- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Gym weirdos»: Οι γυναίκες που εκθέτουν την παρενόχληση στο γυμναστήριο στο TikTok και το hashtag με τις 2 εκατομμύρια προβολές
H επαγρύπνηση των γυναικών για την ανεπιθύμητη ανδρική προσοχή στο γυμναστήριο δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά πριν από την εποχή της κυριαρχίας των smartphone, η αίσθηση ότι τις παρακολουθούσαν ήταν περισσότερο υποψία παρά βεβαιότητα.
Πλέον, ωστόσο, η σύλληψη παραβατών εν δράσει έχει γίνει δημοφιλής δραστηριότητα στο TikTok, με τις γυναίκες να αφήνουν κρυφά τα τηλέφωνά τους να καταγράφουν και μετά να παρακολουθούν τα βίντεο που προέκυψαν για να δουν ποιος τις κρυφοκοιτούσε ενώ έκαναν γυμναστικές ασκήσεις.
Το hashtag «gym weirdos» («τα φρικιά του γυμναστηρίου»), έχει πάνω από 1,9 εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, με βίντεο που δείχνουν άνδρες να προσπαθούν να φλερτάρουν ή να ερωτοτροπήσουν με γυναίκες που θέλουν απλώς να ολοκληρώσουν την προπόνησή τους ανενόχλητες.
Η Τζίνα Λοβ είναι ένας τέτοιος ντετέκτιβ του TikTok. Πηγαίνει στο γυμναστήριο τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, επειδή η ενίσχυση των ενδορφινών που προέρχεται από μια καλή άρση βαρών εξουδετερώνει το καθημερινό άγχος της ζωής.
«Παρακολουθήστε αυτό το φρικιό να εισβάλλει στην προσωπική μου φούσκα ενώ κάνω ασκήσεις», έγραψε στη λεζάντα ενός περιστατικού που δημοσίευσε στο TikTok, το οποίο έγινε like πάνω από 50.000 φορές.
«Το γυμναστήριο ήταν πρακτικά άδειο, και ανάμεσα σε τόσες πολλές γωνιές επέλεξε αυτή». Στο βίντεο, ο άνδρας στέκεται ακριβώς πίσω από τη Λοβ, καθώς εκείνη σηκώνει αλτήρες πριν αποφασίσει να φύγει.
@ginaveelay Be careful out here girlies cause wtf #creep #weirdo #gymcreep #k18results #gymweirdshit #awareness #awarenessvideo #creepyguys #fyp #viral #fyp #gymprobblems #gymissues #inconsiderate #inconsideratepeople #selfawareness #selfaware #danger #creepy #creepyguystaring #creepyguystory #creepyguywithacamera #workingout #fitness ♬ original sound - Gina
«Θα έλεγα ότι βιώνω παρόμοιες καταστάσεις το 15% των φορών που γυμνάζομαι», είπε στον Guardian η Λοβ, η οποία είναι 29 ετών και ζει στην Ατλάντα. Αυτό συνήθως εκδηλώνεται όταν ένας άντρας την κοιτάζει επίμονα για «άβολα μεγάλο» χρονικό διάστημα. «Είναι σχεδόν σαν να προσπαθούν να σε γδύσουν στο κεφάλι τους» είπε.
Παρενόχληση στο γυμναστήριο: Τα δεδομένα και οι αντιδράσεις
Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι τα απρεπή βλέμματα ή τα ανατριχιαστικά σχόλια είναι κάτι τόσο συνηθισμένο στο γυμναστήριο για τις γυναίκες όσο ο χαλασμένος εξοπλισμός προπόνησης ή τα πλήθη. Μια μελέτη από το 2021 διαπίστωσε ότι το 76% των γυναικών αισθάνονται άβολα να ασκούνται δημόσια λόγω παρενόχλησης. Σε μια άλλη έρευνα από το Run Repeat, το 56% των γυναικών ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν παρενόχληση κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους.
Η Λοβ δηλώνει ότι μερικές φορές φεύγει από το γυμναστήριο, όταν κάποιο βλέμμα είναι υπερβολικό. «Με κάνει να νιώθω αηδία, άγχος και το ένστικτο επιβίωσής μου παίρνει το πάνω χέρι» είπε. «Συνήθως διακόψω την προπόνησή μου, γιατί δεν μπορώ να νιώσω ξανά άνετα με αυτό το άτομο γύρω μου». Η Λοβ ανταλλάσσει ιστορίες με φίλες: μια της είπε πρόσφατα ότι ένας άνδρας είχε προσπαθήσει να τη βιντεοσκοπήσει κρυφά κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.
Τα σχόλια στα βίντεό της, καθώς και σε άλλα που δημοσιεύονται από γυναίκες με παρόμοιες εμπειρίες, προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις. Μερικοί σχολιαστές συμφωνούν ότι τα γυμναστήρια αποτελούν χώρους περιφοράς αρπακτικών. Αλλά άλλοι απορρίπτουν τα παράπονα των γυναικών ως υπερβολικές αντιδράσεις.
«Δεν είναι ο προσωπικός σου χώρος», έγραψε ένα άτομο απαντώντας σε βίντεο της Λοβ. «Τι διάολο είναι μια προσωπική φούσκα σε ένα δημόσιο γυμναστήριο;» ρώτησε ένας άλλος.
Ο Τζόι Σουόλ είναι ένας άνδρας προπονητής και TikToker που αυτοαποκαλείται «Διευθύνων Σύμβουλος της θετικότητας στο γυμναστήριο». Συχνά αναδημοσιεύει αυτά τα βίντεο σχολιάζοντας την εθιμοτυπία του γυμναστηρίου, είτε αθωώνοντας τα επονομαζόμενα «φρικιά» είτε επικυρώνοντας τα αισθήματα της εκάστοτε απογοητευμένης γυναίκας στους 6 εκατομμύρια ακόλουθούς του στο Tiktok.
Τον περασμένο μήνα, μια influencer με το όνομα Τζέσικα Φερνάντεζ δημοσίευσε ένα βίντεο από το γυμναστήριο, που δείχνει έναν άντρα να κοιτάζει προς το μέρος της καθώς προπονείται. «Το μισώ αυτό, μισώ όταν υπάρχουν περίεργοι» είπε στη διάρκεια της καταγραφής. Στη συνέχεια, ο άνδρας τη ρώτησε αν χρειαζόταν βοήθεια με τα βάρη, και εκείνη αρνήθηκε.
Ο Σουόλ απάντησε στο βίντεό της, γράφοντας: «Οι γυναίκες παρενοχλούνται στα γυμναστήρια και αυτό πρέπει να σταματήσει, αλλά δεν είσαι μια από αυτές. Μια πράξη καλοσύνης ή μια ματιά δεν σε κάνει θύμα». Το βίντεο έγινε like πάνω από 812.000 φορές και η Φερνάντεζ ζήτησε τελικά συγγνώμη για την ανάρτησή της.
Γυναίκες στο γυμναστήριο και το διαχρονικό πρόβλημα παρενόχλησης
Γιατί οι άντρες δεν μπορούν να ασχοληθούν με τη δουλειά τους στο γυμναστήριο; Η Νατάλια Μέλμαν Πετρζέλα, ιστορικός και συγγραφέας του νέου βιβλίου «Fit Nation: The Gains and Pains of America’s Exercise Obsession», είπε ότι τα γυμναστήρια ήταν από καιρό χώροι έμφυλων διαχωρισμών. Ιστορικά, υπήρχαν ξεχωριστά γυμναστήρια ανδρών και γυναικών ή λέσχες ευεξίας που φιλοξενούσαν σκόπιμα «ημέρες γυναικών».
«Όταν ακούω για άντρες που αγνοούν ή χτυπούν γυναίκες στο γυμναστήριο, μου θυμίζει συχνά πώς για δεκαετίες, οι γυναίκες που ασκούνταν θεωρούνταν ένα είδος σέξι θεάματος», είπε η Πετρτζέλα.
Παρόλο που ο φεμινισμός του δεύτερου κύματος της δεκαετίας του 1970 και του ’80 ενθάρρυνε τις γυναίκες να εγγραφούν μαζικά σε προγράμματα εκγύμνασης, οι τηλεπαρουσιαστές διατύπωναν συχνά χυδαία σχόλια βλέποντας προσωπικότητες ντυμένες με σπάντεξ, όπως τη Ντέμπι Ντρέικ ή τη Τζέιν Φόντα να γυμνάζονται στην οθόνη.
Στη δεκαετία του 1980, αφότου τα μεικτά γυμναστήρια έγιναν ο κανόνας, οι αρθρογράφοι έγραψαν άρθρα για το πώς τα γυμναστήρια ήταν «τα νέα σινγκλ μπαρ», μια ιδέα που τροφοδότησε τη ρομαντική κωμωδία του 1985 «Perfect», με πρωταγωνιστή τον Τζον Τραβόλτα ως ρεπόρτερ που ερωτεύεται μια διαρκώς ιδρωμένη προπονήτρια, την οποία υποδύεται η Τζέιμι Λι Κέρτις.
Είναι καλή ιδέα οι χώροι προπόνησης μόνο για γυναίκες;
Η πλειονότητα των σημερινών γυμναστηρίων είναι μεικτά και η ιδέα της επιστροφής σε χώρους προπόνησης μόνο για γυναίκες παραμένει αμφιλεγόμενη. Πέρυσι, το ανώτατο δικαστήριο του Κονέκτικατ έκρινε ότι αυτές οι περιοχές παραβίαζαν έναν κρατικό νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου. Παρόλα αυτά, ορισμένα τμήματα γυμναστηρίων τείνουν να είναι ανεπίσημα διαχωρισμένα ανάλογα με το φύλο.
«Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στα στούντιο και στον εξοπλισμό καρδιαγγειακής άσκησης, ενώ οι άνδρες συρρέουν δυσανάλογα στις αίθουσες βαρών», είπε η Πετρτζέλα. «Αλλά η έκρηξη της δημοτικότητας της γυναικείας άρσης βαρών, και επομένως η παρουσία τους σε ένα μέρος του γυμναστηρίου που παραδοσιακά ήταν πιο ανδρικό, σημαίνει ότι υπάρχουν πιθανώς περισσότερες περιπτώσεις αυτών των ανεπιθύμητων συμβάντων».
Αυτό σημαίνει ότι γυναίκες όπως η Λοβ, που βρίσκουν τόση χαρά στην προπόνηση, πρέπει να διαπραγματεύονται με την προσωπική τους αίσθηση ασφάλειας κάθε φορά που θέλουν να πάνε στο γυμναστήριο. «Αυτή η συμπεριφορά των ανδρών με ενθαρρύνει να γυμνάζομαι όσο το δυνατόν νωρίτερα, συνήθως όταν ανοίγει το γυμναστήριο», είπε.
«Τείνω να πηγαίνω με κάποια φίλη, γιατί τα φρικιά είναι πιο δειλά όταν βλέπουν δύο κορίτσια μαζί. Προσπαθώ να κρατάω τα ρούχα μου ινκόγκνιτο: μεγάλου μεγέθους κουκούλα και καπέλο. Είναι λυπηρό που τα κορίτσια δεν μπορούν να φορούν ό,τι θέλουν για να ασκηθούν χωρίς να τα παρενοχλούνται».
(Με πληροφορίες του Guardian)