Κοσμος

Συμφωνία των «27» για επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

Η πρόταση είναι να ισχύσουν οι τιμές από τις 5 Φεβρουαρίου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

ΕΕ: Συμφωνία των «27» για επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

Σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, κατέληξε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία με ανάρτησή της στο Twitter.

Οι πρεσβευτές των «27» ενέκριναν το πλαφόν, το οποίο αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται σε αυτήν την ανάρτηση εξ ονόματος των χωρών μελών της ΕΕ. Πρόκειται για μια «σημαντική συμφωνία που εντάσσεται στη συνεχιζόμενη απάντηση της ΕΕ και των εταίρων της στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η τιμή που συμφωνήθηκε από τους πρεσβευτές είναι τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για τα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το ντίζελ και τα 45 δολάρια ανά βαρέλι για τα χαμηλής ποιότητας πετρελαϊκά καύσιμα, όπως το μαζούτ. Η πρόταση είναι να ισχύσουν οι τιμές αυτές από τις 5 Φεβρουαρίου.

Το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου όταν αυτό εξάγεται σε τρίτες χώρες έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπει τη ροή ρωσικού αργού και προϊόντων διύλισης, αλλά να περιορίζει τα έσοδα της Μόσχας που χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Εως τώρα τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει να επανεξετάζουν το πλαφόν ανά δύο μήνες, που σημαίνει πως η σχετική διαπραγμάτευση έπρεπε να έχει αρχίσει νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και ορισμένοι σύμμαχοί τους προτιμούν να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο για να επανεξετάσουν το πλαφόν στο πετρέλαιο και προς το παρόν να διατηρήσουν το αρχικό των 60 δολ. το βαρέλι.

Η πρώτη προφανής αλλαγή στην ενεργειακή αγορά ήταν το τέλος της σύνδεσης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, σε ότι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γηραιάς ηπείρου. Μέχρι σήμερα, οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί δραστικά, κατά 80%, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG).

Τα έσοδα της Μόσχας έχουν καταρρεύσει. Με την τιμή του φυσικού αερίου τον Ιανουάριο κάτω από τα 60 ευρώ τη MWh στην αγορά του Άμστερνταμ, τα ρωσικά έσοδα από τις πωλήσεις αερίου στην ΕΕ μειώθηκαν στο ένα τρίτο, σε σχέση με εκείνα πριν τον πόλεμο (34 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα).