Κοσμος

Σκηνικό αποκάλυψης: Το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία σε 15 εικόνες

Πώς κατέγραψε την τραγωδία ο φακός των διεθνών πρακτορείων
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
  • UPD
  • Newsroom
  • 4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Νεκροί και τραυματίες μετά τα 7,8 Ρίχτερ - Διασώστες αναζητούν εγκλωβισμένους στα ερείπια - Οι εικόνες των φωτογραφικών πρακτορείων.

Δραματική είναι η κατάσταση στην Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Οι νεκροί συνεχώς αυξάνονται, την ώρα που τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από τραυματίες.

Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, προκειμένου να απεγκλωβίσουν πολίτες, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί στα χαλάσματα.

Οι νεκροί στην Τουρκία έχουν φθάσει τους τουλάχιστον 2.300.

Ο σεισμός στην νοτιοανατολική Τουρκία προκάλεσε καταστροφές και στη Συρία. Είχε επίκεντρο την επαρχία Καχραμανμαράς. Ακολούθησε νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι μαρτυρίες των επιζώντων συγκλονίζουν.

Τουρκία: Δραματικές στιγμές περιγράφουν οι κάτοικοι μετά τη σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών 

Απεσταλμένοι του BBC News και του Γαλλικού Πρακτορείου μεταφέρουν το κλίμα μετά τον σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές καταστροφές, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς, που δεν σταματούν να μεταφέρουν ζοφερά στοιχεία με μεγάλη ταχύτητα.

«Δεν έχω νιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο στα 40 χρόνια που ζω», αναφέρει κάτοικος του Γκαζιαντέπ, στη νότια Τουρκία. «Ταρακουνηθήκαμε τουλάχιστον τρεις φορές πολύ δυνατά, σαν μωρά σε κούνια».

Οι άνθρωποι πήγαν στα αυτοκίνητά τους για να γλιτώσουν από τα κατεστραμμένα κτίρια. «Φαντάζομαι ότι ούτε ένα άτομο στο Γκαζιαντέπ δεν βρίσκεται στο σπίτι του τώρα», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Πάνω από 200 χιλιόμετρα δυτικά, στα Άδανα της Κιλικίας, ο Νιλουφέρ Ασλάν ήταν πεπεισμένος ότι αυτός και η οικογένειά του θα πέθαιναν όταν ο σεισμός ταρακούνησε το διαμέρισμά τους στον πέμπτο όροφο.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Ταρακουνιόμασταν για σχεδόν ένα λεπτό», είπε.

«Είπα στην οικογένειά μου, “έγινε σεισμός, τουλάχιστον ας πεθάνουμε μαζί στο ίδιο μέρος”... Ήταν το μόνο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό».

Όταν ο σεισμός σταμάτησε, ο Ασλάν έτρεξε έξω - «Δεν μπορούσα να πάρω τίποτα μαζί μου, βγήκα με τις παντόφλες» - για να διαπιστώσει ότι τέσσερα κτίρια γύρω από το δικό του είχαν καταρρεύσει.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, 480 χιλιόμετρα ανατολικά, οι άνθρωποι έσπευσαν στους δρόμους για να βοηθήσουν τους διασώστες.

«Ακούγονταν ουρλιαχτά παντού», είπε ένας 30χρονος άνδρας στο Reuters. «Άρχισα να απομακρύνω πέτρες με τα χέρια μου. Βγάλαμε τους τραυματίες με φίλους, αλλά οι κραυγές δεν σταμάτησαν. Μετά ήρθαν οι ομάδες διάσωσης».

Σε άλλο σημείο της πόλης, ο Μουχιτίν Οραξί είπε ότι επτά μέλη της οικογένειάς του θάφτηκαν στα ερείπια.

«Η αδερφή μου και τα τρία παιδιά της είναι εκεί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Και επίσης ο άντρας της, ο πεθερός της και η πεθερά της».

Στη Συρία, μεγάλος αριθμός κτιρίων κατέρρευσε στο Χαλέπι, περίπου δύο ώρες με το αυτοκίνητο από το επίκεντρο του σεισμού.

Ο διευθυντής υγείας Ζιάντ Χάγκε Ταχά είπε ότι οι τραυματίες «φτάνουν κατά κύματα» μετά την καταστροφή.

«Οι νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία θα αυξηθούν», προανήγγειλε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι 921 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, τουλάχιστον 5.385 έχουν τραυματιστεί, ενώ 2.470 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια ζωντανοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.818 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Περίπου 9.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα από το 1939, όταν άλλος σεισμός που είχε σημειωθεί στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν είχε κοστίσει τη ζωή περίπου σε 33.000 ανθρώπους.

Το 1999 ισχυρός σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 17.000 ανθρώπων.

«Όλοι βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους στις προσπάθειες, αν και η χειμερινή περίοδος, ο κρύος καιρός και το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε τη νύκτα καθιστούν τα πράγματα πιο δύσκολα» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το συντονιστικό κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών στην Άγκυρα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την τραγωδία που σημειώνεται στη γείτονα.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, έπειτα από μήνες σιωπής, την οποία επέβαλε ο Τούρκος πρόεδρος με το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ».

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον πρόεδρο της Τουρκίας τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.

Ανάμεσα στις συνέπειες των σεισμικών δονήσεων βρίσκονται και οι καταστροφές στο κάστρο του Γκαζιαντέπ, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομίας ηλικίας 2.200 ετών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, μέσα 1,5 λεπτό – όσο δηλαδή διήρκησε η μεγάλη σεισμική δόνηση – τμήμα του κάστρου το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO έγινε συντρίμμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu υπήρξαν σημαντικές ρωγμές σε προμαχώνες του κάστρου, ενώ τα κάγκελα γύρω από το κάστρο βρέθηκαν διάσπαρτα στα γύρω πεζοδρόμια της περιοχής.

H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ καθ' οδόν βρίσκονται ομάδες από την Ολλανδία και τη Ρουμανία. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter: «Μετά τον σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί, ενεργοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συντονίζει την ανάπτυξη ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη. Ομάδες από την Ολλανδία & τη Ρουμανία είναι ήδη καθ'οδόν».

Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση της αμερικανικής κυβέρνησης στην ανάγκη για παροχή βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, μετά τα σημερινά ισχυρά πλήγματα του Εγκέλαδου, τόνισε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Οι πρώτες ενέργειες από την πλευρά μας για παροχή βοήθειας στην Τουρκία είναι ήδη σε εξέλιξη, ενώ οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Συρία έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των σεισμών σε όλη τη χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε όσους επλήγησαν από αυτούς τους σεισμούς τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τους θανάτους και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία.

H γιγάντια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης χιλιάδων ανθρώπων βρίσκεται σε εξέλιξη σε μεγάλο μέρος της νότιας - νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας, μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή αθροιστικά και στις δύο χώρες σε περισσότερους από 2.300 ανθρώπους, με το Αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας να εκτιμά ότι ο τελικός απολογισμός σε απώλεια ζωών μπορεί να είναι υψηλότερος και των 10.000.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου