- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία απειλείται από γερμανικά άρματα μάχης, 80 χρόνια μετά το Στάλινγκραντ: Η ομιλία του για την επέτειο της καθοριστικής μάχης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνέκρινε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της με τη νίκη της Ρωσίας κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Mιλώντας κατά τη διάρκεια τελετής την Πέμπτη για τον εορτασμό της 80ης επετείου της μάχης του Στάλινγκραντ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η χώρα του, 80 χρόνια μετά, απειλείται και πάλι από γερμανικά άρματα μάχης.
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη εφημερίδα The Moscow Times, ο Πούτιν τόνισε πως «αυτοί που περιμένουν να νικήσουν στο πεδίο της μάχης, προφανώς δεν καταλαβαίνουν ότι ένας σύγχρονος πόλεμος με την Ρωσία θα είναι εντελώς διαφορετικός γι’ αυτούς».
Και προσέθεσε, αναφερόμενος στη στρατιωτική βοήθεια που υποσχέθηκαν στην Ουκρανία οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί σύμμαχοί της: «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που στέλνουμε τα τανκς μας στα σύνορά τους».
«Δεν ήταν απλώς η μάχη για μια πόλη, αλλά για το μέλλον της χώρας», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος. «Είναι ηθικό καθήκον μας να θυμόμαστε τη μεγάλη θυσία κατά τη μάχη του Στάλινγκραντ. Ειδικά όταν η ναζιστική ιδεολογία επανεμφανίζεται, ενώ η Ρωσία αντέχει στη δυτική επιθετικότητα.
Για άλλη μια φορά η χώρα απειλείται από γερμανικά τανκς. Όμως η κληρονομιά, οι αξίες και η παράδοση διακρίνουν τη Ρωσία», υπογράμμισε ο Πούτιν.
«Αλλά έχουμε έναν τρόπο να απαντήσουμε και δεν θα τελειώσει μόνο με τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων. Όλοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό», πρόσθεσε απειλητικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια «προφανή» – όπως τονίζει η εφημερίδα The Moscow Times – αναφορά στο τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο πυρηνικών της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε προηγουμένως καταθέσει λουλούδια στην αιώνια φλόγα στο Μαμάγιεφ Κούργκαν, μια πλαγιά όπου έλαβε χώρα ένα μεγάλο μέρος των μαχών και η οποία σήμερα φιλοξενεί το μουσειακό συγκρότημα της «Μάχης του Στάλινγκραντ» και το διάσημο άγαλμα της πόλης «Η πατρίδα καλεί».
Την Τετάρτη αποκαλύφθηκε στην πόλη ένα νέο μνημείο για τον σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, το δεύτερο σύγχρονο μνημείο στο Βόλγκογκραντ αφιερωμένο στον σοβιετικό ηγέτη.
Στάλινγκραντ: Σε καραντίνα ο δήμαρχος πριν συναντήσει τον Πούτιν
Πριν από την άφιξη του Πούτιν στο Βόλγκογκραντ – που ήταν γνωστό ως Στάλινγκραντ μεταξύ 1925 και 1961 – οι τοπικές αρχές πραγματοποίησαν επισκευές της τελευταίας στιγμής στη γέφυρα Αστραχάν της πόλης και κάλυψαν βιαστικά κακοσυντηρημένα κτίρια στο κέντρο με γιγαντιαίες τέντες.
Τα αδέσποτα ζώα φέρεται επίσης να απομακρύνθηκαν από τους δρόμους και οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετώπισαν διακοπές στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης V1.Ru.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Βόλγκογκραντ, Αντρέι Μποτσάροφ, φέρεται να είχε τεθεί σε καραντίνα πριν από την συνάντησή του με τον Πούτιν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, και δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως για μια εβδομάδα.
Το όνομα «Στάλινγκραντ» επιστρέφει
Το Στάλινγκραντ ήταν η σημαντικότερη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1942 έως τον Φεβρουάριο του 1943, ενώ εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους.
Η μάχη έληξε με την παράδοση της 6ης Στρατιάς του Χίτλερ, την πρώτη συνθηκολόγηση των γερμανικών δυνάμεων στη σύγκρουση, η οποία οδήγησε τελικά στη νίκη των συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας δύο χρόνια αργότερα.
Το όνομα της πόλης άλλαξε σε Βόλγκογκραντ το 1961, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποσταλινοποίησης, αν και τα τελευταία χρόνια η πόλη επανέρχεται στο όνομα Στάλινγκραντ σε σημαντικές γιορτές και επετείους.
Ουκρανία - Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προαναγγέλλει η ΕΕ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε σήμερα από το Κίεβο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
«Από τώρα και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής, προβλέπουμε να θέσουμε σε ισχύ το δέκατο πακέτο κυρώσεων», ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Σήμερα η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα γιατί οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, κάνοντάς την να υποχωρήσει κατά μία γενιά», δήλωσε, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο καταιγισμό κυρώσεων προκειμένου να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας που προορίζονται για την υποστήριξη της εισβολής της.
Ανάμεσά τους, το πλαφόν της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που προορίζεται για εξαγωγή στα 60 δολάρια.
Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, το πλαφόν που όρισαν στις αρχές Δεκεμβρίου η ΕΕ, η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) και η Αυστραλία, «κοστίζει ήδη στη Μόσχα περίπου 160 εκατ. ευρώ την ημέρα».
Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Στις αρχές Δεκεμβρίου, η ΕΕ έθεσε επίσης σε ισχύ εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης. Αυτό θα επεκταθεί από την Κυριακή στην αγορά ρωσικών διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων και οι χώρες της G7 θα θέσουν επίσης πλαφόν στην τιμή των προϊόντων αυτών.
Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για τις πρόσφατες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουκρανία, ένα κρίσιμο θέμα για τη χώρα εν καιρώ πολέμου και τη μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε, έχοντας στο πλάι της τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την «ταχεία σε πολιτικό επίπεδο» αντίδραση ώστε η μάχη αυτή να έχει «χειροπιαστά αποτελέσματα».
«Είναι καθησυχαστικό που βλέπω τους οργανισμούς κατά της διαφθοράς σε επιφυλακή και να εντοπίζουν γρήγορα τις περιπτώσεις διαφθοράς» είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την επιβολή περισσότερων κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε πως η ταχύτητα της εκστρατείας των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έχει «ελαφρώς επιβραδυνθεί» και πως θα πρέπει να ενισχυθεί.