Κοσμος

Σκωτία: Τρανς γυναίκες με ιστορικό βίας δεν θα μεταφέρονται σε γυναικείες φυλακές

Η υπόθεση της Ίσλα Μπράισον και οι αντιδράσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ίσλα Μπράισον ήταν γνωστή ως Άνταμ Γκρέιαμ όταν έκανε τις σεξουαλικές επιθέσεις στη Σκωτία
Η Ίσλα Μπράισον ήταν γνωστή ως Άνταμ Γκρέιαμ όταν έκανε τις σεξουαλικές επιθέσεις στη Σκωτία | Πηγή ΦΩΤΟ: Twitter/ Daily Mail

Σκωτία: Οι τρανς γυναίκες με βίαιο παρελθόν αποκλείονται από τις γυναικείες φυλακές - Η υπόθεση της Ίσλα Μπράισον που δίχασε τη χώρα

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε την Κυριακή (29/01) ότι θα σταματήσει να μεταφέρει τρανς γυναίκες με ιστορικό βίας κατά των γυναικών στις γυναικείες φυλακές της χώρας. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά την απομάκρυνση της 31χρονης τρανς, Ίσλα Μπράισον, η οποία είχε επιτεθεί σεξουαλικά σε δύο γυναίκες, πριν ξεκινήσει τη διαδικασία φυλομετάβασης.

Όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ, η εξέλιξη αυτή έρχεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο σε μια μακροχρόνια διαμάχη που έχει φέρει αντιμέτωπους τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των τρανς με τις φεμινίστριες.

Σημειώνεται ότι η Ίσλα Μπράισον, το απόγευμα της Πέμπτης (26/01), μεταφέρθηκε από τις γυναικείες φυλακές και πλέον βρίσκεται στις ανδρικές φυλακές HMP του Εδιμβούργου, όπως μετέδωσε το BBC.

Τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι μια άλλη κρατούμενη τρανς γυναίκα, η Τίφανι Σκοτ, η οποία θεωρήθηκε κίνδυνος για την ασφάλεια αφού παρενόχλησε ένα 13χρονο κορίτσι, επρόκειτο να μεταφερθεί σε φυλακή αποκλειστικά για γυναίκες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας Κιθ Μπράουν δήλωσε ότι διέταξε επείγουσα επανεξέταση των υφιστάμενων διαδικασιών. Το ζήτημα των τρανς γυναικών που διαπράττουν βίαια και σεξουαλικά αδικήματα είναι «ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα και η ανησυχία του κοινού είναι κατανοητή», τόνισε. Μεταξύ άλλων μίλησε κατά του στιγματισμού των τρανς γυναικών, τονίζοντας ότι «οι θηρευτές άνδρες είναι ο κίνδυνος για τις γυναίκες».

Το νομοσχέδιο για την αναγνώριση φύλου που διχάζει τη Σκωτία

Το ζήτημα έλαβε σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις. Ο εκπρόσωπος των Σκωτσέζων Συντηρητικών είπε ότι ήταν «εντελώς ακατάλληλο, απαράδεκτο και λάθος» να στεγάζεται ένας τέτοιος δράστης σε μια γυναικεία φυλακή, «στην οποία βρίσκονται γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ανδρικής βίας, σεξουαλικής βίας και κακοποίησης».

Ο Ράσελ Φίντλεϊ ζήτησε την άμεση δημοσίευση της πολυαναμενόμενης έκθεσης της Υπηρεσίας Φυλακών της Σκωτίας όσον αφορά τους τρανς κρατούμενους, την οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης Κιθ Μπράουν επιβεβαίωσε ότι θα δημοσιοποιήσει «τους επόμενους μήνες».

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αναγνώρισης φύλου –το οποίο απλοποιεί τον τρόπο με τον οποίο τα τρανς άτομα αλλάζουν το νομικό τους φύλο– δεν επηρεάζει την προσέγγιση του σωφρονιστικού συστήματος για τους τρανς κρατούμενους, η οποία βασίζεται στη λεπτομερή αξιολόγηση του κινδύνου για το άτομο, τους άλλους κρατούμενους και το προσωπικό των φυλακών.

Ερωτηθείσα για το ζήτημα στο BBC Radio 4, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, είπε: «Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει αυτόματο δικαίωμα για μια τρανς γυναίκα που έχει καταδικαστεί για αδίκημα να πάει σε γυναικεία φυλακή».

Ακτιβιστές αντέδρασαν στην πληροφορία για την κράτηση της Ίσλα Μπράισον σε γυναικεία φυλακή, που έρχεται σε συνέχεια των διαμαρτυριών που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο της Νίκολα Στέρτζον, που επιτρέπει σε όλα τα άτομα άνω των 16 ετών να αυτοπροσδιορίζονται με το φύλο που επιθυμούν, έχοντας ζήσει μόλις 3 μήνες με τη νέα τους ταυτότητα και χωρίς να απαιτείται ιατρική διάγνωση που να επιβεβαιώνει τη δυσφορία φύλου που αντιμετωπίζουν.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ μπλόκαρε τη νομοθεσία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Σκωτίας που θα έκανε τη χώρα το πρώτο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα εισαγάγει ένα σύστημα αυτοπροσδιορισμού για άτομα που θέλουν να αλλάξουν το φύλο τους.

Ο Σκωτσέζος γραμματέας, Άλιστερ Τζακ, ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιούσε το άρθρο 35 του νόμου της Σκωτίας του 1998 για πρώτη φορά για να σταματήσει το νομοσχέδιο για την αναγνώριση φύλου μετά από αναθεώρηση από δικηγόρους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με πληροφορίες του BBC, Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.