- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η Άγκυρα βλέπει θετικά το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ - Όχι, όμως, αυτό της Σουηδίας
Η Τουρκία βλέπει θετικά το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν υποστηρίζει το σχετικό αίτημα της Σουηδίας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
«Η Σουηδία δεν θα πρέπει να μπει στον κόπο να προσπαθήσει αυτήν τη στιγμή. Δεν θα πούμε “ναι” στο αίτημά τους για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ όσο εκείνοι επιτρέπουν το κάψιμο του Κορανίου», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον βουλευτών του κόμματός του, του AKP, στο κοινοβούλιο.
Ο Ερντογάν είχε επισημάνει την Κυριακή πως η Άγκυρα θα μπορούσε να συμφωνήσει στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε παρόμοιες δηλώσεις προχθές, Δευτέρα.
«Θα πάθει σοκ»: Νέα δήλωση Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Για το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τοποθετήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας νέο ρεσιτάλ αδιαλλαξίας.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία ίσως να στείλει εντελώς διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία, και η Σουηδία θα πάθει σοκ. Εξάλειψαν το Ισλάμ καίγοντας το Κοράνι μας; Απλώς έδειξαν πόσο άτιμοι είναι», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο κάψιμο του Κορανίου από ακροδεξιό βουλευτή στη Σουηδία.
Λίγο πριν τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σχολίασε πως «δεν μπορέσαμε να πάρουμε ακόμη και αυτά που έχουμε πληρώσει από χώρες που λέγαμε ότι είναι φίλοι και σύμμαχοι μας, δυστυχώς ακόμη και τώρα», αφήνοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ για τα F-16.
«Είπαν ότι θα βγάλουν από τη Φινλανδία και τη Σουηδία τους τρομοκράτες και θα άρουμε το εμπάργκο. Τώρα απαιτούν από το κοινοβούλιο μας, περιμένουν έγκριση για να συμμετέχουν αυτοί στο ΝΑΤΟ. Εμείς δεν λέμε κάτι, λέμε μόνο: “να κάνετε αυτό που πρέπει”, τόσο απλό είναι. Απέναντι στις ποταπές ενέργειες, εναντίον των ανήθικων και τους αναξιοπρεπείς, οι οποίοι καίνε το Κοράνι, υπάρχει η Τουρκία» πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα ότι η Σουηδία, που ήδη κατηγορείται από την Τουρκία ότι φιλοξενεί Κούρδους «τρομοκράτες», δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον στην «υποστήριξη» της Άγκυρας, μετά το κάψιμο ενός αντίτυπου του Κορανίου από ακροδεξιό ακτιβιστή στη Στοκχόλμη. Χωρίς να αναφέρει αυτό το περιστατικό, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ωστόσο τις επικρίσεις του κατά της Σουηδίας σχετικά με τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης. «Τους είπαμε “Αν θέλετε να μπείτε στο ΝΑΤΟ, πρέπει να μας στείλετε πίσω αυτούς τους τρομοκράτες”. Τους δώσαμε ένα κατάλογο 120 προσώπων (...) Αλλά αυτοί, μας κοροϊδεύουν λέγοντας ότι άλλαξαν το Σύνταγμά τους» δήλωσε.
Η Άγκυρα είχε ήδη ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας.
Σε κοινό δρόμο Φινλανδία - Σουηδία παρά τους εκβιασμούς Ερντογάν για το ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο, αναγκάστηκε να διευκρινίσει σχόλιά του έπειτα από δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του Yle ότι η Φινλανδία πιθανόν να αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ χωρίς τη μακροχρόνια σύμμαχο και γείτονά της Σουηδία εξαιτίας της αντίθεσης της Άγκυρας στη σουηδική ένταξη.
Ερωτηθείς στην πρωινή εκπομπή του σταθμού αν η Φινλανδία θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό με εκείνον της Σουηδίας τη διαδικασία ένταξης, ο υπουργός απάντησε ότι θα πρέπει, αν χρειαστεί, να επανεξετάσει αυτή τη στρατηγική. «Φυσικά από την πλευρά της ασφάλειας και των δύο χωρών, είναι απολύτως η πρώτη επιλογή» απάντησε και πρόσθεσε «Αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε την κατάσταση. Έχει συμβεί κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα θα απέτρεπε την εξέλιξη του αιτήματος της Σουηδίας; Τώρα είναι πολύ πρόωρο να έχουμε άποψη γι' αυτό».
Ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η προτιμώμενη επιλογή παραμένει η ταυτόχρονη ένταξη και ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια σαφή άποψη για το ζήτημα.
Απαντώντας στα σχόλια του Χααβίστο, ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας, Μίκο Σαβόλα, έγραψε στο Twitter ότι είναι προς όφελος του ΝΑΤΟ, της Φινλανδίας και της Σουηδίας αν οι δύο γείτονες ενταχθούν ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ. «Είναι σημαντικό να είμαστε ψύχραιμοι τώρα. Έχουμε υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τη Σουηδία» έγραψε ο Σαβόλα.
Τα σχόλια του Χααβίστο προκάλεσαν επίσης ερωτήματα από την άλλη πλευρά του Βοθνιακού Κόλπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ, να ζητεί περισσότερες πληροφορίες. Στη συνέχεια ο Χααβίστο παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο κοινοβούλιο για να δώσει διευκρινίσεις. Εξήγησε ότι ο στόχος παραμένει ίδιος και ότι αυτό το έχει συζητήσει τόσο με τον Μπίλστρομ όσο και με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. «Προσπαθούμε να το προωθήσουμε από κοινού. Ο Στόλτενμπεργκ τονίζει ότι η προτεραιότητα του ΝΑΤΟ είναι η Φινλανδία και η Σουηδία να γίνουν μέλη της Συμμαχίας ταυτόχρονα» είπε ο Χααβίστο.
Ο Φινλανδός υπουργός ρωτήθηκε αν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για την επικύρωση και απάντησε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο είναι σημαντική για την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» της Συμμαχίας.