιούνται και προσπαθούν να απομακρύνουν με τα χέρια ή με φτυάρια τα χαλάσματα.
Θρήνος στη Συρία - Κάτοικοι βγάζουν με τα χέρια πτώματα από τα χαλάσματα
Στη Χάμα, στην κεντροδυτική Συρία, διασώστες και πολίτες έβγαλαν με τα χέρια πτώματα από ένα κτίριο. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα παιδί.
Στη Τζανταρίς, βορειότερα, ένας άνδρας, καταβεβλημένος, θρηνεί για τον θάνατο του γιου του, ενός μικρού αγοριού, που στον σφίγγει στην αγκαλιά του αρνούμενος να τον αποχωριστεί. Τουλάχιστον 40 σπίτια έπεσαν σαν χάρτινοι πύργοι σε αυτήν την κοινότητα, στα σύνορα με την Τουρκία.
Οι κάτοικοι δεν διαθέτουν μηχανήματα, σκάβουν με οικιακά εργαλεία και με τα χέρια για να βρουν επιζώντες. «Όλη μου η οικογένεια θάφτηκε εδώ. Οι γιοι μου, η κόρη μου, ο γαμπρός μου, δεν υπάρχει κανείς να τους βγάλει», λέει λαχανιασμένος από την προσπάθεια ο Άλι Μπατάλ.
Πανικός στο Χαλέπι - Κάτοικοι φώναζαν ότι έφθασε η «Ημέρα της Κρίσης»
Στο Χαλέπι, ο Ανάς Χαμπακέ, 37 ετών, μόλις αισθάνθηκε τον σεισμό, πήγε να πάρει τον γιο του και φώναξε στην έγκυο γυναίκα του να κατέβει στην είσοδο της τριώροφης πολυκατοικίας τους.
«Κατεβήκαμε τη σκάλα σαν τρελοί και μόλις φτάσαμε στον δρόμο, είδαμε δεκάδες κατατρομαγμένες οικογένειες. Κάποιοι είχαν γονατίσει και προσεύχονταν, άλλοι έκλαιγαν, ήταν σαν να είχε φτάσει η Ημέρα της Κρίσης», αφηγήθηκε.
«Δεν έχω αισθανθεί κάτι παρόμοιο όλα τα χρόνια του πολέμου. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τις βόμβες», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι ο σεισμός στην Τουρκία άνοιξε τη γραμμή επικοινωνίας Μητσοτάκη-Ερντογάν, την ώρα που και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο. Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έσπευσε να στείλει βοήθεια στην Τουρκία που δοκιμάζεται από τον σεισμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγχρονη ουκρανική λογοτεχνία: Άντρες και γυναίκες που γράφουν μέσα από τα χαρακώματα — με το αίμα τους
Για βάναυση «εκκαθάριση» ώστε να γίνουν οι πόλεις πιο ελκυστικές κάνουν λόγο οι ακτιβιστές
Εξαιτίας των εκλογών στην περιφέρεια του Βένετο
Ωστόσο αποτελεί ερώτημα πώς ακριβώς θα εντοπίζονται
Τι αποκαλύπτουν τα αρχεία της ΜΙ5 για την κατασκοπευτική του δράση
Σήμερα έκανε επίσκεψή της στο νοσοκομείο που έκανε θεραπείες
Σκελετωμένοι οι 82 επιζώντες - Εντοπίστηκαν σε μεγάλο βάθος κάτω από τη γη
Άγνωστο αν θα επιχειρήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση
Πρώτη δημοσκόπηση της YouGov μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου - Τρίτοι οι Συντηρητικοί
To ζώο μετακινήθηκε χωρίς προβλήματα
Η πρώτη επίσημη εμφάνιση της πριγκίπισσα της Ουαλίας για τη νέα χρονιά
Xώρισε τον σύζυγο της αφού πείστηκε ότι ο αστέρας του Χόλιγουντ ήθελε να την παντρευτεί
Τεράστια η απώλεια για την πολιτιστική κληρονομιά
Η μητέρα της τραγουδίστριας είναι μεταξύ αυτών που έχουν δει τα σπίτια τους να καταστρέφονται
Η μεγαλύτερη επιχείρηση αναζήτησης ανθρώπου με 600 αστυνομικούς
Όπως έχει προαναγγείλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, οι συνταρακτικές αλλαγές πολιτικής θα αρχίσουν ήδη με δεκάδες προεδρικά διατάγματα που είναι έτοιμα για υπογραφή από την πρώτη κιόλας μέρα
Η συμφωνία σε τρεις φάσεις θα ξεκινήσει με τη σταδιακή απελευθέρωση 33 ομήρων
Αναζωπυρώνεται ο διάλογος για την αμφιλεγόμενη γαρνιτούρα
Καταδικάστηκε για τον φόνο του συντρόφου της και ενός φίλου του - Η συμπεριφορά της μετά τη σύλληψη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.